Wegańskie spaghetti bolognese

Wegańskie spaghetti bolognese

Składniki

Ilość porcji:
Makaron spaghetti : 500g
Orzechy włoskie : 150g
Pieczarki : 400g
Cebula biała : 2 sztuki
Czosnek : 4 ząbki
Passata : 700g
Koncentrat pomidorowy : 5 łyżeczek
Miód / Syrop klonowy : 2 łyżki
Ocet jabłkowy : 2 łyżki
Olej kokosowy : 2 łyżki
Przyprawy
Papryka słodka : 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie : 5 łyżeczek
Kumin : 2 łyżeczki
Papryka ostra : szczypta
Cynamon : 1 łyżeczka
Sól : do smaku
Pieprz czarny : szczypta

Kaloryczność

1
Porcja
766
Kalorie
23.9g
Białko
32.1g
Tłuszcz
99g
Węgl.
11.7g
Błonnik

Pyszny i zdrowy obiad powinien składać się z dobrej jakości produktów. Wegańskie bolognese to idealny sposób na taki posiłek.

  • 40 min
  • Ilość porcji: 4

Składniki

  • Przyprawy

Wstęp

Share

Wegańskie bolognese

Ale że jak? Ale że co? Wegańskie bolognese? TAK! Nie zrażaj się jednak po pierwszym słowie, bo naprawdę warto go spróbować. Jestem przekonany, że nie tylko weganom posmakuje wegański sos bolognese. Po zrobieniu klopsików z orzechów włoskich, które Ci przy okazji polecam, wiedziałem, że będzie trzeba z orzechów i pieczarek wyczarować sos do makaronu. Nie spodziewałem się jednak, że będzie on taki dobry. Orzechy i pieczarki zastępują strukturą mięso z tradycyjnej wersji, a reszta… reszta wszystko łączy i dopełnia.

Wegańskie bolognese świetnie dopełni… wegański parmezan. Nie jest on niezbędny, ale bardzo fajnie uzupełni smak dania. Dodatkowo do podania użyj świeżych, posiekanych ziół, takich jak bazylia, oregano lub ewentualnie pietruszka.

Pytania i odpowiedzi:

  • Czy orzechy włoskie mogę zastąpić innymi?

Jeśli chcesz, to możesz spróbować dać tą samą ilość pestek dyni lub słonecznika. Orzechy włoskie są jednak na tyle specyficzne, a przy okazji zdrowe, że warto po nie sięgnąć.

  • Czy ocet jest niezbędny?

Nie. Wszystko zależy od tego jakiej passaty (lub zamiennika) użyjesz. Jeśli będzie ona kwaśna, to możesz pominąć. Ocet możesz zastąpić sokiem z cytryny.

  • Co zamiast passaty?

Polecam dobrej jakości pomidory krojone w puszce. Do wykonania całego przepisu dodaj 2 puszki.


Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2
Gotowe

Do malaksera wrzuć umyte pieczarki oraz orzechy włoskie. Zmiksuj, ale nie na gładko! Powinny być kawałki.

3
Gotowe

Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Rozgrzej olej na patelni i smaż cebulę przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj czosnek, przyprawy oraz zmiksowane orzechy z pieczarkami. Smaż około 15-20 minut.

4
Gotowe

Gdy pieczarki są już dobrze przysmażone, dodaj koncentrat pomidorowy i passatę. Dolej ocet oraz miód. Wymieszaj porządnie i smaż 5-10 minut. Dopraw do smaku solą.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Ryż w sosie chilli
Poprzedni
Ryż w sosie chilli
Surówka z selera
Następny
Surówka z selera
Ryż w sosie chilli
Ryż w sosie chilli
Surówka z selera
Surówka z selera

3
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MagdaGoMiAda Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ada
Gość
Ada

Pyszne! 🙂

GoMi
Gość
GoMi

Potwierdzam 🙂

Magda
Gość
Magda

Pycha! Obłędne.Polecam 🙂