Zupa miso z tofu i kapustą pekińską

7 0
Zupa miso z tofu i kapustą pekińską

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Bulion warzywny:: 750 ml
Pasta miso:: 2 łyżki
Tofu naturalne:: 1 kostka
Kapusta pekińska:: 1/4 główki
Marchewka:: 1 sztuka
Czosnek:: 3 ząbki
Imbir:: 2 cm
Chilli w proszku:: do smaku
Nori:: 1 arkusz
Zielona cebulka:: 1/2 pęczka

Nutritional information

1
Porcja
200
Kalorie
17g
Białko
10g
Tłuszcz
18g
Węglowodany

Na tradycyjnym rosole świat się nie kończy. Warto spróbować azjatyckiej wersji. Zupa miso to niesamowita dawka zdrowia i smaku.

  • 15 min
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Zupa miso z tofu i kapustą pekińską

Czym jest zupa miso? W skrócie jest to taki odpowiednik naszego rodzimego rosołu z wkładką. To co wyróżnia ten azjatycki rosół na tle innych zup, to tytułowa pasta miso. Dzięki występującym w paście bakteriom mlekowym wspiera pracę jelit. Pokarm jest łatwiej trawiony i lepiej wchłaniany. Wspomaga również układ odpornościowy w walce z wirusami, dlatego zupa miso jest zalecana podczas przeziębienia i grypy.

Ważne jednak jest to, żeby zupy po dodaniu pasty miso nie zagotować! Inaczej jej magiczne właściwości uciekną, a nam zostanie jedynie gar pysznej i aromatycznej zupy. Jeśli chcesz podgrzać zupę, to jedynie na małym ogniu.

Przepis na zupę miso jest bardzo prosty i myślę, że nie ma osoby, która by spartoliła robotę. Jedyne z czym możesz przesadzić to chilli, dlatego jeśli jesteś kulinarnym nielotem, to jej nawet nie tykaj.

Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania

  • Pasta miso jest dostępna w supermarketach na dziale z „kuchniami świata”, w sklepach azjatyckich oraz sklepach internetowych. Sprawdź jakiej pasty ja używałem -> Kliknij
  • Pastę po otwarciu można przechowywać nawet kilka miesięcy w lodówce.
  • Do zrobienia fikuśnych paseczków posłużyła mi obieraczka Julienne. Nie kosztuje to dużo, a efekt może pozytywnie zaskoczyć. Zobacz wszystkie -> Kliknij. Ja używam tej -> Kliknij. Zdaję sobie sprawę, że jest to już większy wydatek, ale moim zdaniem warto.
  • Kapustę pekińską można zastąpić inną zieleniną. Jeśli zdecydujesz się na kapustę głowiastą, to pamiętaj, żeby ją wcześniej dodać (do jeszcze gotującej się wody). Potrzebuje ona czasu, żeby zmięknąć.

Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na zupy

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Bulion warzywny:: 750 ml
Pasta miso:: 2 łyżki
Tofu naturalne:: 1 kostka
Kapusta pekińska:: 1/4 główki
Marchewka:: 1 sztuka
Czosnek:: 3 ząbki
Imbir:: 2 cm
Chilli w proszku:: do smaku
Nori:: 1 arkusz
Zielona cebulka:: 1/2 pęczka

Wykonanie

1
Gotowe

Wlej do garnka bulion warzywny i doprowadź do wrzenia.

2
Gotowe

Pokrój drobno czosnek oraz imbir i wraz z papryką chilli dodaj do garnka.

3
Gotowe

Nori za pomocą noża/nożyczek pokrój w paski lub potargaj w rękach. Dodaj do garnka i zmniejsz ogień do minimum.

4
Gotowe

Za pomocą obieraczki stwórz paski marchewki. Do tego możesz użyć normalnej obieraczki lub, tak jak ja, specjalnej, która robi "warzywny makaron". Kapustę pekińską poszatkuj. Wrzuć warzywa do garnka i zamieszaj.

5
Gotowe

Zdejmij garnek z ognia. Dodaj pastę miso oraz tofu pokrojone w kostkę. Wymieszaj, przykryj i odstaw na kilka/kilkanaście minut, żeby smaki się przegryzły. Podawaj z posiekaną zieloną cebulką.

Konrad Budzyk

granolachilli10
previous
Granola z pomarańczą i czekoladą
jaglankatahinidaktyl1
next
Jaglanka chałwowa
granolachilli10
previous
Granola z pomarańczą i czekoladą
jaglankatahinidaktyl1
next
Jaglanka chałwowa
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iga

bardzo dobra 🙂 mniam

Iga

pyszna, mniam, mniam

Klaudia

Zrobiłam od razu 2 litry zupy bo wiedziałam że będzie pyszna, dodałam jeszcze glony wakame i grzyby shitake i wyszło na prawdę super <3 dzięki za ten przepis

Agula

Hej! czy ciemna pasta miso nadaje się do tej zupy? Akurat taka posiadam w lodówce. Może pytanie absurdalne, ale dopiero zaczynam przygodę z miso, więc proszę o wyrozumiałość dla laika 😀

Konrad Budzyk

Chyba tak… Ja nie używałem, bo wegańskiej nie widziałem, ale myslę, że będzie ok 🙂

Hanna Hanna

Rewelacyjny przepis – pyszna, rozgrzewająca i szybka w przygotowaniu zupa. Dodałam grzyby shitake i bardzo fajnie się wkomponowały:) z niecierpliwością czekam na nową książkę z przepisami 🙂

Konrad Budzyk

Kiedyś może będzie 😉

7
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x