Syrop daktylowy

8 0
Syrop daktylowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Daktyle:: 250g
Woda:: 450ml

Nutritional information

100g
Porcja
100
Kalorie
1g
Białko
0g
Tłuszcz
26g
Węglowodany

Syrop daktylowy jest banalnie prosty w przygotowaniu, a jego smak jak i mnogość zastosowań powalają. Jeśli szukasz zdrowego słodziwa, to dobrze trafiłeś.

  • 30 min
  • Serves 7
  • Medium

Ingredients

Share

Syrop daktylowy

Wielu z Was jest zafiksowanych na punkcie zdrowego odżywiania, co się przekłada na zdrowe zamienniki tego, co znamy z naszej kuchni. Dzisiejszy przepis na syrop daktylowy to zbawienie dla osób unikających cukru, miodu lub ich sklepowych zamienników. Robi się go bardzo prosto, a w przepisach z użyciem miodu spokojnie może go zastąpić. Jest stosunkowo mało kaloryczny i przyjemnie karmelkowy w smaku.

Tym razem do jego przygotowania użyłem najtańszych daktyli. Oczywiście możesz użyć odmiany medjool, ale pamiętaj, żeby wtedy daktyle zalać mniejszą ilością wody. W przeciwnym wypadku syrop daktylowy będzie zbyt wodnisty.

Do czego można użyć syrop z daktyli?

Oj, zastosowań jest wiele. Tak naprawdę, jak wcześniej wspomniałem, możemy go użyć jako zamiennik dla miodu w wielu przepisach. Świetnie również sprawdzi się w koktajlach -> przepisy na koktajle (zwłaszcza w towarzystwie bananów), jak i słodkich pastach.

Co z przechowywaniem?

W lodówce spokojnie może postać ponad tydzień, ale u mnie zazwyczaj nie przetrwa nawet kilku godzin, bo od razu mam dla niego masę zastosowań.

[Ocena: 2.5]

Składniki

Ilość porcji:
Daktyle:: 250g
Woda:: 450ml

Wykonanie

1
Gotowe
30 min

Daktyle zalej gorącą wodą na minimum 30 minut. Jeśli chcesz, możesz zalać je również zimną na 8-12 godzin.

2
Gotowe

Po tym czasie przełóż daktyle razem z wodą (z moczenia) do blendera i miksuj przez 3-5 minut. Syrop musi być gładki. Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

Konrad Budzyk

krakersy2
previous
Bezglutenowe krakersy z amarantusa
cieciorella1
next
Cieciorella – czekoladowa pasta z ciecierzycy
krakersy2
previous
Bezglutenowe krakersy z amarantusa
cieciorella1
next
Cieciorella – czekoladowa pasta z ciecierzycy
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kropka

Nie wiedziałam, że ten syrop jest tak łatwy do zrobienia! Kupuje daktyle i robię, dużo tańsza wersja niż ta ze sklepu 🙂 Dziękuję Ci za przepis 😀

Barbara

Ile dni może stać w lodówce ten syrop? Przepis super!!!

Konrad Budzyk

Wydaje mi się, że tydzień spokojnie 🙂

Danuta

U mnie stoi „bezterminowo” i nic się nie dzieje z nim złego.

Aśka

Ja właśnie ostatnio zobaczyłam, że sklep z którego często zamawiam zdrową żywność (Krukam) wprowadził właśnie taki produkt. Robiłam zamówienie i skusiłam się na syrop z daktyli. Myślę, że to będzie super dodatek do lodów, czy słodzik do herbaty.

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x