Ślimaczki z truskawkami i czekoladą

Ślimaczki z truskawkami i czekoladą

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka orkiszowa : 200g
Świeże drożdże : 20g
Mleko roślinne : 80ml
Olej : 20ml
Cukier trzcinowy / Erytrol : 3 łyżeczki
Sól : 1/2 łyżeczki
Nadzienie
Truskawki : 300g
Gorzka czekolada : 50g
Kardamon : 1/2 łyżeczki

Kaloryczność

1
Porcja
169
Kalorie
3.7g
Białko
5.3g
Tłuszcz
27g
Węgl.
2g
Błonnik

Jest wysyp truskawek to i ślimaczki z truskawkami musiały się pojawić. Jestem pewien, że uprzyjemnią Wam dzień tak samo jak mnie.

  • 60 min
  • Ilość porcji: 8

Składniki

  • Ciasto

  • Nadzienie

Wstęp

Share

Ślimaczki z truskawkami i czekoladą

Zaczyna się sezon na truskawki. Polskie zbiory zaczynają zalewać targowiska i markety. Wstydem byłoby nie skorzystać z tych sezonowych i pysznych owoców. Dzisiaj postawiłem na coś, czego nie robiłem od dawna… domowy, słodki wypiek. Ślimaczki z truskawkami to moje pierwsze drożdżówki w tym roku, ale za to z najulubieńszymi składnikami. Zresztą, kto nie lubi truskawek i czekolady?

Ślimaczki świetnie sprawdzą się na letnie wycieczki w góry, do torby, którą zabieracie do pracy, jak i… do pożerania bez opamiętania w zaciszu własnego mieszkania, w którym nikt nie widzi jak Wam ślinka cieknie na samą myśl o nich.

ślimaczki z truskawkami

Wykonanie

1
Gotowe

Drożdże rozdrobnij do garnuszka, wsyp cukier, łyżeczkę mąki oraz wlej letnie mleko. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie do miski lub robota wsyp mąkę i sól. Dodaj wyrośnięte drożdże oraz olej i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. W razie potrzeby użyj więcej mąki. Odstaw do wyrośnięcia na 30-60 minut.

2
Gotowe

Gdy ciasto wyrasta, umyj truskawki, pozbądź się szypułek i pokrój je na nieduże kawałki. Czekoladę posiekaj niezbyt dokładnie. Wyrośnięte ciasto ugniataj przez chwilę podsypując mąką, rozwałkuj (ale niezbyt cienko). Ułóż na nim truskawki, czekoladę i posyp delikatnie kardamonem.

3
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ciasto możliwie ciasno zwiń i podziel na 8 równych części. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż ślimaczki i włóż ją do piekarnika na 20-30 minut.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

mleko sojowe
Poprzedni
Domowe mleko sojowe
Następny
Koktajl z buraka i truskawek
mleko sojowe
Domowe mleko sojowe
Koktajl z buraka i truskawek

Dodaj komentarz

8 komentarzy do "Ślimaczki z truskawkami i czekoladą"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
gin
Gość

Mmm, musiały smakować bajecznie! Nie ma jak drożdżówki z truskawkami 🙂

Inez
Gość

Wyglądają mega! Wyjdą z mąką ryżową?

Agnieszka
Gość

A ile tych drożdży, bo w przepisie nie ma.

AnkA
Gość

Pycha z syropem klonowym 😀

20170611_194755.jpg
wpDiscuz