Ciasteczka kokosowe

Ciasteczka kokosowe

Składniki

Ilość porcji:
Wiórki kokosowe : 65g
Banan : 1
opcjonalnie czekolada, suszone owoce lub na co tylko masz ochotę

Kaloryczność

1
Porcja
127
Kalorie
1g
Białko
10g
Tłuszcz
12g
Węglowodany

Ciasteczka kokosowe, które są łatwe w zrobieniu? Czemu nie?! Te ciasteczka kokosowe składają się tylko z 2 składników i nawet dziecko sobie z nimi poradzi.

  • 20 min
  • Ilość porcji: 4

Składniki

  • opcjonalnie czekolada, suszone owoce lub na co tylko masz ochotę

Wstęp

Share

Na pewno tak jak ja wiecie jak to jest, gdy złapie Was błogie lenistwo i jednocześnie ochota na coś słodkiego. Niestety, przez tą pierwszą bestyję to nawet nie chce nam się pośladków ruszyć w stronę najbliższego sklepu, a co dopiero siedzieć w kuchni i kombinować. Na szczęście jest rozwiązanie tego problemu, a są nim… ciasteczka kokosowe z 2 składników!

Uwaga! Ciastka należy zjeść jeszcze ciepłe lub zaraz po przestygnięciu, ponieważ następnego dnia już nie są takie fajne w smaku i teksturze. Myślę jednak, że dla większości z Was zjedzenie tych kilku ciasteczek nie będzie większym problemem, prawda? 🙂

Dużym plusem jest to, że są bardzo proste w przygotowaniu, więc nawet dziecko by sobie poradziło z ich zrobieniem. W końcu te ciasteczka kokosowe są specjalnie wymyślone dla leniwych, więc nie mogą być skomplikowane.

Robiąc ciasteczka kokosowe, opcjonalnie możesz dodać np. czekoladę. Bardzo fajnie będzie współgrała z kokosem i bananem. Innych połączeń nie testowałem, ale zapewne dodatek suszonego ananasa czy innego egzotycznego owocu również będzie dobrym pomysłem.

Zobacz również inne przepisy na ciastka


Wykonanie

1
Gotowe

Piekarnik ustaw na 180 stopni.
Wszystkie (aż 2) składniki umieść w malakserze i miksuj przez kilka chwil. Chodzi o to, żeby banany i wiórki się dobrze połączyły. Jeśli nie masz malaksera, spróbuj to zrobić blenderem ręcznym lub nawet widelcem. O ile zdecydujesz się na dodatek czekolady lub innych dodatków, to teraz jest na to czas. Wsyp je do powstałej masy i wmieszaj za pomocą łyżki.

2
Gotowe

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Z powstałej masy formuj ciasteczka (ja po prostu wycinałem, tak jak pierniczki, za pomocą szklanki) i układaj je na blaszce.

3
Gotowe

Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 15-20 minut lub do momentu, gdy ciasteczka będą miały złoty kolor.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Ulubiony przepis na ciasto do pizzy
Następny
Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku
Ulubiony przepis na ciasto do pizzy
Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku

19
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
11 Comment threads
8 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
JustynaAnnaKasiabasiaKonrad Budzyk Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Marta
Gość

Uwielbiam je 🙂

Sylwia
Gość
Sylwia

Wyglądają super! Ile wyszło Ci ciasteczek z tej porcji?

Frida
Gość
Frida

Czy banan powinien byc bardzo dojrzaly?

Frida
Gość
Frida

Ja nie moglam tego „ciasta” w ogole rozwalkowac. Tobilam kuleczki i je splaszczalam. Bardzi dobre wyszly!

Dzieki!

ida
Gość
ida

czy wiórki kokosowe są zdrowe?

Joanna
Gość
Joanna

Może nie wyglądają tak pięknie jak Twoje ale zaskakująco dobre . Tak mało składników a smak rewelacyjny 🙂 Następnym razem poleję czekoladą 🙂

WP_20160920_001.jpg
Aneta
Gość

Wyszły przepysznie 🙂

101_0993.JPG
101_1012.JPG
basia
Gość
basia

właśnie wstawiłam je do piekarnika bo naszła mnie ochota na słodkie 🙂 super przepis bo jest bg i łatwy w wykonaniu 😉

Kasia
Gość
Kasia

Jaka ciastka maja strukturę? Gumowatą?

Anna
Gość
Anna

Pachną obłednie 🙂