Boczniaki smażone z pietruszką

Boczniaki smażone z pietruszką

Składniki

Ilość porcji:
Boczniaki : 250g
Natka pietruszki : 1 pęczek
Czosnek : 2 ząbki
Papryka ostra : szczypta
Sos sojowy jasny : 2-3 łyżki
Sok z cytryny : 2 łyżki
Miód / Syrop klonowy : 1 łyżka
Olej : 3 łyżki

Większość produktów pochodzi ze sklepu

Wartości odżywcze

1
Porcja
462
Kalorie
11.8g
Białko
31.9g
Tłuszcz
41.7g
Węgl.
9.4g
Błonnik

Zastanawiasz się w jaki sposób przygotować boczniaki? Dzisiejszą propozycją są najprostsze boczniaki smażone jakie mogłeś sobie wymarzyć. Koniecznie spróbuj.

  • 20 min
  • Ilość porcji: 1
  • Prosty

Ingredients

Wstęp

Share

Boczniaki smażone z pietruszką

W minione święta odwiedziłem mamę, która w podobnej formie do dzisiaj przedstawionej, zaserwowała mi i siostrze boczniaki smażone. Już od dawna chodziło za mną wykorzystanie ich na łamach bloga, ale nie mogłem się jakoś przełamać. Nie o to chodzi, że są one ciężkie w obróbce, tylko o to, że jeśli się czegoś nie zna, to po prostu trudniej się za to zabrać. Tak bardzo mi jednak podeszły, że nie mogłem przejść koło nich obojętnie podczas ostatniej wizyty w markecie. Zaopatrzyłem się w kilka paczek i teraz mogę dla Was przygotować kilka ciekawych propozycji.

przepis na boczniaki

Przepis na boczniaki, który dzisiaj Wam prezentuję, to prosty i jednocześnie pyszny sposób na ich wykorzystanie. Dla mnie teksturą przypominają tłuste mięso, ale nie zrażaj się tym. Tak przygotowane boczniaki, położone na talerzu w towarzystwie ziemniaczków lub chleba oraz świeżych warzyw, będą rewelacyjnie smakowały.

A jakie są Wasze doświadczenia z boczniakami? Pozytywne? Lubicie?


Wykonanie

1
Gotowe

Boczniaki umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój na kawałki wielkości... "w sam raz na raz".

2
Gotowe

Posiekaj natkę pietruszki oraz czosnek. W misce umieść wszystkie składniki (włącznie z boczniakami) i porządnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na około godzinę.

3
Gotowe

Rozgrzej patelnię, wrzuć całą zawartość miski i smaż na średnim ogniu do momentu, w którym cały płyn odparuje, a boczniaki będą rumiane i smakowite.


Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
wpDiscuz
Pasztet z soczewicy
Poprzednie
Pasztet z soczewicy ze śliwką
boczniaki w panierce
Następne
Boczniaki w panierce
Pasztet z soczewicy
previous
Pasztet z soczewicy ze śliwką
boczniaki w panierce
next
Boczniaki w panierce