Makaron z brokułami w amarantusowym beszamelu

Makaron z brokułami w amarantusowym beszamelu

Makaron z brokułami w amarantusowym beszamelu

Makaron, brokuł i do tego jeszcze sos beszamelowy z amarantusa… nie brzmi to pewnie dla większości jak duża ilość pełnowartościowego białka. W tym miejscu muszę te osoby zasmucić, ponieważ w tej zapiekance znajdziemy go aż 46g! A aminokwasy zawarte w poszczególnych produktach pięknie się uzupełniają, przez co to białko jest pełnowartościowe dla nas.

No, ale przecież nie każdemu chodzi o zdrowie. Są rzeczy często ważniejsze, np smak… Tak więc w smaku powala i mógłbym jeść ją na okrągło, ale bałbym się chwili, w której będę miał dość tej makaronowo-brokułowej zapiekanki, a zarazem nie będę mógł bez niej żyć. Dlatego też widuję się z nią tylko od czasu do czasu i w dodatku przy ludziach, żeby się nie stało nic, czego mógłbym dnia następnego żałować.

Ja użyłem mąki z amarantusa, ponieważ zawiera świetnej jakości białko i jest niesłychanie zdrowa. Więcej na jej temat we wpisie: “Amarantus…”. Jeśli jej nie masz, to nic straconego! Użyj innej. Na pewno efekt końcowy będzie równie dobry. Natomiast, jeśli chodzi o mleko sojowe dodawane do beszamelu, to radziłbym go nie zamieniać, ponieważ daje kremowy smak i konsystencję. Jeśli jednak bardzo chcesz, to ja osobiście poeksperymentowałbym z mlekiem kokosowym (nie mylić z mleczkiem). Robiłem beszamel również na wodzie. Nie jest taki szałowy, ale zapiekanka nadal wychodzi pyszna 😉

Makaron z brokułami w amarantusowym beszamelu

[sp_recipe]

Makaron z brokułami w amarantusowym beszamelu jest już gotowy. Wcinaj go, ale uważaj, bo uzależnia!

Ile kalorii ma 1 porcja?

[nutrition-label id=1242]

[Ocena: 0]

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments