• Home
  • Desery
  • Jagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej

Jagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej

Jagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej

Składniki

Ilość porcji:
Spód
Daktyle : 70g
Wiórki kokosowe : 100g
Masa
Kasza jaglana : 150g
Mleczko kokosowe : 1 puszka
Mleko roślinne : 200ml
Wanilia : 1 laska
Cukier trzcinowy : do smaku
Agar : 2 łyżeczki
Na wierzch
Gorzka czekolada : 50g
Mleko roślinne : 5 łyżek
Wiórki kokosowe : do posypania

Kaloryczność

1
Porcja
289
Kalorie
4.4g
Białko
18g
Tłuszcz
32g
Węgl.
4.2g
Błonnik

Ciasto z kaszy jaglanej, czyli jagielnik, to świetny sposób na włączenie kaszy do diety. Zdrowy i szybki przepis na ciasto już czeka na Ciebie!

  • 30 min
  • Ilość porcji: 8

Składniki

  • Spód

  • Masa

  • Na wierzch

Wstęp

Share

Jagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej

Do ostatniego przepisu na tofurnik, było bardzo dużo słów zachwytu, jak i próśb o coś słodkiego bez tofu. Postanowiłem zaspokoić Wasze pragnienia i zrobić ciasto z kaszy jaglanej, które nosi również fikuśną nazwę „jagielnik”. Jako że wspomniane wcześniej ciasto było mocno owocowe, tym razem poszedłem w zupełnie inną stronę… w stronę kokosa. U mnie pojawił się w 3 różnych odsłonach: wiórki, chipsy i mleczko kokosowe. Na wierzchu jagielnik posypałem chipsami kokosowymi, ale równie dobrze sprawdzą się wiórki. Kupując je w sklepie, staraj się zwracać uwagę na skład. Bardzo wielu producentów dodaje dwutlenek siarki jako substancję konserwującą. Nie jest to jednak składnik pożądany w naszej diecie, dlatego radzę przyjrzeć się składowi.

Ciasto z kaszy jaglanej, według tego przepisu nie ma imitować sernika. Na to jeszcze przyjdzie czas. Tym razem chciałem stworzyć pyszną, aksamitną i kokosową rozpustę. Jeśli jesteście fanami kokosa, to w jagielniku kokosowym się zakochacie!


Wykonanie

1
Gotowe

Zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Odsącz je porządnie i umieść w malakserze lub wysokim naczynku. Dodaj wiórki kokosowe i zmiksuj. Tortownicę (u mnie 16cm) wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj delikatnie olejem. Przełóż zawartość malaksera na tortownicę i dobrze rozprowadź po całym spodzie.

2
Gotowe

Do garnka wrzuć przepłukaną wrzątkiem, a następnie zimną wodą kaszę jaglaną, mleczko kokosowe, mleko roślinne (u mnie było to sojowe), laskę wanilii (wydłub ziarenka i wrzuć je do garnka razem z laską - odda jeszcze sporo smaku) oraz szczyptę soli. Gotuj około 15-20 min (kasza musi być rozgotowana). Pod koniec gotowania wyjmij laskę wanilii, dodaj agar i gotuj jeszcze 2 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj cukier lub jego zamiennik do smaku i zblenduj. U mnie był to ksylitol i erytrol, ale smakowo równie dobrze, a nawet lepiej sprawdzi się cukier trzcinowy. Przełóż masę do tortownicy i wyrównaj.

3
Gotowe

W rondelku lub miseczce metalowej umieść czekoladę oraz mleko. Rozpuść delikatnie w kąpieli wodnej tak, aby powstała jednolita masa. Jeśli chcesz, możesz do tego użyć również mikrofalówki. Powstałą masę przelej na ciasto, wyrównaj i posyp wiórkami lub chipsami kokosowymi. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Gulasz z batatów
Poprzedni
Gulasz z batatów
Deser bananowy
Następny
Deser bananowy
Gulasz z batatów
Gulasz z batatów
Deser bananowy
Deser bananowy

Dodaj komentarz

15 komentarzy do "Jagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Aleksandra
Gość

Właśnie dzięki jagielnikowi, przekonałam moją rodzinę do kaszy jaglanej 🙂 Świetny przepis ;))

Esti
Gość

O proszę, biolife, ekologiczne produkty? 😀 Czyżbyś zrobił kolejny krok w kierunku zdrowego odżywiania? 🙂 To dobry krok 😀 Uwielbiam kasze jaglaną! <3

ola
Gość

a jak zamienić agar na żelatynę?

Joanna
Gość

Świetny, inny deser. Mleko roślinne zastąpiłam zwykłym, a agar żelatyną (dadał taką samą ilość) zamiast wanilii troszkę aromatu migdałowego. Wyszło pyszne, smak ma w sobie coś z marcepanu. Polecam 😍

Gosia 66
Gość

Zrobiłam, jagielnik palce lizac pyszny 😋 smakował weganom i nie tylko 🙂

Anna
Gość

Jaka średnica blachy? bo coś czuje, że mam chyba większą 😛 Jagielniki i nibyserniki bez pieczenia zawsze spoko!

Martyna
Gość

Wygląda pysznie! :))

Weronika
Gość

Lekko przerobiona góra. Mega przepis. Goście zachwyceni. Dziękuję 😊

20170928_213049.jpg
Ola
Gość

Panie Konradzie zaczynam wierzyć, że ciasta wegańskie mogą być pyszne! Nie znalazłam agaru w domowej cukierni, więc dałam mieszankę z mąki kukurydzianej, ale całość jest tak pyszna, że to aż niewyobrażalne!

20171201_082112_HDR.jpg
Klaudyna
Gość

zrobiłam wczoraj „jagielnik” ale chyba przesadziłam z ilością mleka roślinnego i wyszło ono mokre, ale to winna tego, że nie mam ręcznego blendera tylko malakser i bez odpowiedniej ilości płynnej części nie chce blendować. Natomiast do „spodu” dodałam mąkę migdałową, a do całości jagody goi, zastąpiłam też agar żelatyną, bo nie jestem weganką, mimo to chyba dałam jej za mało, bo całość nie wyszła sztywna. Ale polecam wszystko bardzo smaczne, nigdy nie robiłam jagielnika na zimno 🙂