Jaglanka czekoladowo-orzechowa

Jaglanka czekoladowo-orzechowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana:: suchej 100g
Woda:: 300ml
Masło orzechowe:: 50g
Syrop ryżowy:: 100g
Gorzka czekolada:: 50g
Powidła śliwkowe:: opcjonalnie według uznania

Nutritional information

1
Porcja
592
Kalorie
14g
Białko
23g
Tłuszcz
85g
Węglowodany

Jaglanka jest bardzo zdrową i pyszną opcją na śniadanie, ale również świetnie sprawdzi się jako pożywny deser! Warto sięgać po tą królową wśród kasz!

  • 30 min
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Od kiedy prowadzę bloga mam bardzo rzadko okazję zjeść jaglankę, a wcześniej robiłem to niemalże każdego poranka. Jest to spowodowane chęcią próbowania nowych past, m.in. tych, które widzicie i będziecie mogli zobaczyć na łamach bloga. Od kilku dni jednak chodziła za mną królowa kasz i wreszcie jej uległem. Już ładne kilka dni nie gościła na moim stole, a tu nagle w takim wydaniu się pokazała…

Dokładniej w dwóch wydaniach, ponieważ jak widać po zdjęciu, ma 2 różne warstwy. Jedną słodką i orzechową, a drugą gorzkawą i czekoladową. To co jednak dodatkowo dla łakomczuchów można dodać to powidła śliwkowe między warstwami – ja nie dodałem, bo miałem ochotę na coś bardziej ciężkiego i “mulącego”, ale jeśli szukasz jakiegoś przełamania smaków to użyj go, nie pożałujesz!

Jaglanka tylko na śniadanie?

Dla mnie jaglanka czekoladowo-orzechowa była towarzyszką minionego śniadania, ale świetnie sprawdzi się również jako deser. Prezentuje się bardzo przyzwoicie, a swoim smakiem nie musi wstydzić się przed innymi deserami lub deseropodobnymi.

Jeśli zamiast syropu ryżowego zdecydujesz się na np. daktyle, pamiętaj, że kolor się zmieni i różnica między warstwami nie będzie taka wyraźna. Smakowo jednak będzie to na pewno  bardzo dobra opcja.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana:: suchej 100g
Woda:: 300ml
Masło orzechowe:: 50g
Syrop ryżowy:: 100g
Gorzka czekolada:: 50g
Powidła śliwkowe:: opcjonalnie według uznania

Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę jaglaną rozgotuj - na wodzie lub na mleku roślinnym.

2
Gotowe

Podziel ją na 2 części. Do jednej wrzuć czekoladę a drugą umieść w wysokim pojemniku (tak będzie najwygodniej) i dodaj masło orzechowe i syrop. Jedną jak i drugą część zmiksuj na gładko. Gdyby okazało się, że masa jest zbyt gęsta, dolej mleka roślinnego i blenduj dalej.

3
Gotowe

Do pucharków, kieliszków lub miseczek nakładaj na przemian warstwy kaszy. Jeśli wybierasz opcję z powidłem to po każdej ciemnej warstwie nałóż odpowiadającą Ci ilość.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Zupa pomidorowa krem z curry
next
Gryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie
previous
Zupa pomidorowa krem z curry
next
Gryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cath

Pycha! 🙂 Na pewno wypróbuję 🙂

Malgosia

Czym można zamienić syrop ryżowy? lub czy można go pominąć?

Oliwia

Zrobione, ale trochę zmienione. Użyłam masła z nerkowców, miodu i kakao z karobem. A pomiędzy warstwami bezcukrowy dżem z wiśni. Pycha. Faktycznie bez tego przełamania fajnie muli. 😀

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x