Brukselka w sosie BBQ

6 0
Brukselka w sosie BBQ

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Brukselka:: 450g
Śliwki wędzone:: 2 sztuki
Olej:: 2 łyżki
Miód / Syrop klonowy:: 3 łyżki
Sok z cytryny:: 1/2 sztuki
Papryka ostra:: 1/2 łyżeczki
Papryka wędzona:: 1 łyżeczka
Cebula suszona:: 1 łyżeczka
Czosnek:: 1 ząbek
Sól:: szczypta

Nutritional information

1
Porcja
558
Kalorie
17.4g
Białko
22g
Tłuszcz
86.3g
Węglowodany
18.3g
Błonnik

Brukselka w sosie BBQ to świetna opcja dla osób, które na samą myśl o warzywach się wzdrygają. Bardzo łatwa do zrobienia!

  • 30 min
  • Serves 1
  • Easy

Ingredients

Share

Brukselka w sosie BBQ

Jak włączyć warzywa do codziennej diety? Dobrze je doprawić! Właśnie taka jest brukselka w sosie BBQ, którą mam dzisiaj dla Was. Słodka, wędzona, a jednocześnie, na końcu języka, delikatnie pikantna. Dzięki użyciu wędzonej śliwki, nabiera nie tylko dymnego aromatu, ale przede wszystkim pysznie śliwkowego smaku. Nie musisz się jednak tego obawiać, to nie jest połączenie brukselki z powidłami śliwkowymi. Tutaj wszystkie smaki do siebie pasują i ze sobą współgrają.

Jeśli jesteś leniwą bułą, której nie chce się wyciągać blendera z szafki i go brudzić, to możesz od biedy użyć gotowego sosu BBQ. Ja jednak zachęcam Cię do zrobienia zgodnie z przepisem, bo naprawdę warto!

Brukselka w sosie BBQ

Pytania i odpowiedzi:

  • Czy śliwka musi być wędzona? Nie wystarczy suszona?

W ostateczności możesz użyć suszonej, ale niestety nie ma ona tego specyficznego smaku i aromatu, dlatego zachęcam do poszukania śliwki wędzonej.

  • Czy zamiast syropu klonowego lub miodu mogę użyć innego słodziwa?

Tak. Świetnie sprawdzi się syrop ryżowy lub syrop z agawy. Ważne tylko, żeby słodziwo było płynne, dlatego cukier odpada.

  • Brukselka świeża czy mrożona?

Nie ma to większego znaczenia. Zarówno jedna, jak i druga świetnie się do tego nada.

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Brukselka:: 450g
Śliwki wędzone:: 2 sztuki
Olej:: 2 łyżki
Miód / Syrop klonowy:: 3 łyżki
Sok z cytryny:: 1/2 sztuki
Papryka ostra:: 1/2 łyżeczki
Papryka wędzona:: 1 łyżeczka
Cebula suszona:: 1 łyżeczka
Czosnek:: 1 ząbek
Sól:: szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Zagotuj wodę. Wrzuć brukselkę i gotuj przez 5 minut. Odcedź i po lekkim przestudzeniu przekrój wszystkie na pół.

2
Gotowe

Do wysokiego naczynia wlej olej, syrop klonowy i sok z cytryny. Dodaj przyprawy, obrany ząbek czosnku oraz śliwki i zmiksuj.

3
Gotowe

Powstały sos przełóż do ugotowanej i pokrojonej brukselki, wymieszaj, a następnie wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Konrad Budzyk

Zupa krem z zielonego groszku
previous
Zupa krem z zielonego groszku
Spaghetti jednogarnkowe
next
Spaghetti jednogarnkowe
Zupa krem z zielonego groszku
previous
Zupa krem z zielonego groszku
Spaghetti jednogarnkowe
next
Spaghetti jednogarnkowe
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Neo

Witam w jakiej temperaturze piec w piekarniku?

Konrad Budzyk

180 stopni. Już poprawiłem w tekście 🙂

Barbara

Super przepis! Szybko i smacznie. Dzięki 💓

titi

Czi te śliwki wędzone mogą być zwykłymi suszonymi? Wędzonych nigdzie nie znalazłam…

Konrad Budzyk

Ujdą suszone, ale warto byłoby dodać np paprykę wędzoną, żeby aromat wędzenia był 🙂

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x