Śmietana ze słonecznika

2 0
Śmietana ze słonecznika

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Słonecznik:: 100g
Sok z cytryny:: 1 sztuka
Woda:: 150ml
Sól:: 1/4 łyżeczki
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe:: 2 łyżki

Nutritional information

100g
Porcja
202
Kalorie
6g
Białko
16g
Tłuszcz
8g
Węglowodany

Śmietana ze słonecznika to zastępnik śmietany odzwierzęcej w kuchni. Świetnie sprawdzi się do zabielania sosów i zup. Zdrowa i prosta w przygotowaniu.

  • 60 min
  • Serves 3
  • Easy

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

W diecie wegańskiej bardzo często poszukujemy zastępników dla odzwierzęcych odpowiedników. Dla jednych niezbędne jest zastąpienie czymś luki w sercu… tfu, w kubeczkach smakowych, po mięsie, a dla innych nabiale. Jestem wielkim fanem wegańskiego „nabiału”. Oczywiście organoleptycznie nijak ma się to do oryginału, ale i tak zazwyczaj smakuje świetnie i spełnia swoją rolę technologiczną w kuchni. Dla mnie, do zabielania sosów, musi być użyta śmietana. Na mące po prostu mi nie smakuje i czegoś brakuje. Dlatego dzisiaj przed Wami popularna w diecie roślinnej… śmietana ze słonecznika.

Śmietana ze słonecznika jest bardzo prosta do zrobienia. Świetnie nadaje się do zabielania sosów i zup. Ja przygotowałem ją specjalnie do zabielenia sosu grzybowego. Efekt końcowy był znakomity.

Jaka jest konsystencja i struktura?

De facto jak gęsta śmietana. Ja przynajmniej preferuję taka gęstą, bo przy okazji może mi pomóc zagęścić sos. Struktura natomiast zależy od blendera i naszej wytrwałości w blendowaniu. Raczej bez problemu powinna nam wyjść śmietana ze słonecznika o kremowej strukturze.

Po co zalewanie i odstawianie słonecznika?

Jak zalejesz, to się dowiesz… a raczej zobaczysz. Woda po zalaniu zrobi się zielonkawa. Chodzi o to, żeby wypłukać wszelkie bebe rzeczy i zmiękczyć go, żeby śmietana ze słonecznika wyszła gładka.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Słonecznik:: 100g
Sok z cytryny:: 1 sztuka
Woda:: 150ml
Sól:: 1/4 łyżeczki
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe:: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe
60 min

Słonecznik zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie wylej wodę, opłucz go pod bieżącą wodą i ponownie zalej na około 30 minut. Ponownie wylej wodę z namaczania, odcedź i opłucz. Możesz też zalać słonecznik zimną wodą na 8-12 godzin i po tym czasie odcedzić i opłukać.

2
Gotowe
2 min

Umieść słonecznik i pozostałe składniki w wysokim pojemniku lub blenderze kielichowym. Zblenduj na gładko.

Konrad Budzyk

lodzik
previous
Wegańskie lody z bananów
sosikgrzybciowy1
next
Sos z suszonych grzybów
lodzik
previous
Wegańskie lody z bananów
sosikgrzybciowy1
next
Sos z suszonych grzybów
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Witam serdecznie, od niedawna śledzę Twojego bloga i już mam kolejkę przpisów do wypróbowania ale tym razem przyszłam po radę jakiej mocy blender ręczny polecasz aby dawałm radę właśnie z pestkami, orzechami, dakltylami? Obecnie mam tylko kielichowy 550w ale ciężko w nim robić gęste sosy zy pasty dlatego chciałabym teraz kupić ręczny i nie wiem czy 600w starczy czy jednak szukać zegoś mocniejszego? Z góry dzięki za pomoc!

Konrad Budzyk

Celowałbym w 750-1000W, ale jeśli chodzi o np robienie masła orzechowego, to i tak najlepszy jest malakser. Ręcznym bardzo trudno zrobić masło orzechowe lub gęste pasty 🙂

Viola

Zrobiłam 🙂 w smaku nie przypomina śmietany, ale jest bardzo smaczne. Mogłabym to zwyczajnie zjeść na deser 🙂 Zobaczymy jak jutro zagęści pomidorówkę. Konsystencja nie jest taka gładka jak śmietany, ale zmiksuję jeszcze raz jutro. Może słonecznik potrzebuje więcej czasu.

Konrad Budzyk

No tak. To jest bardziej taka imitacja/zastępnik. Identyczne niestety nie będzie 🙁 Jestem pewny, że świetnie zabieli zupkę. Rano jak zblendujesz powinno już być super, bo słonecznik bardziej zmięknie 🙂

Jola

śmietanka ze słonecznika udała się 🙂 jest świetna 🙂

Konrad Budzyk

Bardzo się cieszę <3 Mam nadzieję, że śmietana ze słonecznika dopełni wiele dań 🙂

Rena

Witam miło 🙂 Dopiero dziś odkryłam Twojego bloga i BARDZO się cieszę! Okazuje się, że zmierzam wyraźnie w stronę weganizmu, choć i trochę zostałam zmuszona (hashimoto). I z przyjemnością odkryłam kilka swoich przepisów (sos grzybowy, lody owocowe, ciasteczka różne i coś tam jeszcze). Generalnie muszę omijać gluten i laktozę, ale i z mięsa (drób, ryby) wycofuję się powoli, Widzę więc, że u Ciebie znajdę parę ciekawych przepisów na obiad (pizza z patelni – też mi piecyk wysiadł, a mikrofalę omijam). Super jest to, ze można szukać przepisów po składnikach 🙂 Muszę tu jeszcze przekopać więcej 🙂 Pozdrawiam 🙂

Konrad Budzyk

Super! Jestem przekonany, że znajdziesz tu dużo inspiracji. Już niedługo wpadnie kilka nowych fajnych przepisów (jak tylko z nauką się odkopię) 😉

Karina

Dzięki za przepis Jak długo można przechowywać taka śmietankę? 1-2 dni czy raczej tydzień? Zrobiłam za dużo i nie chciałabym wyrzucać

Konrad Budzyk

3 dni spokojnie powinna wytrzymać, a dłużej… teoretycznie też, ale najlepiej próbować 🙂

10
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x