• Home
  • Obiady
  • Chłodnik ogórkowy, czyli zupa ze świeżych ogórków

Chłodnik ogórkowy, czyli zupa ze świeżych ogórków

Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy najbardziej kojarzy mi się z kupieniem przez mamę thermomix-a. To właśnie wtedy po raz pierwszy jadłem taką zupę i bardzo mi zasmakowała, i w ogóle sama koncepcja używania świeżego ogórka poza sałatkami i kanapkami stała się bardzo ciekawa. Od tamtego czasu minęło 8 lat, dlatego też nawet nie próbuję odtworzyć jej ze smaku. Nie ma to znaczenia. Pozostaje główny składnik, czyli świeży ogórek.

Coraz częściej mamy ciepłe dni, w związku z tym nie mam zbytnio ochoty spędzać kilku godzin nad garami. Tak piękna pogoda powinna być wykorzystana aktywnie lub chociaż na polu, na leżaku. Zrobienie tej zupy (chłodnika) to zaledwie kilka minut, a zblendować ją można (a nawet powinno się) dzień wcześniej, bo wtedy dopiero nabiera pełni smaku.

UWAGA: Pamiętaj o dobieraniu, zwłaszcza do chłodników, dobrej jakości składników. Dla przykładu ogórki gruntowe są bardziej smakowe niż ich szklarniowi kuzyni. Ogórków nie obieramy! Tylko myjemy. Jeśli nie masz szalotki zawsze możesz spróbować użyć czerwonej cebuli. Zupa będzie delikatnie inna, ale myślę, że równie pyszna.

Chłodnik ogórkowy

[sp_recipe]

 

[Ocena: 0]

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments