Sos z suszonych grzybów

2 0
Sos z suszonych grzybów

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Suszone grzyby:: 20g
Cebula biała:: 1 sztuka
Olej kokosowy:: lub inny 1 łyżka
Woda:: 1 szklanka
Czosnek:: 1 ząbek
Śmietana roślinna:: 5 łyżek
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Opcjonalnie
Natka pietruszki:: do posypania
Kasza gryczana prażona:: do podania

Nutritional information

1
Porcja
213
Kalorie
6g
Białko
16g
Tłuszcz
10g
Węglowodany

Sos z suszonych grzybów jest świetny, ponieważ możesz go zrobić o każdej porze roku. Nie musisz martwić się sezonowością świeżych borowików lub podgrzybków.

  • 30 min
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Pora roku już nie sprzyja znajdowaniu świeżych grzybów w lesie. Jedynie można złapać go od Tirówek, rozsianych na skraju lasu. W takich sytuacjach najlepszą alternatywą będzie wybranie się do sklepu po grzyby mrożone lub suszone. Ja postanowiłem zrobić sos z suszonych grzybów, ponieważ wydają mi się bardziej aromatyczne.

Dla mnie najlepszy sos grzybowy to taki, który jest zabielony śmietaną i podany z kaszą. Do zabielenia posłużyła mi śmietana ze słonecznika, ale z powodzeniem możesz użyć dowolnej innej. U mnie sos oblepił na początku kaszę owsianą, ale za drugim razem użyłem gryczanej palonej i było równie dobre, a może nawet lepsze.

Jakich grzybów użyć?

Sos z suszonych grzybów w mojej kuchni powstał na bazie suszonych borowików, ale spokojnie sprawdzą się też podgrzybki. Użyłem akurat ich, ponieważ cena na nie była niższa. Nie wiem jednak jak sprawdzą się inne grzyby, takie jak mun, shitake etc, dlatego zachęcam do zabawy w kuchni.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Suszone grzyby:: 20g
Cebula biała:: 1 sztuka
Olej kokosowy:: lub inny 1 łyżka
Woda:: 1 szklanka
Czosnek:: 1 ząbek
Śmietana roślinna:: 5 łyżek
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Opcjonalnie
Natka pietruszki:: do posypania
Kasza gryczana prażona:: do podania

Wykonanie

1
Gotowe
10 min

Umieść grzyby w misce i zalej szklanką zagotowanej wody. Przykryj talerzykiem i odstaw na 10 minut.

2
Gotowe
10 min

W międzyczasie pokrój drobno cebulkę. Wstaw patelnię na gaz, dodaj olej i cebulę. Smaż 5 minut. Po tym czasie dodaj czosnek i smaż kolejne 2 minuty.

3
Gotowe
5 min

Na patelnię wlej wodę spod grzybów, a grzyby delikatnie pokrój, żeby nie były zbyt duże. Dodaj je na patelnię, gdy woda się troszkę zredukuje. Powinno to zająć około 5 minut.

4
Gotowe
2 min

Zmniejsz gaz, dodaj śmietanę, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj, spróbuj i dopraw do smaku. Podawaj z posiekaną pietruszką.

Konrad Budzyk

mietankasłonecznik6
previous
Śmietana ze słonecznika
masełkopiernikowe1
next
Piernikowe masło orzechowe
mietankasłonecznik6
previous
Śmietana ze słonecznika
masełkopiernikowe1
next
Piernikowe masło orzechowe
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kwiatek

Mniam…Mniam…😛

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x