Wegańskie jagodzianki

0 0
Wegańskie jagodzianki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
NA CIASTO
Mleko roślinne: 250 ml
Cukier trzcinowy: 100g
Drożdże świeże: 50g
Mąka pszenna: 500g
Masło roślinne: 80g
Sól: 1/2 łyżeczki
NA NADZIENIE
Borówki: 400g
Cukier trzcinowy: 3 łyżki
Skrobia ziemniaczana: 2 łyżki
NA KRUSZONKĘ
Cukier trzcinowy: 50g
Masło roślinne: 50g
Mąka pszenna: 75g
NA LUKIER
Cukier puder: 8 łyżek
Woda: 1-2 łyżki
Dodatkowo
Mleko roślinne: do posmarowania

Przepis na IDEALNE jagodzianki, które pamiętam z dzieciństwa!

  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

  • NA CIASTO

  • NA NADZIENIE

  • NA KRUSZONKĘ

  • NA LUKIER

  • Dodatkowo

Share

Miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe z jagodami, okraszone niezawodną kruszonką i delikatnie polane lukrem… To jest właśnie dla mnie smak lata!

Pamiętam, że jako mały szkrab latałem w okresie wakacyjnym do lasu z rodzicami, wujkami i ciotkami. Cel wyprawy był jeden, czyli nazbierać do słoików tyle borówek, ile tylko się da! Teraz borówek częściej poszukuję w markecie na promocji aniżeli w lecie, ale nie zmieniło się jedno… Po powrocie do domu z borówkami, czas na jagodzianki.

Wegańskie jagodzianki

Od 2014 roku jestem na diecie wegańskiej i przez te wszystkie lata staram się modyfikować przepisy, które pamiętam z dzieciństwa. Dla mnie nie jest to ograniczenie, a raczej możliwość stworzenia przepisu DLA KAŻDEGO. W związku z tym nawet jeśli jesz jajka i pijesz mleko, to wegańskie jagodzianki są również dla Ciebie. Gwarantuję, że zachwycą Cię smakiem i prostotą wykonania.

Były ostatnio klasyczne drożdżówki z budyniem oraz wegańskie ciasto z borówkami, a dzisiaj nadszedł czas na wspaniałe bułeczki drożdżowe z jagodami, które zna chyba każdy z nas. Zobacz również wszystkie pozostałe wegańskie przepisy i zatrać się w gotowaniu.

Nie ma na co czekać i dalej przedłużać, czas zakasać rękawy i wkroczyć we wspaniały świat domowych wypieków!

Przepis na Wegańskie jagodzianki bez jajek i bez mleka - drożdżówki z borówkami

Wegańskie jagodzianki – KĄCIK PORAD

  • Masło roślinne w cieście i kruszonce możesz zastąpić margaryną, olejem kokosowym lub nawet zwykłym olejem.
  • Mleko którego użyłem, to mleko sojowe, ale nada się również każde inne.
  • Jagodzianki możesz przygotować zarówno z borówkami leśnymi, jak i borówkami amerykańskimi.
[Ocena: 4.7]

Składniki

Ilość porcji:
NA CIASTO
Mleko roślinne: 250 ml
Cukier trzcinowy: 100g
Drożdże świeże: 50g
Mąka pszenna: 500g
Masło roślinne: 80g
Sól: 1/2 łyżeczki
NA NADZIENIE
Borówki: 400g
Cukier trzcinowy: 3 łyżki
Skrobia ziemniaczana: 2 łyżki
NA KRUSZONKĘ
Cukier trzcinowy: 50g
Masło roślinne: 50g
Mąka pszenna: 75g
NA LUKIER
Cukier puder: 8 łyżek
Woda: 1-2 łyżki
Dodatkowo
Mleko roślinne: do posmarowania

Wykonanie

1
Gotowe

Ciasto na jagodzianki

Mleko roślinne, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki wymieszaj w dużej misce, przykryj ściereczką i dostaw na 15 minut, żeby drożdże "ruszyły". Po tym czasie dodaj resztę mąki, roztopione masło roślinne oraz sól i wyrabiaj przez kilka minut gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

NADZIENIE

Gdy ciasto rośnie, w miseczce dokładnie wymieszaj ze sobą umyte i delikatnie osuszone borówki, cukier oraz skrobię.

3
Gotowe

KRUSZONKA

Połącz ze sobą cukier, masło roślinne lub olej kokosowy oraz mąkę pszenną. Po kilku minutach ugniatania palcami powinna powstać gotowa do użycia kruszonka.

4
Gotowe

Lukier

Wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie cukier puder i wodę. Gdyby powstały lukier był zbyt lejący możesz dodać więcej cukru pudru, a gdyby był zbyt gęsty, to dolej odrobinę więcej wody.

5
Gotowe

Jak zrobić jagodzianki?

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i wyrabiaj przez chwilę - gdyby się kleiło do rąk, możesz podsypać je mąką. Podziel ciasto na 12 równych części. Z każdej z nich uformuj owalny placuszek, nałóż po 1-2 łyżki nadzienia i sklej ze sobą brzegi jak pieroga. Uformuj delikatnie podłużną bułeczkę.

6
Gotowe

Bułeczki z jagodami układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby zachować odstępy między nimi, ponieważ jeszcze podrosną. Pozostaw pod ściereczką do wyrośnięcia na 10-15 minut.

7
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bułeczki posmaruj delikatnie mlekiem roślinnym, posyp obficie kruszonką i piecz przez około 20 minut. Po przestygnięciu możesz je udekorować lukrem. Smacznego!

Komosanka, komosa ryżowa na śniadanie, quinoa na śniadanie
previous
Komosanka
Racuchy z truskawkami
next
Racuchy z truskawkami
Komosanka, komosa ryżowa na śniadanie, quinoa na śniadanie
previous
Komosanka
Racuchy z truskawkami
next
Racuchy z truskawkami
Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aga

Jakiego masła roślinnego używasz?

Konrad Budzyk

Zazwyczaj sięgam po margarynę kasię wegańską 🙂

Marta

Dziękuję za ten przepis. Pierwszy raz robiłam jagodzianki. Wyszły przepyszne. Obok wg mnie bezkonkurencyjnego Twojego przepisu na drozdzowki z makiem, ten ma 2 miejsce. Jutro sprobuje zrobić z porzeczkami.

Konrad Budzyk

Ooo bardzo dziękuję <3

Rafał

Drożdże są wegańskie?

Konrad Budzyk

Tak 🙂

Małgosia

Czy mogę zastosować drożdże suche?

Konrad Budzyk

Tak 🙂

Karolina

Pyszne wyszły, dzięki za przepis!

Konrad Budzyk

Dziękuję 🙂

Karolina

Czy myślisz że można użyć mrożonych owoców obtoczonych w mące ziemniaczanej ? 🤔

Konrad Budzyk

Myślę, że tak 🙂

Martumartek

Myślisz,że wyjdą z truskawkami, czy jednak owoce puszcza za dużo soku?

Konrad Budzyk

Tak 🙂

Dorota

Pierwsze, według przepisu, wyszły przepyszne, duze i puszyste. Nie dodałam cukru do jagod, bo użyłam z zalewy. Kolejne natomiast zrobiłam z mrozonymi jagodami. Prawie w ogóle nie urosly i ciężko było skleić ciasto, bo szybko się schłodziło od jagod. Sok oczywiście wypłynął i niektóre jagodzianki popękały.
Przepis pierwsza klasa. Zrobiłam kruszonkę jak w przepisie, ale niestety nie kruszyła się jak powinna. Myślę, że musi poleżeć w zamrażalniku przed użyciem, albo przepis trzeba podreperować

Magda

Ciasto ma za krótki okres wyrabiania i wyrastania, żeby nadziać bułki tak wodnistym nadzieniem. Dobrego ciasta drożdżowego nie wyrabia się „kilka minut”, tylko kilkanaście, żeby gluten się dobrze związał (dzięki temu nadzienie nie rozmoczy ciasta.)
Krótki okres wyrastania tez nie sprzyja, ciasto drożdżowe ma wyrastać do podwojenia obojętności, a nie „20 minut”.
Dziwię się w ogóle, ze komukolwiek cos wyszło z tego przepisu:(.
Zdjecia piękne!

Sylwia

Jagodzianki pierwsza klasa 👌 robiłam już 2 razy z jagodami, teraz pieką się z borówkami. Ciasto świetnie się mrozi, można zrobić podwójnie, później tylko wyjąć i poczekać aż się rozmrozi i wyrośnie ☺️ kruszonka się klei ale nie odejmuje jej to nic ze smaku 😉 moje alergiczne dzieciaki zajadają aż miło ☺️

17
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x