Mąka kokosowa – jak zrobić i do czego używać

mąka kokosowa

Mąka kokosowa – jak zrobić i do czego używać

Jeszcze kilka lat temu mąka kokosowa była “egzotycznym” rarytasem, który w sklepach osiągał zawrotne ceny. Obecnie, między innymi dzięki popularności diety bezglutenowej, coraz łatwiej dostać ją w sklepach stacjonarnych, a w internecie praktycznie każdy sklep ze zdrową żywnością posiada ją w ofercie.

I pewnie teraz zastanawiasz się, czy jeśli nie jesteś bezglutenowcem to czy warto po nią sięgać. Moim zdaniem tak! Jest to nie tylko fajny sposób na zutylizowanie resztek po robieniu mleka kokosowego, ale również super dodatek do wielu deserów. Zawiera bardzo dużo błonnika oraz pozostałych składników mineralnych. Poza tym, w wielu przepisach jest niezastąpiona w związku ze swoją teksturą.

Mąka kokosowa domowej roboty to świetna opcja dla osób, które robią duże ilości mleka kokosowego (przepis na mleko kokosowe) i nie lubią wyrzucać pozostałości po jego produkcji. W końcu szkoda wywalać do kosza coś, co przecież można jeszcze zużyć!

mąka kokosowa

Jak zrobić mąkę kokosową?

To bardzo proste. Wystarczy wykonać mleko kokosowe, a pozostałe po jego produkcji wiórki, bardzo dobrze odciśnięte, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 100 stopni i suszyć w tej temperaturze przez około 1-1,5h. Ważne, żeby wiórki się nie przypaliły. Od czasu do czasu warto sprawdzić stopień ich wysuszenia i ewentualnie przemieszać. Po tym czasie daj im lekko przestygnąć i umieść w blenderze lub malakserze. Miksuj do momentu aż uzyskasz sypką mąkę. Nie będzie ona taka jak pszenna! Po prostu chodzi o to, żeby nie było drobinek wielkości wiórek kokosowych. Przesyp gotową mąkę kokosową do pojemniczka i szczelnie zamknij.

Do czego używać mąki kokosowej?

Sposobów na wykorzystanie mąki kokosowej w kuchni jest naprawdę wiele. Sprawdzi się idealnie zarówno do wypieku ciast i ciastek, jak i domowego chleba. Na blogu już niedługo pojawi się kilka przepisów z jej wykorzystaniem. Mam nadzieję, że Wam zasmakują przepisy z jej wykorzystaniem.

  • Nie chce Ci się jednak robić? Sprawdź gdzie kupisz ją najtaniej -> Kliknij
[Ocena: 0]

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karol

Dzięki !