Sorbet rabarbarowy

Sorbet rabarbarowy

Sezon na rabarbar, ciepłe dni… to oznacza, że koniecznie trzeba zrobić sorbet rabarbarowy! Jest niesamowicie świeży i zdrowy w przeciwieństwie do sklepowych, w których dominuje woda i cukier lub syrop glukozowy. Tutaj skład sorbetu ogranicza się do 3 składników dostępnych w większości sklepów.

Jedynym trudno dostępnym składnikiem jest syrop ryżowy, ale jego zastąp czym tylko chcesz. Może to być miód (dla wegan miód sztuczny oczywiście), syrop klonowy, syrop z agawy… po prostu wszystko. Jeśli lubisz słodkie sorbety, dodaj zamiast syropu cukier lub pomiń sok z pomarańczy i użyj więcej syropu 🙂

Dzięki temu, że ten sorbet rabarbarowy nie zawiera ogromnych ilości cukru, jest świetną opcją również dla osób dbających o sylwetkę. Aby dodatkowo ograniczyć kalorie wystarczy zamienić syrop na erytrol i dzięki temu uzyskamy sorbet będący źródłem witamin pochodzących z rabarbaru, przyjemnego chłodu (w końcu to sorbet) i minimalnej ilości kalorii.

[sp_recipe]

Twój sorbet rabarbarowy już jest gotowy. Zajadaj się nim do woli, ale pamiętaj, żeby zostawić też coś dla innych. Musisz się pochwalić co pysznego zrobiłeś/aś 😉

Smacznego!

Sorbet rabarbarowy

[Ocena: 0]

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

dziękuję za inspirację, rabarbar czeka już w ogrodzie 🙂 Czym można zastąpić syrop ryżowy? Czy miód będzie OK?