Chakalaka, czyli afrykańska sałatka

Chakalaka, czyli afrykańska sałatka

Składniki

Ilość porcji:
Warzywa
Kapusta : 1/4 główki
Marchewka : 1 sztuka
Cebula biała : 1 sztuka
Pomidor : 2 sztuki
Papryka czerwona : 1 sztuka
Papryka zielona : 1 sztuka
Pozostałe
Biała fasola : 1 puszka
Olej kokosowy : 4 łyżki
Przyprawy
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Curry w proszku : 3 łyżeczki
Chilli w proszku : 2 łyżeczki
Imbir : 1 łyżeczka
Tymianek : 1 łyżeczka
Czosnek : 3 ząbki

UWAGA !

Nie przepłacaj. Zobacz gdzie kupisz najtańsze składniki. Kliknij!

Kaloryczność

1
Porcja
439
Kalorie
14g
Białko
22g
Tłuszcz
52g
Węgl.

Chakalaka to afrykańska sałatka złożona z warzyw i fasoli. Jest niesamowicie odżywcza i pyszna. Zapewni Ci dużą dawkę witamin i wspaniałe doznania smakowe.

  • 30 min
  • Ilość porcji: 2

Składniki

  • Warzywa

  • Pozostałe

  • Przyprawy

Wstęp

Share

Chakalaka to sałatka pochodząca z Afryki. Pierwsza moja myśl, gdy zobaczyłem efekt końcowy w garnku, to – o kurcze, afrykański bigos! – ponieważ nawalone jest tam wszystkiego, istny misz masz i w tym, znana z bigosu, kapusta. Chakalaka jednak jest zdrowsza od tradycyjnego polskiego bigosu, bo w kapuście pływają, zamiast mięsa, tylko warzywa i troszkę fasoli. Ta sałatka tradycyjnie jest bezmięsna!

Niektórzy znawcy chipsowych tematów na pewno kojarzą ze sklepowych półek chipsy o smaku tej afrykańskiej sałatki. Chipsy nie oddają nawet ułamka jej smaku. Sałatka, pomimo braku wzmacniaczy smaku i ogromnych ilości soli oraz tłuszczu, wygrywa w przedbiegach. Chrupiące warzywa i bukiet zapachów… właśnie tego mi było trzeba.

Jak każda szanująca się sałatka, tak i chakalaka jest bogata w witaminy. Dzięki dodanemu olejowi, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach w o wiele większej ilości odżywią nasz organizm, a dodatkowo da nam więcej energii!

Co do sałatki? Czy nada się na wynos?

Jako przyszły dietetyk powinienem powiedzieć, że najlepiej będzie pasowała kasza lub ciemne żytnie pieczywo. Jeśli jednak wolisz białą bułkę, to również będzie to smakowite połączenie. Bardzo fajnie będą również pasowały chlebki naan jak i chleb z kaszy gryczanej

Oczywiście sałatka świetnie nada się na wynos. Na zimno smakuje równie dobrze (może nawet lepiej). jak na ciepło.


Wykonanie

1
Gotowe
10 min

Warzywa pokrój w kostkę. Jedynie kapustę poszatkuj.

2
Gotowe
3 min

W garnku rozgrzej olej i dodaj wcześniej przygotowaną cebulę. Smaż przez 2-3 minuty co jakiś czas mieszając.

3
Gotowe
1 min

Do cebuli dodaj wszystkie przyprawy poza solą (czosnek posiekany), wymieszaj i smaż przez 1 minutę.

4
Gotowe
10 min

Dodaj pozostałe warzywa, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś 10 minut co jakiś czas mieszając.

5
Gotowe
5 min

Dodaj przepłukaną fasolkę oraz sól do smaku. Przykryj na kolejne 5 minut. Najlepiej smakuje po kilkunastu minutach od zdjęcia z palnika lub następnego dnia.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Poprzedni
Piernikowe masło orzechowe
Następny
Pizza z patelni bez drożdży
Piernikowe masło orzechowe
Pizza z patelni bez drożdży

Dodaj komentarz

16 komentarzy do "Chakalaka, czyli afrykańska sałatka"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Joanna
Gość

Mam i ja swoją sałatkę 🙂 Dałam połowę mniej chili, bo nie lubię zbyt pikantnych dań i jest super !

WP_20161123_003.jpg
Małgorzata
Gość

Czy tą sałatkę można zrobić i zawekować jak przetwory??

Agata
Gość

uwielbiam ja!!!

Diana
Gość

polecam 😉 robiłam i bardzo pyszne ! 😀 zamiast przyprawy papryki, dałam odrobinę pasty z chilli z cerffura za 3,20zł. Wyszło idealne 😀 Dałam jedną puszkę fasoli białej a drugą puszkę fasoli czerwonej 😉 Też ciekawiej wyglądało 😉

Natalia
Gość

Też dałam jedną łyżeczkę i jest bardzo ostre, dwie to musi być hardkor. I zapomniałam o marchewce xD dorzucę ją dzisiaj. Poza tym super blog, uwielbiam bliskowschodnią kaszę jaglaną!

Maja
Gość

Akurat kiedy nie wiedziałam co zrobić z kupioną kapustą trafiłam na ten przepis. <3

Magda
Gość

A jak nie mam oleju kokosowego tylko będę dusić na takim oleju z imbirem ???

Paulina
Gość

a czy będzie nadawać się ugotowana fasola zamiast z puszki bo akurat mi zostało i nie mam co z tymzrobic

Szalupka
Gość

No brzmi bardzo dobrze, wybieram sie w góry w weekend a ze w schronisku ciezko o wege potrawę to robię na wynos ! Dam znac jak wyszło i czy sie nadaje na dłuższe eskapady , bo nie chce sie przeładowac weglami 🙂

wpDiscuz