• Home
  • Inne
  • Jak wybrać patelnię? Jaką patelnię kupić? PRZECZYTAJ zanim wybierzesz!

Jak wybrać patelnię? Jaką patelnię kupić? PRZECZYTAJ zanim wybierzesz!

Wybór idealnej patelni – wszystko co powinieneś wiedzieć przed zakupem.

Każdy miłośnik kulinariów i spędzania godzin na przygotowywaniu coraz to nowych uciech dla podniebienia, jak ważna jest dobrej jakości patelnia. Często słyszymy, że prawdziwemu kucharzowi do przygotowania wystawnego, posiłku wystarcza nóż i patelnia właśnie. Zgadzam się z tym twierdzeniem, ponieważ nie ma chyba bardziej uniwersalnego przyrządu kuchennego, niż ona. Jak jednak wybrać odpowiednią spośród ogromnej ilości dostępnych na rynku opcji? Otóż tutaj z pomocą przychodzę ja 😅 Dzisiaj postaram się nieco rozjaśnić tę zagmatwaną sprawę i pomóc Ci wybrać patelnię idealną!

Wybór idealnej patelni - wszystko co powinieneś wiedzieć przed zakupem. Jak wybrać patelnię? Jaką patelnię kupić?

Rodzaje patelni i ich pokrycia

Zacznijmy od kwestii fundamentalnych, a mianowicie od powłok. Istnieje kilka podstawowych rodzajów używanych materiałów i każdy ma swoje wady i zalety. Wspólnie przekonamy się jakie.

Przygoda na jedną noc, czyli krótki żywot patelni teflonowych

Czy warto wybrać patelnię teflonową? Patelnie teflonowe, za sprawą niskiej ceny oraz zapobiegającej przywieraniu powierzchni, królują w większości polskich domostw. Patelniom tego typu faktycznie w pierwszych miesiącach użytkowania nie można wiele zarzucić, są bowiem lekkie i praktyczne, jednak gdy pierwsze zauroczenie minie, zauważymy pierwsze wady. Powłoka teflonowa szybko się zużywa, przez co potrawy przywierają i szybciej się przypalają. Niekorzystnie wpływa na nie smażenie w wysokich temperaturach oraz korzystanie z metalowych przyborów. Trzeba więc wykazać się sporą dozą delikatności, żeby móc cieszyć się teflonowym sprzętem przez dłuższy czas. Jeśli masz porysowaną patelnię teflonową, to lepiej ją wyrzuć, ponieważ smażenie na niej nie jest bezpieczne dla Twojego zdrowia! Osobiście nie przepadam za tymi patelniami.

Kulinarny towarzysz mocny jak stal

A czy warto w takim razie wybrać patelnię stalową? Patelnie wykonane ze stali są wyjątkowo trwałe i odporne na zarysowania. Jeden zakup wystarcza na lata smażenia, duszenia i zapiekania. Stal doskonale przewodzi ciepło i nie wymaga żadnych skomplikowanych działań pielęgnacyjnych, można je bez wyrzutów sumienia aktywnie szorować. Jednak nic nie jest pozbawione swoich minusów. Patelnie stalowe niestety często pozbawione są powłoki, zapewniającej nieprzywieralność potraw, dlatego przed zakupem warto zwrócić uwagę na ten detal.

Modny akcent, czyli patelnia ceramiczna

Czy warto kupić patelnię ceramiczną? Przyrządy kuchenne wykonane z włókna ceramicznego, w ostatnich latach podbijają serca wielu klientów. Ich estetyczny, acz niespotykany wygląd z zazwyczaj charakterystycznym białym wykończeniem, chociaż są również ciemne patelnie ceramiczne. Stosunkowo demokratyczna cena sprawiła, że patelnie ceramiczne stały się hitem ostatnich lat. Ceramiczna nieprzywierająca powłoka pozwala na smażenie z minimalną ilością tłuszczu. Przyrząd tego typu długo utrzymuje ciepło, nie zmienia smaku potraw oraz bardzo dobrze znosi wysokie temperatury, jednakże trzeba przyznać, że przy nieodpowiednim użytkowaniu, nie jest on wybitnie długowieczny. Dodatkowym atutem za to są względy ekologiczne. Do produkcji powłok tego typu wykorzystuje się naturalne składniki mineralne pochodzących z recyklingu, a podczas wytwarzania do środowiska emitowana jest minimalna ilość toksycznych gazów. Moim zdaniem jest to lepszy wybór, niż patelnia teflonowa.

Tradycja, tradycja i jeszcze raz tradycja, lub zalety patelni żeliwnych

Czy warto kupić żeliwną patelnię? Żeliwna patelnia, to stosowany od wielu lat przyrząd w profesjonalnych kuchniach, który ostatnio szturmem wchodzi na salony i pod strzechy. Za sprawą powrotu do mody stylu rustykalnego, żeliwne patelnie, garnki i formy widzimy obecnie na większości najpopularniejszych blogów kulinarnych, gdzie czarują swoim prostym, acz stylowym wyglądem. Na szczęście nie tylko o trendy tutaj chodzi. Kupując patelnię z żeliwa, mamy bowiem pewność, że posłuży nam na lata. Żeliwo to materiał wyjątkowo wytrzymały, równomiernie rozprowadzający ciepło, a na dodatek może służyć jako nietuzinkowy sposób podania potraw. W czasie podgrzania do wysokich temperatur wzbogaca dania w żelazo, co jest bardzo cenne dla osób stroniących od produktów pochodzenia zwierzęcego. A co z wadami? Oczywiście i bez nich się nie obędzie. Spośród najważniejszych możemy wymienić cenę oraz ciężar. Jednak moim zdaniem są to kwestie dość bagatelne w stosunku do oferowanej jakości. Poza tym trzeba pamiętać, aby o patelnię dbać i ją konserwować, żeby posłużyła nam jak najdłużej.

Wybór idealnej patelni - wszystko co powinieneś wiedzieć przed zakupem. Jak wybrać patelnię? Jaką patelnię kupić?

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Poza pokryciem, wybierając nową patelnię, powinniśmy także zwrócić uwagę na kilka innych kwestii, a mianowicie, w pierwszej kolejności warto określić, do jakich celów jest nam ona potrzebna. Jeśli mieszkamy sami, to niewielkich rozmiarów patelenka będzie dla nas wystarczająca, jeżeli natomiast mieszkamy z rodziną, wtedy lepiej zdecydować się na większy rozmiar. Kluczowym elementem, zapewniającym nam komfort korzystania jest dobór odpowiadającego naszym preferencjom uchwytu. W ideale powinien od świetnie pasować do dłoni i nie przewodzić ciepła. Niemniej ważna jest odpowiednia grubość dna patelni. Eksperci podpowiadają, że najtrwalsze akcesoria kuchenne tego typu mają co najmniej 4 mm grubości. Wybór takich modeli da nam pewność, że patelnia będzie się równomiernie nagrzewać i unikniemy odkształceń. Podsumowując, na rynku dostępnych jest wiele wartych uwagi modeli wykonanych z różnych materiałów. Przy wyborze warto określić nasze oczekiwania, budżet, a także to ile pracy chcemy włożyć w pielęgnację. Ja skłaniam się ku jednorazowemu poświęceniu większej sumy pieniędzy na sprzęt wysokiej jakości, aniżeli regularnemu ponawianiu wydatku, co jest nieuniknione przy tańszych patelniach i prowadzi do większego zanieczyszczenia środowiska 😊

Nie ważne, czy ma to być najlepsza patelnia do grillowania, wypiekania naleśników, czy po prostu smażenia… Poradnik jest uniwersalny 😊

[Ocena: 5]

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments