Jak ugotować bób

0 0
Jak ugotować bób

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Bób:: 1kg
Cukier:: 1 łyżeczka
Sól:: 2 łyżeczki
Opcjonalnie
Liść laurowy:: 3 liście
Ziele angielskie:: 3 ziarenka

Nutritional information

100g
Porcja
88
Kalorie
7.9g
Białko
0.7g
Tłuszcz
17.6g
Węgl.
7.5g
Błonnik

Chcecie dowiedzieć się jak ugotować bób? Lepiej trafić nie mogliście! Bób uwielbiam i sięgam po niego często. Podpowiem Wam jak go zrobić i z czym zjeść.

  • 15 min
  • Serves 10
  • Easy

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Jak ugotować bób

Początkiem lata zaczyna się sezon na bób. Właśnie wtedy możemy spotkać na straganach ludzi z woreczkami wypchanymi świeżym bobem. Bardzo często ludzie przechodzą koło niego obojętnie, ponieważ obawiają się wzdęć (w końcu to roślina strączkowa) i nie wiedzą jak go przygotować. Rzeczywiście, jeśli rośliny strączkowe na talerzu pojawiają się od święta, to nie ma co się dziwić, że układ pokarmowy da o sobie znać przy nagłym obżarstwie bobem – organizm nie jest przyzwyczajony do strączków i nie umie sobie z nimi poradzić. Jeśli jednak zostaną włączone do codziennej diety, to żadna porcja bobu czy fasoli nie będzie już straszna. W dzisiejszym wpisie chcę Wam pokazać jak ugotować bób, aby był pyszny i łatwiejszy do przetrawienia.

Tak wygląda woreczek bobu. Zazwyczaj są to kilogramowe woreczki wypełnione szczęściem (bynajmniej dla mnie).

Jak ugotować bób

Czy warto sięgać po bób?

Tak! Jeśli tylko dowiesz się jak ugotować bób oraz co z niego zrobić, to naprawdę go pokochasz pod względem smakowym. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, to zawiera bardzo dużo dobrej jakości białka, błonnika oraz sporo witaminy A i C. Bób jest stosunkowo mało kaloryczny i daje uczucie sytości, dlatego jeśli chcesz schudnąć, to koniecznie po niego sięgnij!

Jak zapobiegać wzdęciom?

Bób uwielbia towarzystwo ziół. Na szczęście część z nich ma nie tylko walory smakowe, ale również usprawniające pracę jelit lub rozkurczowe. Do dań z bobem wystarczy dodać miętę, szałwię lub tymianek. To na pewno pomoże!

Ponadto do gotowania bobu warto dodać liść laurowy i ziele angielskie. Nie wpłyną one zbytnio na smak bobu, ale jedząc go później poczujesz różnicę… a raczej nic nie poczujesz.

Jak jeść bób?

Jeśli bób jest młody, to po ugotowaniu możecie go jeść nawet ze skórką, chociaż ja zawsze go obieram – tak mi lepiej smakuje. Poza tym bób świetnie sprawdzi się w wielu daniach jako dodatek lub w roli głównej w pastach, sałatkach lub farszach. Na bazie bobu przygotowywałem już kilka przepisów i jestem w nim zakochany.

Zobacz przepisy z bobem

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Bób:: 1kg
Cukier:: 1 łyżeczka
Sól:: 2 łyżeczki
Opcjonalnie
Liść laurowy:: 3 liście
Ziele angielskie:: 3 ziarenka

Wykonanie

1
Gotowe

Jak gotować bób?

Bób umieść na sitku i porządnie przepłucz pod bieżącą wodą.

2
Gotowe

W garnku zagotuj 2 litry wody, dodaj cukru, soli i ewentualnie liść laurowy oraz ziele angielskie. Wrzuć bób i gotuj około 10-15 minut. Jeśli bób jest starszy, to będzie potrzebował troszkę więcej czasu. Ugotowany bób = miękki, ale jędrny bób. Po tym czasie przelej go zimną wodą. Polecam jeść obranego - robi się to przez naruszenie skórki paznokciem i wyciśnięcie zielonego środka.

Konrad Budzyk

Koktajl truskawkowy
previous
Koktajl truskawkowy
bób pieczony 4
next
Bób pieczony
Koktajl truskawkowy
previous
Koktajl truskawkowy
bób pieczony 4
next
Bób pieczony
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ala

Witaj, tak z ciekawości zapytam, po co cukier ?

Konrad Budzyk

Dla smakowitości 🙂

Docha

Po to samo, co sól 😛

Madzia

Ja gotuję młody bób tak z 5 minut i nic mi potem nie jest, ale to może dlatego, że jestem przyzwyczajona do strączków 🙂

Andzrej

Witam, ja w Bobie jestem zakochany 🙂 wsuwam go przez cały rok. Ale ja gotuję z solą i czosnkiem (który też kocham) Młody wsuwam w całości ze skórką starszy bez skóry.
I nic mi nie dolega chociaż mam stwierdzone jelito nadwrażliwe.

pozdrawiam

andrzej

pomoc z tym jelitem ////////////////////////? moze da sie cos z tym zrobic?

Marta

Mnie jakoś to warzywo nie podchodzi, chociaż próbowałam parę razy 🙂 Niestety, ze strączków uwielbiam czerwoną fasolę i zielony groszek 😉 I bynajmniej to forma przeczenia, więc powinno być „przynajmniej dla mnie” 😉

Anita

Ja zawsze robię go na parze. Tak samo wszystkie warzywa gotuję w garnku parowym. Bardziej intensywne smaki zostają w tym co się gotuje niż w wodzie. Mam wrażenie, że na parze też jest szybciej.

Konrad Budzyk

Też bardzo dobry pomysł 🙂

JANUSZ

Ostatnio jadłem Bób, około 1970 roku – Ojciec lubił gotowany i następnie smażony na patelni, na smalcu, po obcieknięciu tłuszczu, lekko posolony – Jak szło się na grzyby to kieszenie były napełnione smażonym Bobem 

10
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x