Ryż z orzechowym tofu

2 0
Ryż z orzechowym tofu

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Sos
Sos sojowy jasny:: 3 łyżki
Masło orzechowe:: 2 łyżki
Tahini:: 1 łyżka
Miód / Syrop klonowy:: Lub zamiennik 3 łyżki
Sos sriracha:: 2 łyżki
Czosnek:: 3 ząbki
Pozostałe
Tofu naturalne:: 300g
Biały ryż:: 200g
Zielona cebulka:: 1 pęczek
Zielony groszek:: 150g
Marchewka:: 1 duża
Sos sojowy jasny:: 3 łyżki

Nutritional information

1
Porcja
843
Kalorie
34g
Białko
26.5g
Tłuszcz
121g
Węglowodany

Ryż z orzechowym tofu to rewelacyjna mieszanka smaków. Orzechowe tofu świetnie się komponuje z pozostałymi składnikami, tworząc niesamowity obiad.

  • 30 min
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Sos

  • Pozostałe

Share

Kiedyś masło orzechowe było moim ulubionym produktem znajdującym się w szafce lub lodówce. Ostatnio musiało ustąpić miejsca na podium na rzecz tahini, natomiast nadal mam do niego sentyment. Bardzo chętnie włączam je do diety, dodając zarówno do ciastek, jak i zup czy drugich dań. Trochę stęskniony smaku, jaki oferowała zupa orzechowa, postanowiłem na kolację przygotować ryż nawiązujący do wspomnień po niej. Tak właśnie powstał ryż z orzechowym tofu!

To danie, to takie połączenie niewinności ze strony tofu, ponieważ jest delikatne i nieświadome do ostatniego momentu co je czeka, a także sosu, który nawet nie ukrywa, że chce zmienić tofu w „przedmiot pożądania”. Sosik, w którym tofu jest zamarynowane, to połączenie kremowego masła, słonego sosu sojowego i ostro-czosnkowego sosu sriracha. Mieszanka doskonała!

Czy sos sriracha jest konieczny?

I tak, i nie… Jest to sos naprawdę wyjątkowy w smaku. Jeśli naprawdę nie chcesz w niego zainwestować, to możesz dodać czosnku i papryczki chilli lub harrisy, ale z całego serca zachęcam do wypróbowania go. Mnie sos sriracha przekonał do siebie i wiem, że nie raz jeszcze po niego sięgnę.

Ok, a czy masło orzechowe lub tahini czymś zastąpię?

Tak daleko już bym nie szedł. O ile jeden z tych składników możesz zastąpić drugim i jakoś to będzie, o tyle wywalenie obu mija się z celem. Składnikiem, który można bez większych uszczerbków na smaku odstawić, to tahini, ale ciężko wyobrazić sobie ryż z orzechowym tofu bez orzechów 🙂

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Sos
Sos sojowy jasny:: 3 łyżki
Masło orzechowe:: 2 łyżki
Tahini:: 1 łyżka
Miód / Syrop klonowy:: Lub zamiennik 3 łyżki
Sos sriracha:: 2 łyżki
Czosnek:: 3 ząbki
Pozostałe
Tofu naturalne:: 300g
Biały ryż:: 200g
Zielona cebulka:: 1 pęczek
Zielony groszek:: 150g
Marchewka:: 1 duża
Sos sojowy jasny:: 3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Ryż ugotuj w nieosolonej wodzie.

2
Gotowe

W międzyczasie przygotuj sos mieszając wszystkie składniki w miseczce i dodaj do niego pokrojone w kostkę tofu. Odstaw na minimum 5-10 minut.

3
Gotowe

Rozgrzej patelnię, dodaj wszystkie warzywa (zostaw troszkę dymki do udekorowania) i sos sojowy. Marchewkę proponuję za pomocą obieraczki zrobić na paseczki, albo ewentualnie pokroić w drobną kostkę, Smaż przez 5 minut.

4
Gotowe

Przełóż warzywa na bok, patelnię znowu wstaw na ogień i wrzuć tofu.
Po około 5 minutach do tofu dodaj warzywa oraz ryż. Wymieszaj i smaż kolejne 5 minut.

5
Gotowe

Podawaj z posiekaną dymką i/lub ziarnami sezamu.

Konrad Budzyk

ogójkowa4.1
previous
Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków
ciachotahii1
next
3 składnikowe ciasteczka tahini
ogójkowa4.1
previous
Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków
ciachotahii1
next
3 składnikowe ciasteczka tahini
Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Martyna @jedzrosliny

Uwielbiam tak przygotowane tofu 🙂

Zbyszek

Super przepis. U mnie tofu z makaronem. Rewelacja!!!!

Weronika

Sos do tofu jest genialny! Na stałe zagości w mojej kuchni 🙂

Gosia

Hej przepis super, na pewno wypróbuję! Jedno pytanko – czy nie ma tutaj błędu w kaloryczności? Jedna porcja ma 843 kcal?

Konrad Budzyk

Tak, ale to jest spora porcja. Dla kobiety/dziewczyny myślę, że 1/2 pewnie wystarczy, żeby się najeść 🙂

~Magda

Danie absolutnie przepyszne! Mój wege-chłopak zachwycony 🙂 Ja zresztą też. Niespotykany, intrygujący smak. Fakt, że jest kaloryczne, ale raz na jakiś czas można zaszaleć, bo jest tego warte :P~

plamcia

przepis wyglądał super ale tofu z sosem wyglądało jak gęsta papka , która przywarła dopatelni i się się przypaliła, czy wiecie gdzie błą

Konrad Budzyk

Prawdopodobnie tofu było zbyt miękkie lub zbyt drobno pokrojone 🙁

Magda

Pyszne

Konrad Budzyk

<3

Michał

Warto gdzieś dodać, że jedna porcja to prawie 900 kcal:)

11
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x