Pierogi gryczane z kapustą kiszoną

Pierogi gryczane z kapustą kiszoną

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto:
Mąka gryczana : 200g
Siemię lniane : 4 łyżki
Sól : 1/2 łyżeczki
Olej kokosowy : 2 łyżki lub inny olej
Woda : 200ml wrzątek
Na farsz:
Kapusta kiszona : 300g
Cebula biała : 1 sztuka
Sól :
Pieprz czarny :
Opcjonalnie do podania:
Cebula biała :
Tofu wędzone :

Kaloryczność

1 pieróg
Porcja
58
Kalorie
2g
Białko
3g
Tłuszcz
7g
Węglowodany

Pierogi gryczane to świetna alternatywa dla tradycyjnych pierogów. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a użycie mąki gryczanej sprawia, że są bezglutenowe.

  • 30 min
  • Ilość porcji: 22

Składniki

  • Na ciasto:

  • Na farsz:

  • Opcjonalnie do podania:

Wstęp

Share

Pierogi gryczane z kapustą kiszoną

Dla części osób pierogi (zwłaszcza z kapustą) to danie odświętne. Dla mnie jednak pierogi to cud natury. Dlaczego? Bo jak głosi popularny mem – „pierogi nie pytają, pierogi rozumieją”. Oczywiście do wszystkiego należy podejść z pewnym dystansem, dlatego postanowiłem zamiast tradycyjnych pierogów ulepić sobie na kolację (już nie wigilijną) pierogi z mąki gryczanej. To, że nie jestem glutenofobem lub osobą chorą nie oznacza, że nie lubię eksperymentować i smakować nowych rzeczy. Jeśli również jesteś kulinarnie ciekawy świata, to koniecznie zrób pierogi gryczane i podziel się wrażeniami w komentarzu.

Gryka jest niesłychanie wdzięcznym składnikiem w mojej kuchni. Naleśniki gryczane czy chleb z kaszy gryczanej zawsze wychodzą idealnie. Tak samo dzisiejszym pierogom nie mam nic do zarzucenia. Zaraz po mące orkiszowej to właśnie gryczana jest moją ulubioną.

Czy są tak samo pyszne jak tradycyjne?

Nie. Jestem zdania, że glutenu nic nie zastąpi. Chleb, pizza, pierogi… na mące pszennej lub orkiszowej wygrywają. To jednak nie oznacza, że pierogi gryczane są złe! Są bardzo smaczne i na pewno jeszcze nie raz zawitają na moim talerzu. Pierogi z mąki gryczanej wychodzą po prostu inne i nie ma co się dziwić… w końcu to inna mąka.

Z czym lub jak podawać?

Polecam podawanie z zasmażaną cebulką i ewentualnie wędzonym tofu. Dodatkowo po ugotowaniu warto pierogi podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Smak i tekstura są wtedy o wiele lepsze.


Wykonanie

1
Gotowe

Pokrój drobno cebulę oraz kapustę kiszoną. Rozgrzej patelnię i smaż z dodatkiem pieprzu i soli przez kilka minut. Kapusta musi troszkę zmięknąć. Odstaw do przestygnięcia i weź się za ciasto do pierogów.

2
Gotowe

Wsyp mąkę gryczaną, sól oraz siemię lniane (zmielone) do miski i wymieszaj dokładnie.

3
Gotowe

Dodaj olej kokosowy (lub inny) i wlej gorącą wodę (zaraz po zagotowaniu). Wymieszaj ciasto i odstaw przykryte ściereczką na kilka minut (do czasu, aż będziesz wstanie wyrabiać je gołymi rękami).

4
Gotowe

Gdy ciasto troszkę przestygnie, wyjmij je z miski na stolnicę, podsyp delikatnie mąką gryczaną i wyrabiaj przez kilka minut. W zależności od firmy z jakiej mamy mąkę, możliwe, że będzie trzeba jej dosypać troszkę więcej. Ciasto ma wyjść elastyczne. Następnie podziel ciasto na 3-4 części i każdą z nich rozwałkuj podsypując mąką, tak aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Powstałe skrawki zlep ze sobą i ponownie rozwałkuj. Uważaj tylko, żeby ciasto nie było zbyt cienkie.

5
Gotowe

Do wykrawania ciasta użyj szklanki. Na każde wykrojone kółko połóż farsz i delikatnie zlepiaj, a następnie "zapieczętuj" widelcem.

6
Gotowe

Pierogi partiami gotuj we wrzącej i osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia gotuj je przez 2 minuty. Po tym czasie wyjmij i odstaw do przestygnięcia lub od razu smaż.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Kotleciki z zielonego groszku
Następny
Czekoladowa pasta sezamowa
Kotleciki z zielonego groszku
Czekoladowa pasta sezamowa

13
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
8 Comment threads
5 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
KolaKasiaRenataGoMiAga Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Maggi
Gość
Maggi

Super😃do zrobienia

Marta
Gość
Marta

Bardzo dobre!

IMG_2311.JPG
paweł
Gość
paweł

Blendmanie drogi kochany, a czym zastąpiłbyś olej kokosowy? Jakoś nie do końca pasuje mi kokosowy posmak w cieście. Jest intrygujący ale nie tego szukam w pierogach 🙂

Aga
Gość

Myślisz, że mąka owsiana będzie ok?

GoMi
Gość
GoMi

Zrobiłam dziś. Do kapusty dodałam suszonych grzybów i śliwkę wędzoną. Wyszły pyszne! Teraz kombinuję z jakim innym farszem byłyby dobre. Na razie wymyśliłam szpinak z dodatkiem czosnku i fety albo dobrze wysmażone powidła z cynamonem.

image.jpeg
image.jpeg
Renata
Gość
Renata

Jak dla mnie bomba, mnie nie wolno jeść mąk i żadnych węglowodanów złożonych.
Także w weekend experymentuję i gotuję 🙂 Mniam.

Kasia
Gość
Kasia

Czy mąkę gryczaną mogę zastąpić mąką z komosy ryżowej?

Kola
Gość

Witam 🙂 czy mogę użyć mąki gryczanej, którą sama zmieliłam z niepalonej kaszy? 🙂
i po zrobieniu pierogów, póki jeszcze nie chcę ich zajadać, mogę przechować w lodówce czy gdzie?