Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej

Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej

Składniki

Ilość porcji:
Mąka orkiszowa jasna : 250g
Woda : 125ml gorąca
Sól : 1/2 łyżeczki
Olej : 2 łyżki

Chcesz klasycznego pieroga? Dobrze trafiłeś! Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej pozwoli Ci zrobić najlepsze, klasyczne pierogi.

Składniki

Share

Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej

Z pierogami ostatnio poszalałem. Strasznie za mną chodziły i musiałem się nimi zaspokoić… jakkolwiek by to nie zabrzmiało. Ciągle mam ochotę na inne. Skaczę raz w torbę jednych, a raz drugich. Oczywiście mowa o torbach mąk, których na moich regalikach nie brakuje. Tym razem jednak zapragnąłem czegoś normalnego, zwykłego i delikatnego. Sięgnąłem po mąkę orkiszową, która jest niemal identyczna pod względem technologicznym jak jej pszenna kuzynka, ale znacznie zdrowsza. Tak też po chwili wyrabiania w malakserze i obmacywania na blacie powstało ciasto na pierogi z mąki orkiszowej.

Moje pierogi były na słodko z bananem i czekoladą, ale możesz je napakować również wytrawnym farszem – to ciasto pasuje do każdego nadzienia!

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka orkiszowa jasna : 250g
Woda : 125ml gorąca
Sól : 1/2 łyżeczki
Olej : 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

W misce wymieszaj mąkę i sól. Dolej olej i wlej gorącą wodę. Wyrabiaj ciasto za pomocą łyżki lub za pomocą robota. W razie potrzeby dosyp więcej mąki. Zostaw na 15 minut w misce pod przykryciem.

Sprawdź koniecznie gdzie dostaniesz mąkę orkiszową w najniższej cenie -> Kliknij

2
Gotowe

Podsyp blat mąką, wyjmij ciasto i ugniataj przez chwilę.

3
Gotowe

Ponownie podsyp blat i rozwałkuj ciasto - możesz to zrobić nawet bardzo cienko. Uważaj, żeby nie przywarło do blatu! Wycinaj kółeczka za pomocą szklanki, ułóż swój ulubiony farsz i zacznij lepić. Ja pierogi pierwsze lekko zlepiłem, a następnie przycisnąłem widelczykiem, żeby zrobić fikuśny wzorek. Gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Sushi z banana
Poprzedni
Sushi z banana
pierogi z bananami
Następny
Pierogi z bananami i czekoladą




Sushi z banana
Sushi z banana
pierogi z bananami
Pierogi z bananami i czekoladą
Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Melania

Witam,
A jaki typ mąki będzie najlepszy?

Karolina

A mogłaby być orkiszowa chlebowa typ 1100?

Beata

Czy mąka typu 1850 lub 2000 też będzie odpowiednia?

Justyna

Ja wlasnie jestem w trakcie lepienia pierogow z Pana przepisu i robie je z maki typ 1850. Jak na razie zadnych problemow 🙂

Milen

Ile pierogów wychodzi z tej porcji ciasta?

Dorota

Mam mąkę orkiszową typ 750. Nada się? 🙂

Sara

Dzisiaj zrobiłam ciasto według tego przepisu i wyszło świetne , łatwe do rozwałkowania, elastyczne i ku mojemu zdziwieniu nie zrobiło się suche kiedy zostawiłam je na chwilę na blacie ( w odróżnieniu do ciasta z mąki pszennej )
Użyłam tej mąki orkiszowej do pieczenia chleba bo akurat taką miałam w szafce.

Annita

Dlaczego wychodza twarde po ulepieniu? Czy mam je wrzucac szybko do wody?
Jak zaradzic sztywnieniu?

Karolina

Właśnie zrobiłam pierożki z pana przepisu i z mąki orkiszowej typ 600. Ciasto niesamowicie plastyczne, nie pęka co najważniejsze i się skleja. Musiałam dodać ok 100g więcej maki, ponieważ było bardzo lepiące. Moje pierogi są tradycyjne ruskie, najbardziej smakują mojej rodzinie. Tak więc już mam przepis na ciasto pierogi z farszem wigilijnym:) Pozdrawiam

Barbara

Witam,
Mi wyszły pierożki trochę gumowe. Czego to moze być wina?

Basia

To jest najlepsze ciasto na pierogi ever. Dałam mąkę orkiszową tortową Basia, która wymiata! Dzięki za przepis:)