Sos BBQ wg Jamiego Olivera

sos BBQ

Sos BBQ wg Jamiego Olivera

Jeśli kogoś można nazwać “kocurem” w kuchni, to na pewno Jamiego Olivera. Za czasów gimnazjum po zajęciach siadałem przed telewizorem na wygodnej kanapie i puszczałem sobie jego program w tedy jeszcze na “Kuchnia TV”. Od “Nagiego Szefa” przechodząc przez jego “Rewolucje żywieniowe ” a skończywszy na “Dania w 15 i 30 minut”. Dla mnie jest to wielki autorytet kulinarny, któremu postanowiłem powiedzieć “sprawdzam” na łamach bloga i przekonać się, czy sos BBQ z jego przepisu będzie spełniał moje oczekiwania.

Jak pewnie nie trudno się domyślić, sos BBQ trafił w moje gusta, skradł moje serce i zawitał na niezbyt długo w mojej lodówce… tak mi zasmakował. Ja głównie używałem go do marynowania tofu naturalnego jak i wędzonego, ale również sprawdzi się do innych marynowanych rzeczy na grilla jak chociażby bardzo popularne ostatnio boczniaki.

Sos BBQ z tego przepisu jest dość mocno słodki, więc jeśli wolisz bardziej “wytrawny”, to po prostu dodaj mniej cukru. Mi jednak taka wersja odpowiada. To nie pierwszy raz, gdy wykonałem coś z przepisu Jamiego i z radością zjadłem. Masa smaków i aromatów. Nie przeraź się ilością składników! To naprawdę tylko strasznie wygląda 😉

bbq5

Sos BBQ wg Jamiego Olivera

Wydrukuj przepis
Porcji: 500ml Czas przygotowania: 40 minut

Potrzebujesz:

  • Na pastę:
  • 1 średnia cebula, obrana i pokrojona na kilka części
  • 10 ząbków czosnku, obranych
  • 2 świeże papryczki chilli, bez pestek
  • Oliwa
  • Zioła i przyprawy:
  • 10 gałązek świeżego tymianku, same listki
  • 10 gałązek świeżego rozmarynu, same listki
  • 1 mała wiązka kolendry
  • 10 liści laurowych
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżki nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki wędzonej papryki (u mnie ostra)
  • 6 goździków
  • Pozostałe:
  • 2 pomarańcze, skórka i sok
  • 200g brązowego cukru (u mnie muscovado)
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 200ml keczupu lub passaty
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 200ml soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Wykonanie:

1

Zmiksuj cebulę, czosnek i papryczke chilli w malakserze lub blenderze na gładko. Chluśnij oliwą na patelnię, dodaj pastę i smaż na mały ogniu przez 5 minut. Przyprawy muszą zacząć "pracować".

2

W tym czasie do malaksera dodaj wszystkie zioła i przyprawy, skórkę z pomarańczy (tylko skórkę, bez tej białej, gorzkiej części) i zmiksuj porządnie. Dodaj pastę na patelnię i smaż kolejne kilka minut.

3

Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj kolejne kilka minut, do czasu aż się całkiem rozpuści a ty otrzymasz brązową pastę.

4

Wlej szklankę wody i gotuj 2 minuty, a następnie wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ognień i gotuj 5-10 minut w celu zgęstnienia sosu.

5

Przetrzyj sos kilkukrotnie przez sitko o drobnych "oczkach".

6

Odstaw do ostygnięcia i przełóż do słoiczków.

Jedna porcja, to 25g

[nutrition-label id=982]

Mam nadzieję, że ten sos BBQ zasmakuje wam tak samo jak mi. W związku z panującym sezonem grillowym będzie na pewno nie jedna okazja, żeby go sprawdzić w akcji 😉

[Ocena: 0]

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments