Wegańskie lody kawowe 

Lubisz lody, ale nie chcesz lub nie możesz spożywać laktozy? Nic straconego! Dzisiaj ukręciłem dla Ciebie pyszne wegańskie lody o smaku kawowym. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie dojrzałych bananów, mleczka kokosowego – tego z puszki – dobrej jakości kawy oraz ekstrakt waniliowy. Do smaku lody kawowe możesz dosłodzić cukrem lub ulubionym słodzikiem.

Kawa ziarnista do przepisu została dostarczona przez zaprzyjaźnioną firmę PrzyjacieleKawy.pl.

Składniki na wegańskie lody kawowe

  • 4 dojrzałe banany
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 100ml mocnej kawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Cukier do smaku

lody kawowe

Wegańskie lody kawowe

Dzisiejsze lody, to nie tylko rarytas dla osób, które są weganami. Jest to zdecydowanie zdrowsza alternatywa klasycznych lodów! Zawierają naturalne cukry pochodzące z bananów (dosłodzenie jest opcjonalne i możesz użyć erytolu lub ksylitolu)! Kawę do dzisiejszego przepisu zaparzyłem we french pressie, ale jeśli masz ekspres ciśnieniowy lub kawiarkę, to śmiało możesz ich użyć.
  • Banany pokrój w duże plastry, przełóż do pojemniczka i włóż do zamrażarki na 24h.=
  • Mleczko kokosowe umieść w lodówce na 24h.
  • Po 24h zaparz bardzo mocną kawę i odstaw ją do przestudzenia.
  • Do kielicha blendera wlej przestudzoną kawę, dodaj zamrożone banany, twardą część mleczka kokosowego i ekstrakt waniliowy. Zblenduj na gładko. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj cukru do smaku. Ponownie zblenduj.
  • Zawartość blendera przelej do pojemniczka i umieść w zamrażarce na całą noc.
  • Gotowe lody podawaj polane sosem karmelowym. Smacznego!

 

wegańskie lody kawowe w rożku

[Ocena: 0]

Konrad Budzyk

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x