Zupa orzechowa

Zupa orzechowa

Składniki

Ilość porcji:
Bulion warzywny : 1 litr
Cebula biała : 2 sztuki
Czosnek : 3 ząbki
Marchewka : 2 sztuki
Por : 1 duży
Miód / Syrop klonowy : 3 łyżki
Kumin : 2 łyżki
Papryka ostra : 1 łyżka
Imbir : 2 łyżeczki
Masło orzechowe : 3 duże łyżki
Mleczko kokosowe : 1 puszka
Orzeszki ziemne : 200g
Olej : 3 łyżki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Opcjonalnie
Śmietana roślinna : do podania

Kaloryczność

1
Porcja
477
Kalorie
13g
Białko
38.3g
Tłuszcz
26.4g
Węgl.
5.2g
Błonnik

Szukasz ciekawego sposobu na wykorzystanie orzeszków ziemnych? A może masz ochotę na dobrą i rozgrzewającą zupę? Zupa orzechowa to jej potrzebujesz!

  • 60 min
  • Ilość porcji: 6

Składniki

  • Opcjonalnie

Wstęp

Share

Zupa orzechowa

Tym razem mam przepis dla fanów orzeszków ziemnych i smaków mieszanych, ostro-kremowych. Jest to zupa orzechowa. Gdyby była piosenkarką, zapewne śpiewałaby jak Adele (lub chociaż jak Violetta Villas), gdyby była modelką, zostałaby muzą pana Lagerfelda… kremowa i delikatna z początku dzięki mleku kokosowemu i śmietanie staje się po chwili diablicą… gorącą kochanką rozpalającą kubki smakowe i pragnienia na więcej i więcej.

Marchewkę z powodzeniem możemy zastępować innymi słodkimi warzywami, jak np. batat – on naprawdę dobrze współgra z orzeszkami ziemnymi i mlekiem kokosowym. W składnikach podany jest miód. Oczywiście mam na myśli miód sztuczny. Możemy również zastąpić go syropem z agawy, klonowym czy po prostu cukrem. Dla mnie dodatek czegoś słodkiego, w przypadku tej zupy, to obowiązek.

Zupa orzechowa

Mam nadzieję, że Was również zupa orzechowa uwiedzie i zniewoli. Staniecie się niewolnikami łyżki, którą będziecie dzierżyć w jednej ręce i garnka z zupą w drugiej. Śmiało można powiedzieć, że jeśli mało eksperymentujecie w kuchni, to ta zupa Was do tego skłoni, aby odkrywać nowe smaki i ich połączenia.

Sprawdź koniecznie przepis na masło orzechowe!


Wykonanie

1
Gotowe

W dużym garnku na oleju smaż przez około 5 minut posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną w półksiężyce marchewkę. Dodaj pokrojony drobno por i smaż kolejne 2-3 minuty.

2
Gotowe

Na suchej patelni podpraż orzeszki ziemne - trzeba uważać, aby się nie przypaliły.

3
Gotowe

Wlej wcześniej przygotowany bulion i miód oraz wsyp przyprawy do garnka i gotuj 6-8 minut. Dodaj mleko kokosowe, masło orzechowe oraz wsyp orzeszki ziemne. Gotuj 15 minut. Dopraw jeszcze do smaku. Podawaj z wegańską śmietaną.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Pasztet z ciecierzycy
Poprzedni
Pasztet z ciecierzycy
Zupa krem z kalafiora
Następny
Zupa krem z kalafiora
Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy
Zupa krem z kalafiora
Zupa krem z kalafiora

Dodaj komentarz

9 komentarzy do "Zupa orzechowa"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Poldek
Gość

fajny przepis, tylko czemu ten miód ma być sztuczny?

Zuzanna/Chilli, Czosnek i Oliwa
Gość

Brzmi bardzo apetycznie. Lubię połączenie orzeszków ziemnych czy masła orzechowego z chilli w daniach tajskich. Myślę, że ta zupa by mi również smakowała.

Marta
Gość

Zrobienie tej zupy grozi pożarciem od razu całego garnka i skończenie z bólem brzucha . Ale nie to jest najgorsze:P Gorszy jest żal, że już nie ma:P

Joanna
Gość

Robię tę zupę już kolejny raz……łooooo matko jaka pyszna !!!!!

Jola
Gość

Czyli orzeszki w całości bez kruszenia, blendowania?

boregi
Gość

Zupa inna niż wszystkie, ale przepyszna ! W życiu bym sama nie wpadła na pomysł, żeby gotować fistaszki 🙂 Zupa już dawno zjedzona, a mąż cały czas o niej mówi 😀

wpDiscuz