• Home
  • Pasty
  • Pasta oliwkowa – potrójne doznania!

Pasta oliwkowa – potrójne doznania!

Pasta oliwkowa – potrójne doznania!

Składniki

Ilość porcji:
Czarne oliwki : 150 g 1 słoik
Zielone oliwki : 150 g 1 słoik
Oliwki kalamata : 150 g 1 słoik
Czosnek : 2 ząbki
Oliwa z oliwek : 3 łyżki
Ocet balsamiczny : 1-2 łyżki

Kaloryczność

100g
Porcja
165
Kalorie
1g
Białko
18g
Tłuszcz
2g
Węglowodany
  • 5 min
  • Ilość porcji: 5

Składniki

Wstęp

Share

Dręczony myślami o panini postanowiłem przygotować pastę, którą właśnie do nich mógłbym wykorzystać. Co prawda, jak już zrobiłem pastę oliwkową i wybrałem się do stonki po bułki to okazało się, że niestety panini ani nic nawet zbliżonego nie było (jakieś resztki w gablotkach), więc nabyłem drogą kupna bułki śniadaniowe (jeśli dobrze pamiętam nazwę). Sprawdziły się, o dziwo! Kanapki wyszły naprawdę dobre. Po oszukanych panini przyszedł czas na obejrzenie kolejnych odcinków serialu „Vinyl” i odprężenie się po uczelni, „pracy” przy blogu etc. Pasta oliwkowa świetnie sprawdziła się do maczania grissini. Współgrała z nimi smakowo, ponieważ pasta jest kwaskowa i dość… hmm… mocna w smaku, a grissini delikatne i bez wyrazistego, przewodniego aromatu. Oj, jak ja uwielbiam oliwki! Mógłbym je jeść prosto ze słoika. Jak można ich nie lubić?! Takie małe i niepozorne, a potrafią się wtrynić niemalże wszędzie. Na słodko co prawda nie widziałem, ale w daniach wytrawnych, praktycznie w każdym, można je umieścić i świetnie zagrają. Moje ulubione to oliwki czarne, ponieważ są stosunkowo delikatne w smaku. A ty jakie preferujesz?

Wiecie co w tym wszystkim jest najgorsze? Te wszystkie pasty, które robię (skromny nie będę, bo nie muszę) są tak dobre, że z chęcią bym do nich ciągle wracał, a tu trzeba wymyślać i poszukiwać nowych. Wtedy się okazuje, że te nowe, które się zrobiło zmiażdżyły system i ich się tylko chce, i tak w kółko… Jakby głupi człowiek nie mógł zrozumieć, że przecież to co nowe, to strasznie mu smakuje. Ciągle brałoby się za sprawdzone rzeczy, a tu tyle świata do odkrycia 🙂


Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub misce i zblenduj na gładką masę. Jeśli używasz oliwek z pestkami - wcześniej je wydryluj!

2
Gotowe

Odstaw do lodówki na minimum godzinę, aby pasta oliwkowa się przegryzła.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Poprzedni
Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku
Następny
Tosty francuskie
Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku
Tosty francuskie

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
wpDiscuz