Domowe masło kokosowe

4 0
Domowe masło kokosowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Wiórki kokosowe:: 200g

Nutritional information

25g
Porcja
168
Kalorie
2g
Białko
16g
Tłuszcz
3g
Węglowodany

Z wiórków kokosowych można naprawdę wiele wyczarować. Dzisiejszą propozycją jest masło kokosowe. Rewelacyjne nie tylko na słodko.

  • 15 min
  • Serves 8
  • Medium

Ingredients

Share

Masło kokosowe w sklepach spożywczych jest raczej bardzo rzadkim gościem. Można je spotkać zazwyczaj w sklepach ze zdrową żywnością lub w internetowej sprzedaży. Jest też inna opcja… wystarczy mieć malakser/blender oraz dobrej jakości wiórki kokosowe. Najlepiej wybrać te niesiarkowane. Reasumując, masło kokosowe to nic innego jak zmielone wiórki z jednym małym „ale”… to miksowanie troszkę czasu zajmuje, bo wiórki muszą puścić tłuszcz w nich zawarty. Jest to na pewno bardziej pracochłonne niż masło orzechowe, ale warto.

Do czego może nam posłużyć masło kokosowe?

Sposobów na wykorzystanie jest naprawdę wiele. Począwszy od prostego posmarowania kromki chleba, poprzez maczanie owoców, a skończywszy na majonezie czy bardziej skomplikowanych deserach. Na bazie masła można również przygotować mleko kokosowe! Na blogu pojawi się co najmniej kilka przepisów z masłem kokosowym w roli głównej.

Jak przechowywać?

Zalecam trzymanie w lodówce, ponieważ tam najdłużej wytrzyma (spokojnie kilka tygodni). Konsystencja jednak prosto z lodówki jest bardzo twarda, dlatego jeśli chcesz, żeby masło kokosowe było bardziej smarowne, musisz wyjąć je wcześniej z lodówki lub podgrzać.

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Wiórki kokosowe:: 200g

Wykonanie

1
Gotowe
15 min

Umieść wiórki kokosowe w malakserze lub, ewentualnie, blenderze kielichowym. Włącz na wysokie obroty i, co ważne, NIE ZATRZYMUJ! Chodzi o to, żeby wiórki zaczęły się nagrzewać i puszczać olej w nich zawarty. Po około 10 minutach możesz otworzyć, żeby szybko przegarnąć wiórki ze ścianek i znowu włączyć.

2
Gotowe

Gdy masa jest już względnie gładka, przełóż ją do pojemniczka i przechowuj najlepiej w lodówce.

Konrad Budzyk

szakalaka
previous
Chakalaka, czyli afrykańska sałatka
tojtija2
next
Tortilla meksykańska – pszenne placki
szakalaka
previous
Chakalaka, czyli afrykańska sałatka
tojtija2
next
Tortilla meksykańska – pszenne placki
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa

Ile wody dać do wiórków?

Konrad Budzyk

0 🙂 masło kokosowe robimy z samych wiórków, dlatego tyle czasu trzeba miksować, żeby udało się je wykonać.

Ewa

???

Konrad Budzyk

Ani grama wody nie dodawałem, żeby uzyskać masło kokosowe 🙂

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x