Koktajl z pietruszki – żelazny koktajl

Koktajl z pietruszki – żelazny koktajl

Brakuje Ci w diecie żelaza? Lubisz smak pietruszki lub masz jej od cholery? Świetnym rozwiązaniem w obu przypadkach będzie zrobienie żelaznego koktajlu (koktajl z pietruszki). Pyszny w smaku, bogaty w witaminy A, C, E, K oraz wspomniane wcześniej żelazo. Smak nie każdemu jednak musi podejść.

Ja dodatkowo lubię dodać jakieś źródło tłuszczy, takie jak masło z nerkowców, ponieważ nie tylko zmienia na plus smak koktajlu, ale również zwiększa przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminy A, E, K. Masło z nerkowców można zastąpić również tym z orzeszków ziemnych lub innym ulubionym źródłem tłuszczy – byle wartościowym. Świetnym rozwiązaniem może być dodanie zamiast wody mleka roślinnego bogatego w tłuszcze lub awokado!

Cytrynę można również zastąpić innym kwaśnym owocem, takim jak pomarańcza czy kiwi. Cytrus ma za zadanie zwiększyć przyswajalność żelaza (potrzebna jest witamina C) z pietruszki oraz nadać koktajlowi świeżości.

[sp_recipe]

I voilà. Twój koktajl z pietruszki jest już gotowy.

Smacznego!

[Ocena: 5]

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments