Jak ugotować ryż do sushi + zaprawa do ryżu

0 0
Jak ugotować ryż do sushi + zaprawa do ryżu

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ryż do sushi:: 200g
Woda:: 250ml
Zaprawa
Ocet ryżowy:: 3 łyżki
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka
Sól:: 1/4 łyżeczki

Nutritional information

100g
Porcja
146
Kalorie
3.1g
Białko
0.2g
Tłuszcz
33g
Węgl.
1g
Błonnik

Chcesz się dowiedzieć jak ugotować ryż do sushi? Lepiej nie dało się trafić! Sushi robię bardzo często, więc gotowanie ryżu, to moja "codzienność".

  • 35 min
  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

  • Zaprawa

Share

Jak ugotować ryż do sushi + zaprawa do ryżu

Przy robieniu sushi wbrew pozorom nie jest najtrudniejsze zawijanie naszych ulubionych składników w norii, ale prawidłowe ugotowanie ryżu. Dużo osób zadaje sobie pytanie, jak ugotować ryż do sushi, żeby był idealny. Tym wpisem postaram się pokazać, jak go ugotować oraz jak zrobić zaprawę do ryżu. Zaprawa do ryżu do sushi jest również bardzo ważnym elementem, dlatego nie pomijajcie tego etapu z lenistwa, tylko zróbcie wszystko tak, jak pokazałem poniżej. Gwarantuję, że efekt będzie zachwycał w gotowym sushi! Podana ilość ryżu powinna wystarczyć do zrobienia czterech rolek sushi.

Dodatkowo:

  • Bardzo ważne jest dobranie odpowiedniego ryżu. Musi być to ryż, który jest przeznaczony do sushi. Inny absolutnie nie będzie się nadawał. Na szczęście ryż do sushi jest obecnie bardzo łatwo dostępny i większość marketów ma go w stałej ofercie. Szukasz taniego ryżu do sushi? KLIKNIJ!
  • Ocet ryżowy z powodzeniem można zastąpić octem jabłkowym – nie wpływa to moim zdaniem negatywnie!
  • Cukier trzcinowy od biedy można zastąpić białym cukrem lub ksylitolem. Nie będzie to, to samo, ale jeżeli musicie, to da się i  ryż nadal jest smaczny.

Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na wegańskie sushi!

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Ryż do sushi:: 200g
Woda:: 250ml
Zaprawa
Ocet ryżowy:: 3 łyżki
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka
Sól:: 1/4 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Zaprawa do ryżu

Ocet, cukier o sól umieść w garnuszku. Postaw go na gazie i ogrzewaj nie doprowadzając do zagotowania - chodzi tylko o to, żeby cukier i sól się rozpuściły.

2
Gotowe

Jak ugotować ryż do sushi

Ryż umieść w garnku i zalej wodą. Zamieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie przenieś na sitko i opłucz zimną wodą do momentu, gdy woda wylatująca będzie czysta/przejrzysta.

3
Gotowe

Umieść ryż w garnku. Wlej wodę (250ml), przykryj garnek pokrywką i podstaw na gazie. Od momentu zagotowania gotuj przez 8-10 minut. Po tym czasie odstaw garnek na drugie kółko, na 15 minut, ale nie podnoś pokrywki - ona cały czas ma być nałożona! Po 15 minutach wlej zaprawę, wymieszaj i odstaw ryż do wystygnięcia.

Kremowy sos z pieczonej papryki
previous
Kremowy sos z pieczonej papryki
Wegańskie sushi
next
Wegańskie sushi
Kremowy sos z pieczonej papryki
previous
Kremowy sos z pieczonej papryki
Wegańskie sushi
next
Wegańskie sushi
Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Piotr

Czy ryż mamy mieszać podczas gotowania?

Konrad Budzyk

Nie 🙂

Dorota

Czy jak zaprawa się zagotowała to jest do wyłania?

sarah

z tego co wiem to nie

Dorota

Super przepis, ryż jest rewelacyjny !!!

Radek

Ja zamiast cukru dodaję miód, ale dopiero wtedy jak ryż trochę ostygnie, aby miód nie stracił swoich wartości odżywczych

Konrad Budzyk

Też dobra opcja! 🙂

Ewelina

Mama wlać do gotowania ryżu 1250ml czy 250ml bo w opisie jest inaczej i nie wiem do czego się ustosunkowac

Konrad Budzyk

250ml, tak jak w opisie 🙂

Marek

Po co ten cukier ???

Konrad Budzyk

Zawsze się dodaje, ponieważ dobrze współgra z kwaśnym octem 🙂

Monika

Ryż mi się przypala podczas gotowania, co robię źle? Ustawiłam na najmniejszym palniku.

Konrad Budzyk

Czy na pewno jest dobrze wypłukany (przez dłuższy czas)? Może też być tak, że garnek ma bardzo cienkie dno i z tego powodu dochodzi do przypalenia 🙁

Amelia

Co oznacza drugie kółko??

14
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x