Wegańskie sushi

Wegańskie sushi

Składniki

Ilość porcji:
Ryż do sushi : 200g suchego
Nori : 4 arkusze
Moje dodatki
Łosoś z marchewki : 100g
Serek z nerkowców : 100g
Awokado : 1 sztuka
Ogórek zielony : 1/2 sztuki
Cebula czerwona : 1/2 małej
Wasabi : odrobina!
Imbir marynowany :

Kaloryczność

1
Porcja
378
Kalorie
7.5g
Białko
17.9g
Tłuszcz
49.8g
Węgl.
3g
Błonnik

Świetny smak, wbrew pozorom prostota wykonania... to własnie wegańskie sushi, które zrobione według mojego przepisu, podbije Wasze serca!

  • 60 min
  • Ilość porcji: 4

Składniki

  • Moje dodatki

Wstęp

Share

Wegańskie sushi

Zazwyczaj wegańskie sushi przygotowuję, gdy chcę zrobić na kimś wrażenie. Wygląda ono niecodziennie – chyba, że codziennie macie styczność z sushi… – i smakuje wybitnie. Przygotowanie to nic trudnego, o ile wie się jak ugotować ryż do sushi i dobierze się odpowiednie dodatki. Zachęcam Was do wypróbowania mojej wersji wegańskiego sushi, w której występuje absolutny hicior, którym jest łosoś z marchewki. W towarzystwie serka z nerkowców – można serek zrobić również ze słonecznika – smakuje on rewelacyjnie! Z pewnością to połączenie smaków przypadnie do gustu nie tylko weganom, pomimo, że jest to sushi bez ryby.

Ważne!

Sushi możecie zrobić również z innymi dodatkami. Bardzo dobrze pasuje tofu naturalne i wędzone, pieczony burak, tempeh… Wrzućcie to co lubicie!


Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj ryż do sushi. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, koniecznie sprawdź wpis jak ugotować ryż do sushi. Koniecznie ryż musi być z zaprawą - z wpisu wszystkiego się dowiesz!

2
Gotowe

Przygotuj swoje ulubione składniki do sushi.

3
Gotowe

Rozłóż matę bambusową (jeśli nie masz, to możesz starać się zwijać sushi bez niej, ale za pierwszym razem bym nie próbował). Połóż na niej nori (matową stroną ku górze). Jeśli ryż jest już przestudzony, możesz go nanieść na nori - 1/4 ugotowanego ryżu na jedną rolkę sushi. Przed tym jednak warto zwilżyć ręce. Ryż rozprowadź równo po 2/3 płata, posmaruj bardzo delikatnie wasabi, serkiem (jego możesz dać nawet sporo) i połóż wybrane dodatki. Naprawdę nie oszczędzaj zbytnio na ich ilości. Koniec zwilż wodą.

4
Gotowe

Zdecydowanym ruchem zacznij zawijać sushi. Pamiętaj, aby z każdym zwinięciem dobrze zacisnąć rulon "do środka", aby wszystko się ładnie trzymało. Gdy rolkę masz już zwiniętą, weź ostry nóż, odkrój końcówki i pokrój rolkę na 1-1,5cm kawałki.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Jak ugotować ryż do sushi
Poprzedni
Jak ugotować ryż do sushi + zaprawa do ryżu
Następny
Kapuśniak – zupa z kiszonej kapusty
Jak ugotować ryż do sushi
Jak ugotować ryż do sushi + zaprawa do ryżu
Kapuśniak – zupa z kiszonej kapusty

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki