Składniki

Ilość porcji:
Hummus : 250g
Kasza bulgur : 200g
Pomidory suszone : 150g 1 słoiczek po odsączeniu z oleju
Czarne oliwki : 50g
Cebula biała : 1 mała
Czosnek : 2 ząbki
Słodka papryka : 2 łyżeczki
Sos sojowy jasny : do smaku

Kaloryczność

1
Porcja
585
Kalorie
15
Białko
35
Tłuszcze
53
Węglowodany

Sałatka bulgur z hummusem

  • 20 minut
  • Ilość porcji: 2

Składniki

Wstęp

Share

Na pewno kojarzysz hicior, jakim jest sałatka bulgur z hummusem. Na wielu sklepowych półkach jest to już stała pozycja. Od Żabek po Biedronki, a skończywszy na Lidlu. Szturmem zdobywa Polskę, tylko jest kilka mankamentów tych sklepowych sałatek… Mowa tu oczywiście o cenie, składzie i wielkości. Jest na to wszystko jednak rada! Dzisiejszy przepis pokaże Wam jak zrobić bulgur z hummusem.

Ostatnio sałatka bulgur to moja ulubiona pozycja na uczelnię, jako drugie śniadanie. Szybka w wykonaniu i nie wymaga, Bóg wie jakich, składników. To co może być interesujące dla wegan, to to, że dzięki połączeniu ciecierzycy ze zbożem, jakim jest kasza bulgur, otrzymujemy posiłek z pełnowartościowym białkiem!

Poza dobrym profilem aminokwasowym, dzięki temu, że robimy ją samemu, wiemy co jest w składzie, nie spożywamy zbędnego w hummusie oleju i oszczędzamy kilka złotych. Zwłaszcza ma to znaczenie wtedy, gdy lubimy dużo zjeść, a do wykarmienia jest więcej niż jedna gęba 😉

Blendman-ie, ale co jeśli ja glutenu nie jem, ale sałatkę chcę?

To bardzo proste. Użyj zamiast kaszy bulgur innej ulubionej kaszy. Myślę, że bardzo fajnie sprawdzi się kasza gryczana niepalona czy jaglana (byle nie rozgotować). Kasza jest jedynym produktem glutenowym w tej sałatce, dlatego łatwo będzie Ci ją przekształcić w danie bezglutenowe.

  • Sprawdź koniecznie, gdzie dostaniesz najtańszą kaszę bulgur -> Kliknij

Sprawdź przepis na hummus!


Wykonanie

1
Gotowe

Wykonaj hummus według przepisu znajdującego się na blogu (przepis na hummus) i przełóż go do miseczki lub opakowania na wynos.

2
Gotowe

Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.

3
Gotowe

W międzyczasie zblenduj pozostałe składniki. Nie musi (a nawet nie powinna) być idealnie gładka masa!

4
Gotowe

Ugotowaną kaszę przełóż do powstałej masy, wymieszaj.

5
Gotowe

Rozgrzej patelnię i przełóż kaszę bulgur. Smaż około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

6
Gotowe

Przełóż kaszę wprost na hummus i zajadaj od razu lub weź ze sobą gdziekolwiek chcesz.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Tofu z cebulą i jabłkiem, czyli wegańska wątróbka
Następny
Klasyczny hummus
Tofu z cebulą i jabłkiem, czyli wegańska wątróbka
Klasyczny hummus

4
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
3 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
GabrysialidiaKonrad BudzykSławek Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Sławek
Gość
Sławek

Witam czy chodzi o 200 g kaszy juz po ugotowaniu ?

lidia
Gość
lidia

O jesuuu jaką głodna teraz się zrobilam…. 😖

Gabrysia
Gość
Gabrysia

Robię już kolejny raz i szczerze muszę przyznać że jestem od tego uzależniona 😀