Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy

Przez lata nie gotowałem zup, bo zawsze szkoda było mi na nie czasu. Po co robić wodę z warzywami, jeśli można zjeść kotlecika, pizze, zapiekankę… Jednym słowem pożywniejsze dania. Zupy jadałem tylko wtedy, gdy tata lub mama ugotowali i postawili przed nosem. Po wyprowadzce z domu i przemyśleniu wielu spraw doszedłem wreszcie do tego, że w życiu nie chodzi tylko o to, aby się nażreć i żreć dalej. Trzeba próbować nowych smaków, przeżywać życie i czerpać z niego na tyle, na ile jest to możliwe. Zupy właśnie są czymś takim. W większości chłop się zupką nie naje, ale prawda jest taka, że kubki smakowe i zmysły będą usatysfakcjonowane, zwłaszcza jeśli będzie to coś tak dobrego, jak dzisiejsza propozycja.

Skąd w ogóle pomysł na zupę z kukurydzy? Przyczyna jest bardzo prozaiczna. Kupiłem mrożoną kukurydzę, która leży, leży i wstać nie może. Tak więc postanowiłem jej w tym pomóc. W końcu nie mam miejsca w swojej zamrażarce na bezużyteczne rzeczy. I to była właśnie bardzo dobra decyzja. Jest jednak zdradliwa, ponieważ pozornie z początku delikatna zamienia się w diablice. Oczywiście, jeśli ostre dania Ci nie pasują to nie dodawaj tyle papryczki co w przepisie. Nie chodzi tutaj o katowanie siebie i swoich bliskich, tylko o pozytywne doznania 😉

Sprawdź koniecznie przepis na zupę orzechową!

Składniki:

  • Kukurydza – 450g (waga mrożonej jak i po odsączeniu jeśli używasz z puszki)
  • Ziemniaki – 2 średnie
  • Bulion – 1 litr
  • Cebula – 1 średnia
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Kumin – 1 spora łyżeczka
  • Papryka ostra – 2-3 łyżeczki
  • Kolendra w liściach – 1/2 łyżeczki
  • Kurkuma – 1/2 łyżeczki
  • Olej – 3 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Do podania – mleczko kokosowe i opcjonalnie cytryna lub limonka do skropienia

Wykonanie:

  1. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę i ugotuj je w bulionie.
  2. W między czasie na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodaj kukurydzę i smaż kolejne 10 minut.
  3. Zawartość patelni przełóż do garna z bulionem, dodaj przyprawy i zblenduj.
  4. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Podawaj z kleksem mleczka kokosowego oraz z kawałkiem cytryny lub limonki do samodzielnego wciśnięcia.

Zamiast mleczka kokosowego i cytrusów można podać zupę z wegańską śmietaną.

Smacznego!

Zupa krem z kukurydzy

[Ocena: 0]

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Chłop z Mazur

o, chłopieee, na początku jesieni tego właśnie potrzebuję, mniam! przetestuję na pewno, tym bardziej, że mój nowy blender z Morphy Richards czeka na wyzwania, będę do Ciebie wpadał częściej!

Ewa

nooo ciekawie się zapowiada, wypróbuję w sobotę