Czekoladowa pasta sezamowa

Czekoladowa pasta sezamowa

Składniki

Ilość porcji:
Tahini : 150g
Gorzka czekolada : 50g
Sól : szczypta
Opcjonalnie
Cynamon : szczypta
Wanilia : szczypta
Cukier trzcinowy : do smaku
Mleko w proszku : 2 łyżki Polecam ryżowe

Kaloryczność

25g
Porcja
154
Kalorie
5g
Białko
13g
Tłuszcz
3g
Węglowodany

Chcesz sobie lub dziecku zafundować zdrową alternatywę dla sklepowych past czekoladowych? Czekoladowa pasta sezamowa, to spełnienie twoich marzeń!

  • 5 min
  • Ilość porcji: 8

Składniki

  • Opcjonalnie

Wstęp

Share

Czekoladowa pasta sezamowa

Przedwczoraj popołudniu dostałem niezwykle wzruszający list od Pani Darii. Nie przytoczę Wam teraz jego treści, ponieważ nie wiem czy autorka by sobie tego życzyła, ale naprawdę, łza się w oku zakręciła. Żadna inna wiadomość aż tak na mnie nie wpłynęła. Dostawałem już od Was nie raz oznaki szacunku, informacje, że motywuję Was lub, że przepisy umieszczane na blogu są bezbłędne, ale to co tutaj wyczytałem… Coś niesamowitego. Właśnie dzisiejszy wpis jest skierowany do Pani Darii i jej chorej córeczki. Bardzo dziękuję za dawkę motywacji i trzymam kciuki za leczenie.

Co ma wspólnego chore dziecko z dzisiejszym przepisem?

Otóż ja zawsze (w szczególności w dzieciństwie), gdy jest mi źle, sięgam po słodkości. Hiciorem była nutella. Nie powiem, żeby ta pasta ją bardzo przypominała, ale na pewno ma w sobie coś z niej. Pani Daria wspominała, że jej jak i córeczce bardzo smakują m.in. moje pasty (w tym się zresztą najlepiej czuję w kuchni), dlatego ta dzisiejsza czekoladowa pasta sezamowa jest z dedykacją dla nich. Mam nadzieję, że chociaż na chwilę sprawi, że zawita na ich twarzach uśmiech, tak jak było to zawsze u mnie. Mam też olbrzymią nadzieję, iż w specyficznej diecie córeczki takie smarowidło będzie mogło zawitać i wprowadzić troszkę urozmaicenia w jadłospisie.

Czekoladowa pasta sezamowa

Najsmaczniejsze oczywiście będzie, moim zdaniem, wykonanie ze wszystkimi składnikami, ale pomijając cukier czy mleko w proszku i tak uzyskamy pyszną pastę. Wszystko zależy od tego, co kto lubi lub na co może sobie pozwolić. Dla mnie ta pasta jest swoistym ratunkiem, gdy mam ochotę czymś posmarować wafle ryżowe, ale stawiam sobie warunek, że musi być to wartościowe dla organizmu.

Tak więc zajadam ostatnie wafle, zapijam mlekiem kokosowym, które zostało po mango lassi i zabieram się za kolejne wpisy, bo podobno na nie czekacie 😉


Wykonanie

1
Gotowe

Czekoladę rozpuść - w upalne dni wystarczy zostawić ją na kilka godzin na stole.
Dodaj wszystkie składniki do kielicha blendera lub malaksera i miksuj przez kilka minut.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Pierogi gryczane z kapustą kiszoną
Następny
Granola z pomarańczą i czekoladą
Pierogi gryczane z kapustą kiszoną
Granola z pomarańczą i czekoladą

6
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Konrad BudzykBasiaWerkaKonrad BudzykDaniel Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Daniel
Gość
Daniel

Czy zamiast czekolady można użyć karobu?

Werka
Gość
Werka

Można byłoby jeszcze wrzucić przepis na Tahini, to wgl byłoby super. 🙂

Basia
Gość
Basia

Cześć! 🙂 Jak długo taka pasta może stać i jak ją trzeba przechowywać? Dziękuję