Granola z pomarańczą i czekoladą

Granola z pomarańczą i czekoladą

Składniki

Ilość porcji:
Płatki orkiszowe : 100g
Olej kokosowy : 20g
Miód / Syrop klonowy : 50g
Pomarańcza : 1 sztuka
Chilli w proszku : szczypta
Sól : szczypta
Gorzka czekolada : 30g

Kaloryczność

1
Porcja
409
Kalorie
7g
Białko
16g
Tłuszcz
60g
Węglowodany

Granola z pomarańczą i czekoladą wzbogacona o chilli to rewia smaków, która powinna zagościć na Twoim talerzu. Nie bój się smaków, wczuj się w nie.

  • 60 min
  • Ilość porcji: 2

Składniki

Wstęp

Share

Granola z pomarańczą i czekoladą

Po wyjeździe do Warszawy wzięło mnie troszkę na eksperymentowanie większe ze smakami. Zrodziło się w tej chorej głowie kilka fajnych, jak i „mniej fajnych” pomysłów. Pora część z nich wprowadzić w życie. Na pierwszy ogień pomyślałem, że fajnie byłoby przygotować coś, co jest wszystkim znane, ale z inną, trochę szaloną nutą… tak właśnie powstała granola z pomarańczą i czekoladądo tego momentu brzmi klasycznie i znajomo – z domieszką papryki chilli. Jeśli jesteś uprzedzony, to się naprawdę nie dziwię, bo też byłem. W ogóle do tego typu łączenia smaków nie byłem przekonany. Okazało się jednak, że przy samodzielnym tworzeniu połączeń słodkiego z ostrym, można stworzyć coś niesamowitego.

Nie lubisz sklepowej czekolady z chilli? Ja też! Próbowałem zarówno z tanich, jak i drogich firm… wszystkie były jedynie do wyplucia. Nie moje smaki i nie moja bajka. Jednak wzięcie spraw we własne ręce może odmienić podejście do łączenia smaków. Możliwe, że nagle czekolada połączona z chilli Ci posmakuje. Nie wiem sam czy to była kwestia samodzielnego łączenia, czasu czy towarzystwa pomarańczy i chrupiących płatków, ale podejście zmienione o 180° . Zacznij od nawet niedużej ilości papryczki chilli, a jestem przekonany, że nie pożałujesz, a Twoja granola z pomarańczą i czekoladą po kilku chwilach przerodzi się we wspomnienia, po których zostaną tylko niedobitki w postaci okruchów na blaszce.

Kilka słów na temat przepisu:

  • Proporcje są podane na małą blaszkę. Jeśli chcesz zrobić dużą blachę, to zrób na 8 porcji
  • Przechowywać można spokojnie kilka tygodni, chociaż ciężko się spodziewać, żeby granola tyle wytrzymała – na pewno szybciej ją zjesz
  • Najlepiej wybieraj chilli w płatkach
  • Płatki orkiszowe możesz zamienić na np. owsiane
  • Olej kokosowy z powodzeniem może być zastąpiony przez rzepakowy
  • Pomarańczę możesz zastąpić innym ulubionym cytrusem. Świetnie sprawdzi się np. mandarynka
  • Miód, syrop klonowy, z agawy czy ryżowy… obojętne. I tak będzie pysznie

Zobacz również przepisy na:


Wykonanie

1
Gotowe
15 min

Nastaw piekarnik na 150 stopni. Wyłóż płatki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut.

2
Gotowe
15 min

Umieść w misce olej kokosowy i wsyp płatki (wyciągnięte prosto z piekarnika). Dobrze wymieszaj i ponownie przełóż je na blaszkę i wstaw na 15 minut.

3
Gotowe
20 min

W międzyczasie do tej samej miski dodaj miód, sok z 1/2 pomarańczy, skórkę z całej pomarańczy, chilli oraz sól. Porządnie wymieszaj. Gdy płatki będą już gotowe, wyjmij je z piekarnika, wymieszaj z zawartością miski i wstaw po raz ostatni do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz przez 20 minut lub do momentu aż będą suche i chrupiące.

4
Gotowe

Pokrój czekoladę na wiórki. Posyp jeszcze gorącą granolę, tak aby roztopiła się i oblepiła płatki. I odstaw do wystygnięcia.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Poprzedni
Czekoladowa pasta sezamowa
Następny
Zupa miso z tofu i kapustą pekińską
Czekoladowa pasta sezamowa
Zupa miso z tofu i kapustą pekińską

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
wpDiscuz