Paszteciki z bobem i suszonymi pomidorami

Paszteciki z bobem i suszonymi pomidorami

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka orkiszowa : 150g
Mleko roślinne : 80ml
Olej : 2 łyżki U mnie kokosowy
Cukier trzcinowy : 1 łyżeczka
Sól : 1/2 łyżeczki
Drożdże instant : 1/2 paczuszki
Farsz
Bób : 200g
Pomidory suszone : 6 sztuk
Ogórki kiszone : 1 duży
Suszony majeranek : 2 łyżeczki
Sól : do smaku
Olej : 4 łyżki spod suszonych pomidorów

Kaloryczność

1
Porcja
329
Kalorie
8.8g
Białko
18g
Tłuszcz
36.2g
Węgl.
5.7g
Błonnik

Jeśli tak jak ja chcesz wepchnąć bób wszędzie gdzie się da, to koniecznie zrób paszteciki z bobem. Wspaniały smak i prostota wykonania Cię zachwyci!

  • 60 min
  • Ilość porcji: 4

Składniki

  • Ciasto

  • Farsz

Wstęp

Share

Paszteciki z bobem i suszonymi pomidorami

Co jest lepsze od bobu? Jeszcze więcej bobu! Staram się maksymalnie wykorzystać sezon bobowy, dlatego wciskam go gdzie się da… a nawet staram się tam gdzie się nie da. Ostatnio z siostrą kupiliśmy paszteciki z kaszą gryczaną w jednym z marketów i poza ciastem, które było fajne, to niestety nie powaliły, a taką miałem ochotę na pasztecika… Coś trzeba było z tym fantem zrobić, więc korzystając z sezonu zrobiłem paszteciki z bobem i suszonymi pomidorami.

Paszteciki z bobem

Staram się nie być monotonny i za każdym razem pokazywać Wam bób w innej odsłonie. Był bób pieczony na modłę azjatycką, jak i klasyczny, delikatny z miętą w pierogach z bobem. Teraz pracuję nad pasztetem bobowym, ale ciągle nie wiem co do niego dodać… Korcą mnie już sprawdzone smaki, ale okaże się w praniu co do niego wrzucę.

Zobacz inne przepisy z bobem


Wykonanie

1
Gotowe

Składniki na ciasto wrzuć do malaksera z końcówką do wyrabiania ciasta (hak) lub wyrób je ręcznie. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

2
Gotowe

Bób obierz lub zostaw z łupinami - ja robiłem tak i tak... dla mnie nie było większej różnicy - i przenieś go do wysokiego naczynka. Ogórki oraz pomidory suszone pokrój w kostkę i wrzuć do bobu. Dodaj pozostałe składniki farszu i zblenduj niezbyt dokładnie. Wymieszaj jeszcze porządnie łyżką, żeby mieć pewność połączenia się składników. Dopraw do smaku.

3
Gotowe

Ciasto rozwałkuj i podziel na 4 części (lub więcej). Nałóż farsz na środek każdej części ciasta i albo zawiń brzegi do góry i ze sobą połącz, albo w estetyczniejszej wersji natnij z jednej i drugiej strony ciasto (szerokość około 1cm) i naprzemiennie kieruj je ku górze jak na zdjęciu. Przenieś paszteciki z bobem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Pasta z zielonej soczewicy
Poprzedni
Pasta z zielonej soczewicy
Kopytka z bobu
Następny
Kopytka z bobu
Pasta z zielonej soczewicy
Pasta z zielonej soczewicy
Kopytka z bobu
Kopytka z bobu

4
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
3 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
AnnaOlaKonrad BudzykJoanna Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Joanna
Gość
Joanna

Ależ mi się te paszteciki podobają ! Dzięki <3

Ola
Gość
Ola

A w gramach ile tych drozdzy wychodzi?

Anna
Gość
Anna

Nadzienie wyszło prze-boskie! Ja upiekłam je w cieście francuskim i wszyscy prosili o przepis 😉