Zupa krem z kukurydzy
Przez lata nie gotowałem zup, bo zawsze szkoda było mi na nie czasu. Po co robić wodę z warzywami, jeśli można zjeść kotlecika, pizze, zapiekankę… Jednym słowem pożywniejsze dania. Zupy jadałem tylko wtedy, gdy tata lub mama ugotowali i postawili przed nosem. Po wyprowadzce z domu i przemyśleniu wielu spraw doszedłem wreszcie do tego, że w życiu nie chodzi tylko o to, aby się nażreć i żreć dalej. Trzeba próbować nowych smaków, przeżywać życie i czerpać z niego na tyle, na ile jest to możliwe. Zupy właśnie są czymś takim. W większości chłop się zupką nie naje, ale prawda jest taka, że kubki smakowe i zmysły będą usatysfakcjonowane, zwłaszcza jeśli będzie to coś tak dobrego, jak dzisiejsza propozycja.
Skąd w ogóle pomysł na zupę z kukurydzy? Przyczyna jest bardzo prozaiczna. Kupiłem mrożoną kukurydzę, która leży, leży i wstać nie może. Tak więc postanowiłem jej w tym pomóc. W końcu nie mam miejsca w swojej zamrażarce na bezużyteczne rzeczy. I to była właśnie bardzo dobra decyzja. Jest jednak zdradliwa, ponieważ pozornie z początku delikatna zamienia się w diablice. Oczywiście, jeśli ostre dania Ci nie pasują to nie dodawaj tyle papryczki co w przepisie. Nie chodzi tutaj o katowanie siebie i swoich bliskich, tylko o pozytywne doznania 😉
Sprawdź koniecznie przepis na zupę orzechową!
Składniki:
- Kukurydza – 450g (waga mrożonej jak i po odsączeniu jeśli używasz z puszki)
- Ziemniaki – 2 średnie
- Bulion – 1 litr
- Cebula – 1 średnia
- Czosnek – 2 ząbki
- Kumin – 1 spora łyżeczka
- Papryka ostra – 2-3 łyżeczki
- Kolendra w liściach – 1/2 łyżeczki
- Kurkuma – 1/2 łyżeczki
- Olej – 3 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
- Do podania – mleczko kokosowe i opcjonalnie cytryna lub limonka do skropienia
Wykonanie:
- Pokrój ziemniaki w drobną kostkę i ugotuj je w bulionie.
- W między czasie na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodaj kukurydzę i smaż kolejne 10 minut.
- Zawartość patelni przełóż do garna z bulionem, dodaj przyprawy i zblenduj.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Podawaj z kleksem mleczka kokosowego oraz z kawałkiem cytryny lub limonki do samodzielnego wciśnięcia.
Zamiast mleczka kokosowego i cytrusów można podać zupę z wegańską śmietaną.
Smacznego!
o, chłopieee, na początku jesieni tego właśnie potrzebuję, mniam! przetestuję na pewno, tym bardziej, że mój nowy blender z Morphy Richards czeka na wyzwania, będę do Ciebie wpadał częściej!
nooo ciekawie się zapowiada, wypróbuję w sobotę