Sos tzatziki ze słonecznika

Składniki

Ilość porcji:
Słonecznik : 250g
Olej : 100g
Woda : 50-70g
Czosnek : 2 ząbki
Sok z cytryny : 1 sztuka
Ogórek zielony : 1 sztuka
Sól : 1 łyżeczka
Pieprz czarny : 1/2 łyżeczki
Cukier : 1 łyżeczka dowolny zamiennik cukru
Koperek : 1 pęczek

Kaloryczność

100g
Porcja
432
Kalorie
9g
Białka
36g
Tłuszcze
18g
Węglowodany

Sos tzatziki ze słonecznika

  • 10 minut
  • Ilość porcji: 6

Składniki

Wstęp

Share

Sos tzatziki jest jednym z moich ulubionych sosów. Za czasów, gdy jadłem mięso, bardzo rzadko po niego sięgałem, ale to może dlatego, że wtedy moja uwaga była skupiona na porcji mięsa zamiast na dodatkach. Pierwsze przepisy na jakie trafiłem były oparte na nerkowcach. Ja jednak chciałbym przedstawić troszkę inną wersję. Tańszą a równie smaczną alternatywą okazuje się… słonecznik! Przygotowanie go wymaga cierpliwości, zwłaszcza jeśli posiadasz słabszy blender, ale naprawdę warto! Ja najczęściej przygotowuję tzatziki za pomocą blendera ręcznego, ale sprawdzi się również mocny blender kielichowy lub thermomix. Bardzo ważnym składnikiem jest olej (najlepiej nierafinowany – ze względów zdrowotnych), dzięki któremu sos będzie bardziej puszysty i delikatny. Ja jestem wielkim fanem czosnku. Najlepiej zacząć od mniejszych ilości i stopniowo go dodawać – czosnek czosnkowi nie jest równy. Sos wychodzi znacznie gęstszy i twardszy od tego wykonanego z tofu, ale jest naprawdę dobry.

Czy na pewno sos tzatziki jest taki pyszny?

Moja dziewczyna tak bardzo  rozsmakowała się w tym sosie, że zajada go na wszelkie możliwe sposoby – na kanapkach, z makaronem, ale także potrafi go wyjadać z miseczki łyżeczką. Ja osobiście najbardziej lubię go podawać w tortilli razem z wegańską fetą. Świetnym połączeniem jest również sos tzatziki + hummus,  np. na kanapce. Niebo w ziemi!


Wykonanie

1
Gotowe

Ziarna słonecznika umieszczamy w miseczce i zalewamy ciepłą wodą, najlepiej na całą noc (jeśli nie mamy tyle czasu możemy kilkukrotnie przelać go gorącą wodą, za każdym razem płucząc).

2
Gotowe

Zlewamy wodę, płuczemy pod bieżącą wodą i umieszczamy w wysokim pojemniku lub kielichu blendera.

3
Gotowe

Dodajemy pozostałe składniki oprócz ogórka oraz koperku i blendujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

4
Gotowe

Doprawiamy do smaku, ścieramy na dużych oczkach ogórka i dodajemy posiekany koperek. Energicznie mieszamy.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Klasyczny hummus
Następny
Serek waniliowy z kaszy jaglanej
Klasyczny hummus
Serek waniliowy z kaszy jaglanej

Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
  Subscribe  
Powiadom o