Sos BBQ wg Jamiego Olivera
Sos BBQ wg Jamiego Olivera
Jeśli kogoś można nazwać “kocurem” w kuchni, to na pewno Jamiego Olivera. Za czasów gimnazjum po zajęciach siadałem przed telewizorem na wygodnej kanapie i puszczałem sobie jego program w tedy jeszcze na “Kuchnia TV”. Od “Nagiego Szefa” przechodząc przez jego “Rewolucje żywieniowe ” a skończywszy na “Dania w 15 i 30 minut”. Dla mnie jest to wielki autorytet kulinarny, któremu postanowiłem powiedzieć “sprawdzam” na łamach bloga i przekonać się, czy sos BBQ z jego przepisu będzie spełniał moje oczekiwania.
Jak pewnie nie trudno się domyślić, sos BBQ trafił w moje gusta, skradł moje serce i zawitał na niezbyt długo w mojej lodówce… tak mi zasmakował. Ja głównie używałem go do marynowania tofu naturalnego jak i wędzonego, ale również sprawdzi się do innych marynowanych rzeczy na grilla jak chociażby bardzo popularne ostatnio boczniaki.
Sos BBQ z tego przepisu jest dość mocno słodki, więc jeśli wolisz bardziej “wytrawny”, to po prostu dodaj mniej cukru. Mi jednak taka wersja odpowiada. To nie pierwszy raz, gdy wykonałem coś z przepisu Jamiego i z radością zjadłem. Masa smaków i aromatów. Nie przeraź się ilością składników! To naprawdę tylko strasznie wygląda 😉
[sp_recipe]Jedna porcja, to 25g
[nutrition-label id=982]Mam nadzieję, że ten sos BBQ zasmakuje wam tak samo jak mi. W związku z panującym sezonem grillowym będzie na pewno nie jedna okazja, żeby go sprawdzić w akcji 😉