Wegański parmezan

Wegański parmezan

Składniki

Ilość porcji:
Orzechy nerkowca : 75g
Migdały w płatkach : 75g
Płatki drożdżowe : 5 łyżek
Sól : 1 łyżeczka
Chilli w proszku : szczypta

Kaloryczność

100g
Porcja
485
Kalorie
19g
Białko
40g
Tłuszcz
19g
Węglowodany

Wegański parmezan, to odpowiedź na zapotrzebowanie ze strony wegan na sypki ser zastępujący tradycyjny parmezan używany zazwyczaj we włoskiej kuchni.

  • 5 min
  • Ilość porcji: 2

Składniki

Wstęp

Share

Dla wielu osób ser kojarzony jest z cierpieniem… dla osób nietolerujących laktozy zjedzenie kojarzone jest z bólem brzucha, dla niedzielnych kucharzy i kucharek, chcących być jak serowar, powoduje ból głowy spowodowany trudami wykonania, natomiast dla wegan jest to cierpienie zwierząt. Na szczęście jest możliwe uniknięcie każdej z tych bolączek wykorzystując wegański ser. W dzisiejszym wpisie będzie to wegański parmezan. Bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i funkcjonalny. Idealnie nadaje się do makaronów, zup, pesto jak i do posypania po pizzy. Ja zakochałem się w nim przy okazji robienia zupy brokułowej. Jest delikatnie ostry w smaku, a co najważniejsze, serowy! Wykonanie zajmuje dosłownie kilkanaście sekund i nie wymaga specjalnego sprzętu – każdy blender powinien sobie z tym zadaniem poradzić. Orzechy dodają delikatności, płatki drożdżowe serowej nuty, natomiast chilli typowej dla parmezanu ostrości. Nie radzę zastępowania w tym przypadku migdałów i nerkowców innymi orzechami, ponieważ to już nie będzie ten smak.

Na podstawie parmezanu na blogu znajdą się już niedługo przepisy m.in. na pesto z natki marchewki. Wegański parmezan każdemu daniu doda charakteru i oryginalnego smaku.


Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj na sypko.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Poprzedni
Koktajl wysokobiałkowy – naturalny
Następny
Smalec z fasoli
Koktajl wysokobiałkowy – naturalny
Smalec z fasoli

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
wpDiscuz