Naleśniki z komosy ryżowej

Naleśniki z komosy ryżowej

Składniki

Ilość porcji:
Komosa ryżowa : 100g
Mąka ryżowa : 100g
Nasiona chia : 2 łyżki
Woda : 250ml
Sól : 1 łyżeczka
Pieprz czarny : szczypta
Dodatkowo
Papryka czerwona : 1 sztuka
Zielona cebulka : 1 pęczek

Kaloryczność

Naleśnik
Porcja
83
Kalorie
2.7g
Białko
1.4g
Tłuszcz
14.5g
Węglowodany
0.7g
Błonnik

Tym razem naleśniki z komosy ryżowej, a nie z samej mąki. Ciekawe i niecodzienne wykorzystanie komosy ryżowej. Na pewno warto spróbować!

  • 30 min
  • Ilość porcji: 10

Składniki

  • Dodatkowo

Wstęp

Share

Naleśniki z komosy ryżowej

Złapałem lenia… Na początku namoczyłem komosę (quinoa), żeby zrobić sobie jakieś fajne placuszki, polane sosem doprawionym ambicją i ekstrawagancją. Zalałem ją rano, ale gdy wróciłem z zajęć na uczelni, nie miałem ochoty nic kreatywnego wymyślać. Nie chciałem się babrać, kroić, siekać, gotować i testować.  Szybko rzuciłem okiem do lodówki co z niej jeszcze nie uciekło i stwierdziłem, że fajnie byłoby zrobić naleśniki z komosy ryżowej i upchać warzywa do środka. Lenistwo ponownie wygrało i zamiast tworzyć ciekawy farsz… wrzuciłem wszystko do ciasta. Można powiedzieć, że są to… naleśniki leniwe.

naleśniki z komosy ryżowej

Czasami jednak lenistwo popłaca. Dzięki temu stworzyłem szybkie, zdrowe i smaczne naleśniki z komosy ryżowej, które z pewnością jeszcze nie raz powtórzę również z innymi kaszami i mąkami. Ja zeżarłem je same, ale jeśli chcesz, możesz sobie zrobić do nich jakiś dobry sos.

A Tobie udało się ostatnio zrobić coś kreatywnego? Coś z niczego?

Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na naleśniki bezglutenowe. Na pewno znajdziesz coś dla siebie!

Pytania i odpowiedzi:

  • Czy mogę czymś zastąpić nasiona chia?

Jasne! W ich miejsce możesz użyć zmielone siemię lniane.

  • Co zamiast mąki ryżowej?

Świetnie sprawdzi się zwykła mąka lub dowolna bezglutenowa.


Wykonanie

1
Gotowe

Do jednej miseczki wsyp komosę, a do drugiej nasionka chia. Do komosy wlej tyle wody, ile się zmieści w miseczce (i tak później będzie zlewana), a do nasionek chia 6 łyżek. Dobrze wymieszaj i wstaw obie miseczki do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą noc.

2
Gotowe

Gdy komosa i nasionka odleżą swoje, możesz pokroić paprykę i zieloną cebulkę. Zrób to bardzo, bardzo drobno. Połącz ze sobą za pomocą blendera odcedzoną i przepłukaną komosę, wodę, mąkę ryżową, sól, pieprz i nasionka. Zajmie to kilka minut. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodaj do niego warzywa i wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, to dodaj więcej mąki, a jeśli zbyt gęste, to dolej odrobinę wody.

3
Gotowe

Rozgrzej patelnię. Ustaw średni ogień. Opcjonalnie nasmaruj ją olejem i smaż relatywnie cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Naleśniki bez większych problemów powinny dać się obrócić!

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Placuszki z mąki gryczanej / pancakes
Poprzedni
Placuszki z mąki gryczanej (pancakes)
Następny
Ciastka owsiane z rodzynkami
Placuszki z mąki gryczanej / pancakes
Placuszki z mąki gryczanej (pancakes)
Ciastka owsiane z rodzynkami

Dodaj komentarz

5 komentarzy do "Naleśniki z komosy ryżowej"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Asia
Gość

Czy bez jajek nie będą rozpadać się ? Czy specyficzny posmak komosy czuć bardzo w naleśnikach?

Ana
Gość

A możnaby ominąć pieprz, dać mniej soli i zrobić naleśniki na słodko? czy moze komosa jest zbyt wyczuwalna i takie naleśniki nie pasowałyby do czegoś słodkiego? Pozdr.

Katarzyna
Gość

Czy mąkę ryżową można zastąpić np. owsianą lub gryczaną?