Jaką dietę stosować przed i po operacji plastycznej?
Operacje plastyczne stają się coraz popularniejsze. Dla wielu osób są szansą na uzyskanie idealnego wyglądu i poprawę swojego samopoczucia. Nie da się jednak ukryć faktu, że choć przeprowadzone w sposób profesjonalny są całkowicie bezpieczne mimo wszystko stanowią dla organizmu obciążenie.
Dlatego też niezwykle ważne jest odpowiednie przygotowanie się do operacji oraz dbałość o swój organizm po jej przeprowadzeniu. Kluczowe znaczenie ma odpowiednia dieta. Co warto jeść przed oraz po operacji plastycznej? Odpowiadamy na to pytanie.
Dlaczego dieta jest tak istotna?
Wydawać by się mogło, że to co jemy nie powinno mieć wpływu na efekty operacji plastycznej. Nie jest to jednak prawdą. Jak możemy przeczytać na stronie DrSzczyt odpowiednia dieta ma ogromne znaczenie. Osoby, które odżywiają się zdrowo szybciej dochodzą do siebie i czują się lepiej po zabiegu. Prawidłowo dobrana dieta sprzyja szybszemu gojeniu się ran, ogranicza występowanie obrzęków oraz dodaje nam sił i energii. Z tego właśnie powodu osoby planujące operację plastyczną powinny zwrócić baczniejszą uwagę na to, co jedzą.
Co spożywać przed operacją plastyczną?
Wiele osób wie, że zdrowa dieta po operacji to najlepsze co mogą zrobić dla swojego organizmu. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, że do zabiegu operacyjnego możemy przygotować się zmieniając swoje nawyki żywieniowe na kilka miesięcy przed planowaną operacją. W tym czasie warto sięgać po następujące produkty:
- kurczak, ryby, jaja, orzechy i nasiona – to produkty, które są bogate w białko. Jest ono niezwykle istotne w procesie gojenia, ponieważ wspomaga odbudowę tkanek.
- owoce cytrusowe, papryka, brokuły i jagody – znajdziemy w nich sporo witaminy C. Jest ona istotna dla produkcji kolagenu, który wspiera elastyczność skóry i tkanki łącznej.
- awokado, oliwa z oliwek, orzechy – to źródła zdrowych tłuszczy. Mają one realny wpływ na zmniejszenie stanów zapalnych.
Poza tym pamiętać trzeba także o tym, że posiłki powinny być różnorodne, zbilansowane oraz przygotowywane w zdrowy sposób. Zamiast smażyć dania na głębokim tłuszczu lepiej zdecydować się na ich pieczenie lub gotowanie na parze. Kolejną, niezwykle ważną kwestią jest nawodnienie organizmu – odpowiednio nawilżone tkanki będą goić się szybciej. Każdego dnia warto wypijać co najmniej 1,5 litra wody.
Co może pomóc w szybszej rekonwalescencji po operacji?
Odpowiednia dieta po operacji plastycznej jest niezwykle istotna. Ma wpływ nie tylko na proces gojenia się ale również na samopoczucie osoby operowanej. Bezpośrednio po zabiegu warto stawiać na lekkostrawną dietę, która nie będzie stanowiła obciążenia dla organizmu. Zupy, gotowane warzywa i chude białko będą dobrym wyborem. Po kilku dniach możemy zacząć rozszerzanie diety poprzez wprowadzenie produktów bogatych w błonnik, które będą miały pozytywny wpływ na perystaltykę jelit. Dieta po operacji plastycznej powinna być bogata w owoce oraz warzywa, które są cennym źródłem antyoksydantów. Zwalczają one wolne rodniki, które odpowiedzialne są za uszkodzenia komórek. W procesie regeneracji organizmu walka z nimi jest więc szczególnie istotna.
Czego unikać po operacji plastycznej?
Po przebytej operacji plastycznej warto zrezygnować z używek takich jak tytoń czy alkohol. Mogą one bowiem negatywnie wpłynąć na proces gojenia i efekty operacji. Ponadto, po operacji warto zrezygnować również z nadmiernej ilości soli oraz jedzenia bogatego w sód. Pierwiastek ten zatrzymuje wodę w organizmie, dlatego też spożywanie bardzo słonych dań może przyczyniać się do wzmocnienia obrzęków. Z tego samego powodu po operacji warto zrezygnować z mocno przetworzonych produktów, w których znajduje się ogromna ilość soli, cukru oraz syntetycznych dodatków, które mogą podrażniać nasz układ pokarmowy.
Podsumowując, jeśli planujesz operację plastyczną warto zwrócić baczną uwagę na to co jesz. Zdrowa, zbilansowana i różnorodna dieta może pomóc w procesie gojenia i sprawić, że operacja plastyczna nie będzie wiązała się z negatywnymi konsekwencjami dla twojego organizmu.