Ingredients
-
1 sztuka Bakłażan
-
2 łyżki Olej
-
2 łyżki Sos sojowy
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Cukier
-
szczypta Pieprz
-
Opcjonalnie 1 łyżka płatków drożdżowych
-
Dodatkowo
-
4 kromki Pieczywo
-
do posmarowania Hummus
-
1/2 sztuki Ogórek
-
garść Szpinak
-
1/2 sztuki Pomidor
Kanapka z bakłażanem i hummusem
Ostatnio postanowiłem popracować nad moimi śniadaniami. Chcę, żeby były bardziej kolorowe, różnorodne… Po prostu ciekawsze. Ostatnio wleciała u mnie kanapka z awokado i tofu, które było marynowane. Dzisiaj natomiast postawiłem na bakłażana. To cudne, fioletowe warzywo coraz częściej jest widziane w mojej kuchni. Sam w sobie bakłażan nie ma wyrazistego smaku, ale chłonie go z otoczenia jak gąbka. Poza tym ta struktura… Dla mnie petarda!
Na bułce rozsmarowałem hummus klasyczny. Sprawdź jak zrobić hummus, jeśli tego nie wiesz. Nie masz ochoty na pastę z ciecierzycy? Możesz ją zastąpić np. sojonezem lub innym delikatnym smarowidłem. Tutaj pierwsze skrzypce ma grać bakłażan.
W temacie śniadań, sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na śniadania. Jeśli jednak chodzi o tego fioletowego wariata, to zobacz przepisy z bakłażanem, jakie dla Ciebie (no i siebie) już zrobiłem.
Składniki
Bakłażan: 1 sztuka | |
Olej: 2 łyżki | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Papryka wędzona: 1 łyżeczka | |
Cukier: 1 łyżeczka | |
Pieprz: szczypta | |
Opcjonalnie 1 łyżka płatków drożdżowych |
|
Dodatkowo |
|
Pieczywo: 4 kromki | |
Hummus: do posmarowania | |
Ogórek: 1/2 sztuki | |
Szpinak: garść | |
Pomidor: 1/2 sztuki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
ale pycha! moje ulubione smaki w jednej kanapce! 😀
<3
Połączenie bakłażana i hummusu to życie <3 Nawet nie wiem czy to nie moje top 1, lepsze niż marchewka i hummus :p
Oj tak, połączenie petarda 🙂
Bardzo dobre i super pomysł jak szybko zrobić coś z bakłażanem, czasem mam jakieś zalegające i wtedy robię z nimi takie kanapeczki 😀
Bardzo mi miło, że przepis się spodobał 🙂