Jaglanka czekoladowo-orzechowa

Jaglanka czekoladowo-orzechowa

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 100g suchej
Woda : 300ml
Masło orzechowe : 50g
Syrop ryżowy : 100g
Gorzka czekolada : 50g
Powidła śliwkowe : opcjonalnie według uznania

Jaglanka jest bardzo zdrową i pyszną opcją na śniadanie, ale również świetnie sprawdzi się jako pożywny deser! Warto sięgać po tą królową wśród kasz!

Składniki

Share

Od kiedy prowadzę bloga mam bardzo rzadko okazję zjeść jaglankę, a wcześniej robiłem to niemalże każdego poranka. Jest to spowodowane chęcią próbowania nowych past, m.in. tych, które widzicie i będziecie mogli zobaczyć na łamach bloga. Od kilku dni jednak chodziła za mną królowa kasz i wreszcie jej uległem. Już ładne kilka dni nie gościła na moim stole, a tu nagle w takim wydaniu się pokazała…

Dokładniej w dwóch wydaniach, ponieważ jak widać po zdjęciu, ma 2 różne warstwy. Jedną słodką i orzechową, a drugą gorzkawą i czekoladową. To co jednak dodatkowo dla łakomczuchów można dodać to powidła śliwkowe między warstwami – ja nie dodałem, bo miałem ochotę na coś bardziej ciężkiego i “mulącego”, ale jeśli szukasz jakiegoś przełamania smaków to użyj go, nie pożałujesz!

Jaglanka tylko na śniadanie?

Dla mnie jaglanka czekoladowo-orzechowa była towarzyszką minionego śniadania, ale świetnie sprawdzi się również jako deser. Prezentuje się bardzo przyzwoicie, a swoim smakiem nie musi wstydzić się przed innymi deserami lub deseropodobnymi.

Jeśli zamiast syropu ryżowego zdecydujesz się na np. daktyle, pamiętaj, że kolor się zmieni i różnica między warstwami nie będzie taka wyraźna. Smakowo jednak będzie to na pewno  bardzo dobra opcja.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 100g suchej
Woda : 300ml
Masło orzechowe : 50g
Syrop ryżowy : 100g
Gorzka czekolada : 50g
Powidła śliwkowe : opcjonalnie według uznania

Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę jaglaną rozgotuj - na wodzie lub na mleku roślinnym.

2
Gotowe

Podziel ją na 2 części. Do jednej wrzuć czekoladę a drugą umieść w wysokim pojemniku (tak będzie najwygodniej) i dodaj masło orzechowe i syrop. Jedną jak i drugą część zmiksuj na gładko. Gdyby okazało się, że masa jest zbyt gęsta, dolej mleka roślinnego i blenduj dalej.

3
Gotowe

Do pucharków, kieliszków lub miseczek nakładaj na przemian warstwy kaszy. Jeśli wybierasz opcję z powidłem to po każdej ciemnej warstwie nałóż odpowiadającą Ci ilość.

Poprzedni
Zupa pomidorowa krem z curry
Następny
Gryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie




Zupa pomidorowa krem z curry
Gryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cath

Pycha! 🙂 Na pewno wypróbuję 🙂

Malgosia

Czym można zamienić syrop ryżowy? lub czy można go pominąć?

Oliwia

Zrobione, ale trochę zmienione. Użyłam masła z nerkowców, miodu i kakao z karobem. A pomiędzy warstwami bezcukrowy dżem z wiśni. Pycha. Faktycznie bez tego przełamania fajnie muli. 😀