Ryż z orzechowym tofu

Ryż z orzechowym tofu

Składniki

Ilość porcji:
Sos
Sos sojowy jasny : 3 łyżki
Masło orzechowe : 2 łyżki
Tahini : 1 łyżka
Miód / Syrop klonowy : 3 łyżki Lub zamiennik
Sos sriracha : 2 łyżki
Czosnek : 3 ząbki
Pozostałe
Tofu naturalne : 300g
Biały ryż : 200g
Zielona cebulka : 1 pęczek
Zielony groszek : 150g
Marchewka : 1 duża
Sos sojowy jasny : 3 łyżki

Kaloryczność

1
Porcja
843
Kalorie
34g
Białko
26.5g
Tłuszcz
121g
Węglowodany

Ryż z orzechowym tofu to rewelacyjna mieszanka smaków. Orzechowe tofu świetnie się komponuje z pozostałymi składnikami, tworząc niesamowity obiad.

  • 30 min
  • Ilość porcji: 2

Składniki

  • Sos

  • Pozostałe

Wstęp

Share

Kiedyś masło orzechowe było moim ulubionym produktem znajdującym się w szafce lub lodówce. Ostatnio musiało ustąpić miejsca na podium na rzecz tahini, natomiast nadal mam do niego sentyment. Bardzo chętnie włączam je do diety, dodając zarówno do ciastek, jak i zup czy drugich dań. Trochę stęskniony smaku, jaki oferowała zupa orzechowa, postanowiłem na kolację przygotować ryż nawiązujący do wspomnień po niej. Tak właśnie powstał ryż z orzechowym tofu!

To danie, to takie połączenie niewinności ze strony tofu, ponieważ jest delikatne i nieświadome do ostatniego momentu co je czeka, a także sosu, który nawet nie ukrywa, że chce zmienić tofu w „przedmiot pożądania”. Sosik, w którym tofu jest zamarynowane, to połączenie kremowego masła, słonego sosu sojowego i ostro-czosnkowego sosu sriracha. Mieszanka doskonała!

Czy sos sriracha jest konieczny?

I tak, i nie… Jest to sos naprawdę wyjątkowy w smaku. Jeśli naprawdę nie chcesz w niego zainwestować, to możesz dodać czosnku i papryczki chilli lub harrisy, ale z całego serca zachęcam do wypróbowania go. Mnie sos sriracha przekonał do siebie i wiem, że nie raz jeszcze po niego sięgnę.

Ok, a czy masło orzechowe lub tahini czymś zastąpię?

Tak daleko już bym nie szedł. O ile jeden z tych składników możesz zastąpić drugim i jakoś to będzie, o tyle wywalenie obu mija się z celem. Składnikiem, który można bez większych uszczerbków na smaku odstawić, to tahini, ale ciężko wyobrazić sobie ryż z orzechowym tofu bez orzechów 🙂


Wykonanie

1
Gotowe

Ryż ugotuj w nieosolonej wodzie.

2
Gotowe

W międzyczasie przygotuj sos mieszając wszystkie składniki w miseczce i dodaj do niego pokrojone w kostkę tofu. Odstaw na minimum 5-10 minut.

3
Gotowe

Rozgrzej patelnię, dodaj wszystkie warzywa (zostaw troszkę dymki do udekorowania) i sos sojowy. Marchewkę proponuję za pomocą obieraczki zrobić na paseczki, albo ewentualnie pokroić w drobną kostkę, Smaż przez 5 minut.

4
Gotowe

Przełóż warzywa na bok, patelnię znowu wstaw na ogień i wrzuć tofu.
Po około 5 minutach do tofu dodaj warzywa oraz ryż. Wymieszaj i smaż kolejne 5 minut.

5
Gotowe

Podawaj z posiekaną dymką i/lub ziarnami sezamu.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Guacamole – pasta z awokado
Następny
3 składnikowe ciasteczka tahini
Guacamole – pasta z awokado
3 składnikowe ciasteczka tahini

8
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
6 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
plamcia~MagdaKonrad BudzykGosiaWeronika Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Martyna @jedzrosliny
Gość

Uwielbiam tak przygotowane tofu 🙂

Zbyszek
Gość
Zbyszek

Super przepis. U mnie tofu z makaronem. Rewelacja!!!!

20161115_093837.jpg
Weronika
Gość
Weronika

Sos do tofu jest genialny! Na stałe zagości w mojej kuchni 🙂

Gosia
Gość
Gosia

Hej przepis super, na pewno wypróbuję! Jedno pytanko – czy nie ma tutaj błędu w kaloryczności? Jedna porcja ma 843 kcal?

~Magda
Gość
~Magda

Danie absolutnie przepyszne! Mój wege-chłopak zachwycony 🙂 Ja zresztą też. Niespotykany, intrygujący smak. Fakt, że jest kaloryczne, ale raz na jakiś czas można zaszaleć, bo jest tego warte :P~

plamcia
Gość
plamcia

przepis wyglądał super ale tofu z sosem wyglądało jak gęsta papka , która przywarła dopatelni i się się przypaliła, czy wiecie gdzie błą