Masa kajmakowa – wegański kajmak

masa kajmakowa

Masa kajmakowa – wegański kajmak

Czy jest możliwe zrobienie kajmaku bez gotowania? Jasne! Ten przepis właśnie jest jednym z takich. Nigdy więcej pilnowania czy się czasem nie przypala!

To jest jeden z tych przepisów, który pokazuje, że weganizm wcale nie musi być zdrowy i wartościowy w witaminy i minerały. Masa  kajmakowa według tego przepisu to wysokowęglowodanowa i bardzo kaloryczna maziaja, która może służyć nam, np. do przygotowywania wafli przekładanych nią, zrobienia krówek czy świątecznego mazurka. Zaraz jakiś maniak się przyczepi, że tu jest sam cukier, syrop glukozowy i nic zdrowego… Życie nie jest zdrowe! A tak na poważnie to jeśli sobie na święta robimy mazurka z taką masą lub inne niezdrowe coś,  nic się nam nie stanie. Nie można popadać w paranoję. Na co dzień dieta wprawdzie powinna być wartościowa, ale jak ma do Ciebie przyjść w gości dziewczyna, która Ci się podoba (lub chłopak) to nie staraj się na siłę robić dziwnych light rzeczy, zwłaszcza jeśli orłem w kuchni nie jesteś. Zrób coś prostego, szybkiego i nie patrz na to czy zdrowe. To zjesz jednorazowo, a nie codziennie na śniadanie.

Dla mnie osobiście to jest tzw. hicior. Smakowe odkrycie roku i wspomnienia z dzieciństwa, gdy ze sklepowych półek porywało się mleczko zagęszczone w tubce, leciało migiem do kasy, sypało odliczonym groszem i konsumowało się niezbyt kunsztownie i bez jakiegokolwiek zachowania zasad savoir vivre. Słodka i pyszna masa spływała z aluminiowej tubki wprost do gardzieli… obrzydliwie słodkie, a jakie pyszne!

Wy w dzieciństwie też zajadaliście się mlekiem zagęszczonym w tubkach lub kajmakiem?

masa kajmakowa

Składniki:

  • Napój ryżowy w proszku – 115g (sprawdź czy na pewno produkt jest wegański)
  • Cukier trzcinowy – 130g
  • Mleko sojowe – 120ml (lub inne roślinne)
  • Olej kokosowy – 30g
  • Sól – szczypta
  • Wanilia – 1-2 łyżeczki (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Cukier wraz z napojem w proszku umieść w kielichu blendera i miksuj około minuty – ma powstać proszek.
  2. Dodaj resztę składników i miksuj kolejne 3-5 minut lub do czasu uzyskania gładkiej masy.
  3. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce około tydzień czasu.

W blenderze kajmak będzie ciągnący i lekko płynny, jednak po zastygnięciu zrobi się twardy. W celu rozpuszczenia go ustaw słoik z kajmakiem w ciepłej wodzie. To powinno wystarczyć.

Smacznego!

masa kajmakowa

[Ocena: 0]

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
rabarbarowo

Tak, te tubki to była w dzieciństwie moja wielka słabość 😀

Karolina

Tak, zagęszczone mleko do tej pory wspominam. 🙂 Gdzie można kupić napój ryżowy w proszku? 🙂

gos

Oj patrze czasem w kierunku tych tubek w sklepie i ślinka leci….. Na razie nie mogę jeść nic z cukrem. Ale może kiedyś jeszcze będę mogła i na pewno zrobię! Super blog, proste przepisy i weganskie! Tego mi trzeba było 🙂

Klaudia

Możesz spróbować z erytrolem. Ja używam do wszystkiego i bardzo polecam. 🙂

Patrycja

witam pięknie czy jest gdzieś ksiązka fdo nabycia z tymi przepisami?