Wegańska śmietana z nerkowców

Wegańska śmietana

Wegańska śmietana z nerkowców jest pierwszym z wielu “nabiałów”, którymi na łamach bloga chcę się z Wami podzielić. Śmietana bez laktozy, soi, dziwnych zagęstników… sama natura. Wybitnie prosta w przygotowaniu, o ciekawym smaku. Ja przygotowałem ją specjalnie jako dodatek do zupy orzechowej, ale mam zamiar ją zużyć również do sosu tatarskiego oraz do mizerii, która będzie świetną towarzyszką dla kotletów sojowych (kotlety sojowe nie należą do najzdrowszych, zwłaszcza jeśli smażymy je tak jak ja na głębokim tłuszczu, dlatego mam nadzieję, że dziewczyna mi na nie pozwoli – strasznie jest opiekuńcza 😉 ).

Wykonanie śmietany z tych pysznych nereczek jest niestety bardziej kosztowne od wykonania jej z płatków ryżowych czy mleka sojowego, ale przynajmniej otrzymamy ciekawy dodatek do dań, który zawiera stosunkowo duże ilości białka, żelaza, potasu i wielu innych minerałów i witamin. Przy świeżych nerkowcach o dobrej jakości nie powinno być żadnego dziwnego posmaku! Chyba że krótko będą moczone lub ich nie opłuczemy.

Moja śmietana jest delikatnie kwaśna. Jeśli chcecie możecie spokojnie dodać 2-3 łyżki soku z cytryny więcej. Dodatek cukry jest opcjonalny.

Składniki:

  • Orzechy nerkowca – 150g
  • Woda – 100g
  • Sok z cytryny – 50g
  • Sól – 1/4 łyżeczki
  • Cukier – 1 płaska łyżeczka (opcjonalnie)
  • Płatki drożdżowe – 1 płaska łyżeczka

Wykonanie:

  1. Nerkowce umieść w misce lub dużym kubku i zalej na minimum 3-5 godzin wodą (najlepiej na całą noc).
  2. Po tym czasie opłucz orzechy i umieść z pozostałymi składnikami w kielichu blendera lub wysokim pojemniku dla blendera ręcznego i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji (u mnie około 3-5 minut).
  3. Spróbuj, zachwyć się, a ewentualnie dopraw solą lub sokiem z cytryny.

Smacznego!

Wegańska śmietana

[Ocena: 0]

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Czy ta śmietanka nadaje się do zupy,nie rozwarstwi się?