Naleśniki z mąki jaglanej

Naleśniki z mąki jaglanej

Składniki

Ilość porcji:
Mąka jaglana : 150g
Woda : 300ml + więcej do uzyskania konsystencji
Siemię lniane : 1 łyżeczka
Sól : 1/2 łyżeczki
Olej kokosowy : 30g

UWAGA !

Nie przepłacaj. Zobacz gdzie kupisz najtańsze składniki. Kliknij!

Kaloryczność

1
Porcja
145
Kalorie
3g
Białko
6g
Tłuszcz
19g
Węglowodany

Naleśniki z mąki jaglanej są bezglutenowe, zdrowe i naprawdę smaczne. Przepis jest bardzo prosty do wykonania, więc naleśniki z mąki jaglanej wyjdą każdemu.

  • 20 min
  • Ilość porcji: 6

Składniki

Wstęp

Share

Naleśniki z mąki jaglanej

Po bardzo dobrym przyjęciu przez Was, drodzy czytelnicy, przepisu na naleśniki z ciecierzycy, postanowiłem zrobić również wersję bezglutenową naleśników, ale tym razem są to naleśniki z mąki jaglanej. Tak samo jak zresztą mąka z ciecierzycy, nie jest ona zbytnio popularna w naszym kraju, a naprawdę warto po nią sięgnąć nie tylko ze względów zdrowotnych, ale również w celu wypróbowania nowych produktów w naszej diecie. Cena w mąki w wielu marketach jest bardzo przystępna, więc śmiało można się pokusić na jej zakup.

Z czym podawać naleśniki z mąki jaglanej?

Ja znowu zaserwowałem naleśniki na wytrawnie z kotletami sojowymi, mieszanką chińską i sosem. Bez kombinowania, na szybko. Jadłem je również na słodko z tahini, powidłami i bananem. Każda wersja ma swój urok, a naleśniki jaglane sprawdzają się tu i tu.

Sprawdź gdzie znajdziesz najtańszą mąkę jaglaną -> Kliknij

Zobacz również inne przepisy na naleśniki bezglutenowe


Wykonanie

1
Gotowe

Do miski wsyp i wlej wszystkie składniki i zblenduj na gładko.

2
Gotowe

Smaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Naleśniki z ciecierzycy
Poprzedni
Naleśniki z ciecierzycy
Następny
Chleb z kaszy gryczanej
Naleśniki z ciecierzycy
Naleśniki z ciecierzycy
Chleb z kaszy gryczanej

Dodaj komentarz

7 komentarzy do "Naleśniki z mąki jaglanej"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Zosia
Gość

Witam, mam kilka pytań.
Mianowicie, czy olej kokosowy mieszamy z resztą składników, czy olej jest do smażenia? Również chciałabym się dowiedzieć o siemię lniane, ma być ono całe, czy mielone?
Robiłam ostatnio i niestety rozwalały się w momencie przewracania na drugą stronę, co może być przyczyną?

Magda
Gość

To ja spytam o samą mąkę – czy możesz napisać jakiej firmy maki używasz? Moje naleśniki (mąka symbio, ekologiczna) maja jednak lekko gorzkawy posmak, a przy tym wyglądają zupełnie jak gryczane (ciemne o nieciekawym, ziemistym kolorze:) Z gory dziękuję 🙂

Magda
Gość

Mi wyszly gorzkie. To kwestia maki?

Aurelio
Gość

Fajny przepis. Szybki, zdrowy i smaczny 🙂

wpDiscuz