• Home
  • Desery
  • Jagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej

Jagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej

Jagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej

Składniki

Ilość porcji:
Spód
Daktyle : 70g
Wiórki kokosowe : 100g
Masa
Kasza jaglana : 150g
Mleczko kokosowe : 1 puszka
Mleko roślinne : 200ml
Wanilia : 1 laska
Cukier trzcinowy / Erytrol : do smaku
Agar : 2 łyżeczki
Na wierzch
Gorzka czekolada : 50g
Mleko roślinne : 5 łyżek
Wiórki kokosowe : do posypania

Kaloryczność

1
Porcja
289
Kalorie
4.4g
Białko
18g
Tłuszcz
32g
Węgl.
4.2g
Błonnik

Ciasto z kaszy jaglanej, czyli jagielnik, to świetny sposób na włączenie kaszy do diety. Zdrowy i szybki przepis na ciasto już czeka na Ciebie!

  • 30 min
  • Ilość porcji: 8

Składniki

  • Spód

  • Masa

  • Na wierzch

Wstęp

Share

Jagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej

Do ostatniego przepisu na tofurnik, było bardzo dużo słów zachwytu, jak i próśb o coś słodkiego bez tofu. Postanowiłem zaspokoić Wasze pragnienia i zrobić ciasto z kaszy jaglanej, które nosi również fikuśną nazwę „jagielnik”. Jako że wspomniane wcześniej ciasto było mocno owocowe, tym razem poszedłem w zupełnie inną stronę… w stronę kokosa. U mnie pojawił się w 3 różnych odsłonach: wiórki, chipsy i mleczko kokosowe. Na wierzchu jagielnik posypałem chipsami kokosowymi, ale równie dobrze sprawdzą się wiórki. Kupując je w sklepie, staraj się zwracać uwagę na skład. Bardzo wielu producentów dodaje dwutlenek siarki jako substancję konserwującą. Nie jest to jednak składnik pożądany w naszej diecie, dlatego radzę przyjrzeć się składowi.

Ciasto z kaszy jaglanej, według tego przepisu nie ma imitować sernika. Na to jeszcze przyjdzie czas. Tym razem chciałem stworzyć pyszną, aksamitną i kokosową rozpustę. Jeśli jesteście fanami kokosa, to w jagielniku kokosowym się zakochacie!


Wykonanie

1
Gotowe

Zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Odsącz je porządnie i umieść w malakserze lub wysokim naczynku. Dodaj wiórki kokosowe i zmiksuj. Tortownicę (u mnie 16cm) wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj delikatnie olejem. Przełóż zawartość malaksera na tortownicę i dobrze rozprowadź po całym spodzie.

2
Gotowe

Do garnka wrzuć przepłukaną wrzątkiem, a następnie zimną wodą kaszę jaglaną, mleczko kokosowe, mleko roślinne (u mnie było to sojowe), laskę wanilii (wydłub ziarenka i wrzuć je do garnka razem z laską - odda jeszcze sporo smaku) oraz szczyptę soli. Gotuj około 15-20 min (kasza musi być rozgotowana). Pod koniec gotowania wyjmij laskę wanilii, dodaj agar i gotuj jeszcze 2 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj cukier lub jego zamiennik do smaku i zblenduj. U mnie był to ksylitol i erytrol, ale smakowo równie dobrze, a nawet lepiej sprawdzi się cukier trzcinowy. Przełóż masę do tortownicy i wyrównaj.

3
Gotowe

W rondelku lub miseczce metalowej umieść czekoladę oraz mleko. Rozpuść delikatnie w kąpieli wodnej tak, aby powstała jednolita masa. Jeśli chcesz, możesz do tego użyć również mikrofalówki. Powstałą masę przelej na ciasto, wyrównaj i posyp wiórkami lub chipsami kokosowymi. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Gulasz z batatów
Poprzedni
Gulasz z batatów
Deser bananowy
Następny
Deser bananowy
Gulasz z batatów
Gulasz z batatów
Deser bananowy
Deser bananowy

Dodaj komentarz

9 komentarzy do "Jagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Aleksandra
Gość

Właśnie dzięki jagielnikowi, przekonałam moją rodzinę do kaszy jaglanej 🙂 Świetny przepis ;))

Esti
Gość

O proszę, biolife, ekologiczne produkty? 😀 Czyżbyś zrobił kolejny krok w kierunku zdrowego odżywiania? 🙂 To dobry krok 😀 Uwielbiam kasze jaglaną! <3

ola
Gość

a jak zamienić agar na żelatynę?

Joanna
Gość

Świetny, inny deser. Mleko roślinne zastąpiłam zwykłym, a agar żelatyną (dadał taką samą ilość) zamiast wanilii troszkę aromatu migdałowego. Wyszło pyszne, smak ma w sobie coś z marcepanu. Polecam 😍

Gosia 66
Gość

Zrobiłam, jagielnik palce lizac pyszny 😋 smakował weganom i nie tylko 🙂

Anna
Gość

Jaka średnica blachy? bo coś czuje, że mam chyba większą 😛 Jagielniki i nibyserniki bez pieczenia zawsze spoko!

Martyna
Gość

Wygląda pysznie! :))

wpDiscuz