Pasta z bakłażana – baba ghanoush

Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana – baba ghanoush

Kolejny przepis podyktowany poniekąd promocją w markecie na “K”. Na początku się wahałem czy brać bakłażana, bo zawsze kiepsko mi się kojarzył i tak przy półce z warzywami targały mną myśli, wątpliwości, a po chwili “targnęła” mną również starsza pani, która widząc moje zawahanie powiedziała: “nie bierz, wróć jutro, będą na gazetce to dużo taniej kupisz” i przekonała mnie do ich wykorzystania. W końcu jak coś jest na promo to trzeba wykorzystać, prawda? 🙂 I tym oto sposobem bez zawahania następnego dnia sięgnąłem po oberżyny, tak rzadko u mnie królujące.

To, co dzięki tym bakłażanom powstało, nie śniło się najstarszym góralom – może dlatego, że większość z nich nie wie co to bakłażan, a tym bardziej, że można by zrobić z niego pastę. Proces pieczenia lub grillowania bakłażana jest bardzo ważny i nijak nie można tej części pominąć! To wtedy tworzy się jego smak i dzięki temu procesowi w bardzo łatwy sposób wygrzebiemy cały środek za pomocą łyżki.

A Wy w jakiej formie jadacie najczęściej te fioletowe bomby? Lubicie? Mi najbardziej kojarzy się (poza tą pastą) jako dodatek do pizzy, pokrojony w cienkie plasterki.

Pasta z bakłażana

[sp_recipe]
[Ocena: 0]

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Beata

Takiej pasty jeszcze nie jadłam 😉

Kasia & Marta

U nas zdania na temat bakłażana są podzielone, ale czytając ten przepis zgodnie stwierdziłyśmy, że już wiemy co w najbliższym czasie u nas zagości 😉 Pozdrawiamy!

Anna

A czy wystarczy bakłażana usmażyć (pytam, bo nie mam piekarnika ani grilla)?