Wegańskie grillowanie

Sezon grillowy już w pełni, więc chętnie zapraszamy rodzinę i znajomych do wspólnego biesiadowania pod chmurką, ale musimy wziąć pod uwagę, że nie wszyscy jedzą dania mięsne. Jeśli jesteście weganami, to z pewnością znacie wiele potraw bezmięsnych, które można przyrządzić na grillu. Co jednak, jeśli do tej pory nie mieliście styczności z wegańskim grillowaniem, a zaproszeni goście są weganami lub wegetarianami? Spokojnie, spieszymy z pomocą. Kilka akcesoriów do grilla znanej marki Weber pozwoli przygotować wegańskie potrawy. Zatem do dzieła, oto przepis na wegański sukces.

Najpierw przystawka

Nawet ci, którzy kochają mięso, czasem przyznają, że zjedliby coś innego, jakieś danie bezmięsne, ale nawet nie są w stanie sobie wyobrazić, co takiego można przygotować na ruszcie. Tymczasem już grill wyposażony w żeliwną płytę  pozwala na przygotowanie chociażby fantastycznej grzybowej przystawki w tajskim stylu. W tym celu pokrój pół kilograma boczniaków w zgrabne paski, wrzuć je najpierw do miski i skrop olejem, dodając odrobinę pieprzu i soli. Potem przełóż grzyby na mocno rozgrzaną płytę i grilluj. To zajmie ci około 10 minut. W tym czasie przygotuj sos. Posiekaj drobniuteńko jedną trawę cytrynową, wsyp ją do małej miski i dodaj sok z limonki, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, szczyptę papryki chili lub niewielki kawałeczek świeżej i łyżeczkę brązowego cukru. 

Przygotowane na grillu grzyby przełóż do miski, dodaj sos i pokrojoną cieniutko szalotkę, wszystko wymieszaj, przełóż na półmisek i podawaj.

Wegańskie grillowanie

Tofu w roli głównej

Po takiej przystawce wszyscy biesiadnicy będą się zastanawiać, czy jeszcze coś bardziej pysznego może pojawić się na stole. Tymczasem na grillu wcale nie będzie przypiekać się karkówka ani kaszanka. Na żeliwnej płycie królować będzie… tofu. Oczywiście można użyć tego o naturalnym charakterze, a wówczas trzeba je wcześniej zamarynować. By przygotować obłędnie pyszne paluszki z tofu, warto jednak wykorzystać tofu wędzone, czy też to z dodatkiem ostrej papryki. Przyrządzanie paluszków z tofu zacznij od suszonych pestek słonecznika, które najpierw zblenduj, a następnie dodaj do nich suszone pomidory z zalewy olejowej, czerwoną fasolę z puszki oraz pokruszone tofu z papryką. Jeszcze raz zblenduj wszystko, tym razem na w miarę jednolitą masę i uformuj z niej paluszki. Ułóż je na patelni żeliwnej i wrzuć na ruszt.

W tym czasie przygotuj smakowite szaszłyki w wersji wegańskiej. Pokrój paprykę, cebulę, cukinię, bakłażana i tofu w kostkę. Wszystko obficie przypraw ziołami i odrobiną soli. Następnie sięgnij po specjalny zestaw do szaszłyków od Webera i umieść przygotowane warzywa i tofu. Całość skrop odrobiną oleju i postaw na ruszcie. Możesz wierzyć, że takim potrawom nikt się nie oprze.

Wegańskie grillowanie to też deser

Choć wielu osobom wydaje się to nie możliwe, to jednak na grillu można przygotowywać desery i to takie, które na zawsze pozostaną w pamięci. Spróbuj brzoskwiniowej pyszności, którą nadspodziewanie łatwo można przyrządzić, ale trzeba zabrać się za to dzień wcześniej. Przygotuj odpowiednią liczbę brzoskwiń i przekrój każdą z nich na pół, jednocześnie usuwając delikatnie pestki. Owoce ułóż ciasno w pojemniku i zalej je migdałowym likierem z dodatkiem wanilii. Na 8 połówek brzoskwiń potrzeba około pół szklanki likieru. Następnego dnia, w czasie grillowej biesiady przełóż brzoskwinie na rozgrzaną patelnię żeliwną, tak by leżały miąższem do dołu, i postaw na grillu. Po około 3 minutach delikatnie odwróć brzoskwinie, a do dziurek po pestkach nałóż sporo tartej, gorzkiej czekolady. Grilluj dalej przez około 7 minut, a gdy brzoskwinie będą miękkie, serwuj je gościom. Sukces masz w kieszeni.

Jeśli chcesz otrzymywać ciągle nowe przepisy, wejdź na stronę Webera i zapisz się do newslettera. Będziesz wówczas serwować swoim gościom niezwykłe potrawy z grilla za każdym razem.

[Ocena: 0]

Konrad Budzyk

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x