Naleśniki z ciecierzycy

Naleśniki z ciecierzycy

Składniki

Ilość porcji:
Mąka z ciecierzycy : 200g
Woda : 400g lub mleko roślinne
Olej : 3 łyżki można też użyć innego oleju
Czarna sól : 1 płaska łyżeczka można zastąpić zwykłą solą
Soda oczyszczona : 1/4 łyżeczki

Kaloryczność

1
Porcja
166
Kalorie
6g
Białko
7g
Tłuszcz
20g
Węglowodany
  • 20 min
  • Ilość porcji: 6

Składniki

Wstęp

Share

Naleśniki z ciecierzycy

Naleśniki z mąki z ciecierzycy są moimi ulubionymi. Są nie tylko pyszne, ale dodatkowo zawierają duże ilości białka i są świetnym sposobem na „porcję strączków” w codziennej diecie dla osób nieprzepadających za nimi. Smak ciecierzycy nie jest wyczuwalny!

Ja uwielbiam wzbogacać je o czarną sól, która imituje jajko oraz sodę oczyszczoną dodającą im „lekkości”. Te składniki są jednak opcjonalne! Jeśli ich nie masz to nie musisz się przejmować. Naleśniki z ciecierzycy i bez nich będą pyszne!

Z czym podawać naleśniki z ciecierzycy?

Te wspaniałe naleśniki z ciecierzycy sprawdzą się zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Ja jadłem je, np. wczoraj, posmarowane pastą z pieczonej papryki, awokado, pomidorem i fasolą białą. Bajka! Polecam.

Dla osób chorych na celiakię – zbawienie, dla sportowców lub po prostu wegan sposób na uzupełnienie białka w diecie, a dla hipsterów… no cóż, kolejny przepis bezglutenowy 😉

Gdy już usmażysz swoje naleśniki posmaruj je tym, na co akurat masz smaka. Ja wcześniej podałem Ci przykład mojego wczorajszego podania, ale już nie raz jadłem z masłem orzechowym i dżemem czy kremem czekoladowym.

Sprawdź koniecznie, gdzie dostaniesz najtańszą mąkę z ciecierzycy -> Kliknij

Zobacz również inne przepisy na naleśniki bezglutenowe


Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w dzbanku i zblenduj na gładko - nie mogą zostać żadne grudki.

2
Gotowe

Smaż naleśniki na suchej patelni do naleśników (1 chochelka = 1 naleśnik) z obu stron.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Nuggetsy sojowe bezglutenowe – wegański fastfood
Naleśniki z mąki jaglanej
Następny
Naleśniki z mąki jaglanej
Nuggetsy sojowe bezglutenowe – wegański fastfood
Naleśniki z mąki jaglanej
Naleśniki z mąki jaglanej

Dodaj komentarz

13 komentarzy do "Naleśniki z ciecierzycy"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Kasia oQchnia.pl
Gość

Fajny przepis… Wypróbuję. Ja polecam z kaszy gryczanej zrobić 😉

gab
Gość

super smaczne tylko na drugi dzień średnio się dają zwinąć (kruszą się) – być może problem w tym, że zmieniłam proporcje. ciasto mi się wydawało zbyt rzadkie i dałam dużo mniej wody niż napisałeś.

Teachkatex
Gość

super👍przeszłam długą drogę i właśnie jestem na właściwej.Za mną wiele prób naleśników bg i to jest 😉😋

Iga
Gość

Chyba moja patelnia nie daje rady, bo musiałam dodać do niej trochę tłuszczu żeby nie przywierały ale tak poza tym to MEGA!!! Pycha! Ja dodałam farsz z kapustą i grzybami i wyszły świetne krokiety! I może jeszcze dodam, że mi ciasto wyszło rzadsze niż takie tradycyjne ale chyba tak miało być;)

Alicja
Gość

Dzięki za przepis, także kilka innych, ciesze się, że trafiłam na blog, to jest to, czego szukałam 🙂 Póki co, tylko boję się użyć tej czarnej soli, bo niektórzy mają o niej różne opinie. To, że jajko, to wiem, ale słyszałam, że ta sól, ma także zapach jajek, jak to się sprawdza w przepisach?

beata
Gość

pierwszy 3 sztuki się rozpadały ale kolejne suuuper , 🙂 POLECAM 🙂

Ala
Gość

A gdyby tak a ugotowanej ciecierzycy rozblendowanej plus ociupinka mąki ciecierzycowej dla sklejenia? Ciekawe czy by wyszło 😀