Kaszanka wegańska

Kaszanka wegańska

Składniki

Ilość porcji:
Czarna fasola : 2 puszki 480g ugotowanej
Kasza gryczana niepalona : 100g
Cebula biała : 2 duże
Czosnek : 3 ząbki
Przyprawa do kaszanki : 5 łyżeczek
Pieprz czarny : do smaku
Olej : 70ml 1/3 szklanki
Ocet balsamiczny : 3 łyżki
Sos sojowy jasny : 2 łyżki
Dodatkowo
Papier ryżowy : 10 arkuszy duży
Olej : do smarowania

Kaloryczność

1
Porcja
181
Kalorie
6g
Białko
7.7g
Tłuszcz
22.1g
Węgl.
1g
Błonnik

Znudziły Cię boczniaki, kiełbaski i marynowane tofu? Na Twoim grillu lub w domowym piekarniku musi zagościć kaszanka wegańska!

  • 40 min
  • Ilość porcji: 10

Składniki

  • Dodatkowo

Wstęp

Share

Kaszanka wegańska

Podczas sezonu grillowego nikt z nas nie chce nadmiernie odstawać od znajomych. Sięgamy wtedy po warzywne szaszłyki, kiełbaski czy boczniaki. Ja jednak, za mięsnych i zamierzchłych czasów, uwielbiałem kaszankę, dlatego dzisiaj na kuchenny warsztat wjeżdża kaszanka wegańska, którą mam nadzieję Was uwieść. Rzecz jasna, jeśli nie macie w planach grilla, to możecie ją również zrobić, tak jak ja tym razem, w piekarniku.

Z podanych proporcji i przy użyciu dużego papieru ryżowego wychodzi 10 pysznych kaszaneczek. Jeśli jednak macie tylko mały papier ryżowy, to nie musicie się przejmować… wyjdzie Wam ich po prostu więcej. Standardowo zamiast kaszy gryczanej możecie użyć np. kaszę pęczak, a czarną fasolę zastąpić czerwoną… chociaż radziłbym raczej pozostać przy czarnej, bo daje ona niesamowitego koloru… koloru kaszanki!

A Wy co wybieracie najczęściej na grilla? Czy w ogóle grillujecie? Dajcie koniecznie znać jak Wam podeszła wegańska kaszanka.

Wegańska kaszanka


Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę gryczaną przepłucz pod bieżącą wodą i gotuj bez dodatku soli według instrukcji na opakowaniu.

2
Gotowe

Do pojemniczka wrzuć fasolę, czosnek, olej (zostawiając 2 łyżki do smażenia cebuli), ocet balsamiczny, sos sojowy oraz przyprawę do kaszanki. Zblenduj na gładko. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż ją na złoty kolor. Dodaj zmiksowaną fasolę i wymieszaj. Dodaj ugotowaną i odcedzoną kaszę gryczaną. Smaż jeszcze około 10 minut. Powstała masa powinna być gęsta. Odstaw do wystygnięcia.

3
Gotowe

Gdy masa jest już chłodna, nalej na duży płaski talerz letniej wody, w której będzie moczony papier ryżowy. Weź arkusz papieru ryżowego, zamocz w wodzie przez 2-3 sekundy i przełóż na deskę. W rękach uformuj walec z masy i połóż go na papier ryżowy. Zwijaj tak jak jest pokazane na opakowaniu.

4
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Zawinięte kaszanki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub na aluminiową tackę, jeśli chcesz piec na grillu. Posmaruj delikatnie olejem i wstaw do piekarnika na około 15 minut.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Ślimaczki z burakiem
Racuchy z bananami
Następny
Racuchy z bananami
Ślimaczki z burakiem
Racuchy z bananami
Racuchy z bananami

Dodaj komentarz

15 komentarzy do "Kaszanka wegańska"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Natalia
Gość

Czy musi byc to ocet balsamiczny?

Beata
Gość

To ja proponuję kaszankę po wiejsku. Bez papieru ryżowego, do masy z fasolkowo cebulowej dodaję jabłko pokrojone w kosteczkę odrobinę musztardy, grubo zmielony pieprz i to jest hiciorek naszych pensjonatowych ognisk, a do tego jeszcze smalczyk wegański mnim 🙂

ewa
Gość

Czy ja mogę prosić o pełny przepis?

Beata
Gość

A teraz się chwalę, nasza min. wegańska kaszanka pod nazwa ” Warmiński kawior” zdobyła wyróżnienie na bardzo prestiżowym konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Zdobyłyśmy niestety 4 miejsce tuż za podium, ale cóż mięsne potrawy nadal królują na tradycyjnym stole.

IMG_0450.JPG
IMG_0456.JPG
Kasia
Gość

Gdzie kupić przyprawę do kaszanki? 🙂

jagoda
Gość

Czy papier ryżowy nie pęknie w piekarniku? Robiłam takie w wersji z mięsem i totalnie wszystkie pękły 🙁

jagoda
Gość

A jednak 😉 Dzięki za szybkie info.

Łukasz
Gość

Zrobiłem dziś. Doskonałe, przepyszne danie!!

Joanna
Gość

Też się pochwalę 💝
Zrobiłam kaszankę w cieście francuskim i też jest pyszna. Taki dziś obiad miałam 😀

wpDiscuz