Syrop daktylowy

Syrop daktylowy

Składniki

Ilość porcji:
Daktyle : 250g
Woda : 450ml

Kaloryczność

100g
Porcja
100
Kalorie
1g
Białko
0g
Tłuszcz
26g
Węglowodany

Syrop daktylowy jest banalnie prosty w przygotowaniu, a jego smak jak i mnogość zastosowań powalają. Jeśli szukasz zdrowego słodziwa, to dobrze trafiłeś.

  • 30 min
  • Ilość porcji: 7

Składniki

Wstęp

Share

Syrop daktylowy

Wielu z Was jest zafiksowanych na punkcie zdrowego odżywiania, co się przekłada na zdrowe zamienniki tego, co znamy z naszej kuchni. Dzisiejszy przepis na syrop daktylowy to zbawienie dla osób unikających cukru, miodu lub ich sklepowych zamienników. Robi się go bardzo prosto, a w przepisach z użyciem miodu spokojnie może go zastąpić. Jest stosunkowo mało kaloryczny i przyjemnie karmelkowy w smaku.

Tym razem do jego przygotowania użyłem najtańszych daktyli. Oczywiście możesz użyć odmiany medjool, ale pamiętaj, żeby wtedy daktyle zalać mniejszą ilością wody. W przeciwnym wypadku syrop daktylowy będzie zbyt wodnisty.

Do czego można użyć syrop z daktyli?

Oj, zastosowań jest wiele. Tak naprawdę, jak wcześniej wspomniałem, możemy go użyć jako zamiennik dla miodu w wielu przepisach. Świetnie również sprawdzi się w koktajlach -> przepisy na koktajle (zwłaszcza w towarzystwie bananów), jak i słodkich pastach.

Co z przechowywaniem?

W lodówce spokojnie może postać ponad tydzień, ale u mnie zazwyczaj nie przetrwa nawet kilku godzin, bo od razu mam dla niego masę zastosowań.


Wykonanie

1
Gotowe
30 min

Daktyle zalej gorącą wodą na minimum 30 minut. Jeśli chcesz, możesz zalać je również zimną na 8-12 godzin.

2
Gotowe

Po tym czasie przełóż daktyle razem z wodą (z moczenia) do blendera i miksuj przez 3-5 minut. Syrop musi być gładki. Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Poprzedni
Prosty przepis na naleśniki bez jajek
Następny
Cieciorella – czekoladowa pasta z ciecierzycy
Prosty przepis na naleśniki bez jajek
Cieciorella – czekoladowa pasta z ciecierzycy

Dodaj komentarz

3 komentarzy do "Syrop daktylowy"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Kropka
Gość

Nie wiedziałam, że ten syrop jest tak łatwy do zrobienia! Kupuje daktyle i robię, dużo tańsza wersja niż ta ze sklepu 🙂 Dziękuję Ci za przepis 😀

Barbara
Gość

Ile dni może stać w lodówce ten syrop? Przepis super!!!

wpDiscuz