Chlebek pita – krok po kroku

Chlebek pita – krok po kroku

Składniki

Ilość porcji:
Mąka orkiszowa : 1.5 szklanki 210g
Woda : 0.5 szklanki 125ml
Świeże drożdże : 20g
Cukier trzcinowy : 1 łyżeczka
Sól : 1 łyżeczka
Olej : 1 łyżka

Kaloryczność

1 pita
Porcja
105
Kalorie
4g
Białko
2g
Tłuszcz
17g
Węglowodany
  • 60 min
  • Ilość porcji: 8

Składniki

Wstęp

Share

Chlebek pita – krok po kroku

Chlebek pita to świetny wybór dla osób, które chcą wsadzić coś do środka. Dzięki komorze powietrza, która się wytwarza podczas smażenia, jak i pieczenia (pieczenie jest nawet łatwiejszą opcją, żeby uzyskać dużą i ładną komorę), jesteśmy w stanie, po delikatnym nakrojeniu „bąbla”, nafaszerować chlebek pita warzywami, falafelem czy klopsikami.

Przepis na pitę nie należy do trudnych, ale na dole wpisu masz dokładnie pokazane jak ja to robiłem i co mi z tego wyszło. Jestem przekonany, że dla części z Was może to być miły i przydatny dodatek.

Ja zdecydowałem się na wykonanie chlebków pita z patelni, ponieważ… akurat miałem kiepski dostęp do piekarnika. Jeśli tylko chcesz, możesz zrobić je w piekarniku. Będzie to na pewno prostsze.

Na co zwracać uwagę?

  • Ciasto musi być delikatne i elastyczne.
  • Ważne jest, żeby rozwałkowane chlebki były dość cienkie.
  • Jeśli pieczesz w piekarniku, to kładź chlebki na blachę, która została już wcześniej rozgrzana.

Koniecznie zobacz jak ja to robię

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=AWbJ8j3FQfI” description=”Chlebek pita” autoplay=”no”/]

 


Wykonanie

1
Gotowe

W misce umieść drożdże, cukier, szczyptę mąki i wodę (ciepłą, ale nie gorącą). Wymieszaj i odstaw na 15 minut.

2
Gotowe

Po tym czasie dodaj szklankę mąki, olej, sól i wyrób ciasto. Następnie dodaj jeszcze mąki, na początku 1/4 szklanki i systematycznie więcej w miarę potrzeby. Ciasto ma być delikatne, miękkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

3
Gotowe

Wyjmij ciasto. Podziel na 4, a najlepiej 8 części. Każdą rozwałkuj (dość cienko) i ponownie przykryj na 15 minut.

4
Gotowe

Placki smaż na suchej patelni lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pamiętaj, żeby wcześniej rozgrzać blachę. Pieczenie może okazać się łatwiejszą drogą w celu uzyskania ładnej kieszeni powietrznej.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Wegańska szakszuka z tofu
Następny
Klopsiki z orzechów włoskich
Wegańska szakszuka z tofu
Klopsiki z orzechów włoskich

Dodaj komentarz

3 komentarzy do "Chlebek pita – krok po kroku"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Kamila
Gość

🙂 jednak filmiki są bardzo zachęcające, może dlatego że ma się złudzenie że to tak szybko się robi;)) hehe;) Przepis wart wypróbowania, dzięki!

Adam
Gość

Rzeczywiście wykorzystałeś w tym przepisie erytrytol? Pytam, bo spotkałem się z informacją, że nie jest on w stanie zastąpić cukru w parze z drożdżami, tzn. ciasto nie będzie rosnąć. To samo dotyczyć ma ksylitolu (i zapewne innych polioli). Możesz coś o tym powiedzieć?