Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków

Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków

Składniki

Ilość porcji:
Woda : 1250ml
Ogórki kiszone : 1 duży słoik
Ziemniaki : 800g
Marchewka : 1 duża
Pietruszka (korzeń) : 1 sztuka
Seler : 1 mały kawałek
Sos sojowy jasny : do smaku
Suszony majeranek : 2 łyżki
Ziele angielskie : 6 sztuk
Liść laurowy : 6 sztuk
Pieprz czarny : do smaku

Kaloryczność

1
Porcja
182
Kalorie
5g
Białko
0.5g
Tłuszcz
42g
Węglowodany

Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków to pozycja bardzo tradycyjna i pyszna. Pełna warzyw i zawierająca niewiele kalorii, powinna być częstym gościem w diecie.

  • 40 min
  • Ilość porcji: 4

Składniki

Wstęp

Share

Zupa ogórkowa to tradycyjne danie polskie. Jak tylko o niej pomyślę, od razu wracam w głowie do wspomnień sprzed lat, gdy moja babcia ją robiła… a naprawdę wychodziła jej rewelacyjnie, jak zresztą wszystko co tradycyjne. Porównywał swojej zupy do jej nie będę, bo nie dość, że w jej wykonaniu jadłem ją lata temu, to umówmy się… gdzie porównywać giermka do Don Kichota!

Nie ma co sobie jednak umniejszać nadmiernie patrząc na to, jak szybko zupa zniknęła z gara. Niby porcji na 4 osoby, a dwie sobie poradziły. Pomimo że pływały w niej duże ilości ziemniaków, to nie mogłem się powstrzymać i ukroiłem sobie kilka kromek chleba… no dobra, pół bochenka, ale że był to chleb amarantusowy to można przyjąć, że to nie grzech. Dlaczego? W tym miejscu lepiej będzie odesłać Was do wpisu na jego temat, p.t. „Amarantus – czy warto włączyć go do diety?

Czy ogórek ma znaczenie?

Zostawmy jednak dodatki i zajmijmy się tematem przewodnim. Najważniejszym składnikiem zupy będą oczywiście ogórki kiszone. Ważne, żeby były one kiszone a nie kwaszone, ponieważ zupa ogórkowa na kwaszonych moim zdaniem po prostu nie wyjdzie. Jednak co kiszone, to kiszone. Ja ostatnio kupiłem wreszcie pyszne ogórki. Były lekko „gazowane” i chrupiące. Najlepiej byłoby zrobić ogórki samemu, ale gdy się nie ma ręki do ogórów to na szczęście można kupić. Wiesz, że cały słoik ogórków to tylko, około, 55 kcal? Poza smakiem, którym powalają, pełnią rolę świetnego, zdrowego zapychacza.


Wykonanie

1
Gotowe

Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę pokrój w kostkę. Dodaj razem z zielem angielskim i liściem laurowym do gotującej się wody. Gotuj przez 15 minut.

2
Gotowe

W międzyczasie zetrzyj ogórki na dużych oczkach i dodaj po upływie 15 minut do garnka. Gotuj 10 minut.

3
Gotowe

Dodaj majeranek, pieprz, sok spod ogórków oraz sos sojowy do smaku.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Burgery z czerwonej fasoli
Kisiel z siemienia lnianego
Następny
Kisiel z siemienia lnianego
Burgery z czerwonej fasoli
Kisiel z siemienia lnianego
Kisiel z siemienia lnianego

5
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
3 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MagdalenaGoniaKonrad BudzykAgnes Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Agnes
Gość
Agnes

Używasz w swojej kuchni wody filtrowanej? Według moich obserwacji pozytywnie wpływa na smak potrawy.

Gonia
Gość
Gonia

Przepis banalnie prosty, a zupa taaaka dobra;-) Obawiałam się, ze będzie wodnista, ale niepotrzebnie. Polecam!

Magdalena
Gość
Magdalena

Wlasnie mam domowej produkcji kiszone ogorki i pomyslalam o zupie ogorkowej . Ten przepis jest najnowszy wiec chce go uzyc ale mam problem . Ogorki w duzym sloiku ? ile tego jest w gramach ? Mieszkam poza granicami kraju od ” 100 ” lat i n iemam pojecia ile duzy sloik zawiera ogorkow.